AANRIJDINGEN RIJKSWATERSTAAT-AUTO’S NEMEN TOE

02 februari 2020

Het zal u niet zijn ontgaan dat steeds vaker wagens van Rijkswaterstaat worden aangereden.
Wat opvalt is dat  “experts”  meteen op tv en in dagbladen roepen dat afleiding door smart-telefoons hiervan de oorzaak is.Dit is voor ons zeer kort door de bocht en wij vragen ons af of men zich wel expert op het gebied van verkeer kan noemen.
Zulke verklaringen zijn een hype aan het worden en het is volgens ons makkelijk scoren, omdat iedereen wel een telefoon in zijn bezit heeft.

Dat dit 20 jaar geleden niet zo was mag duidelijk zijn en natuurlijk kan dit een factor zijn.
Als je de Tesla-wagens (en bijna alle moderne wagens) ziet dan moet men alles via een tablet bedienen.
20 jaar geleden had men dit niet; men had alleen de draaiknop van de radio.
Het is vreemd dat “experts” hierover met geen woord spreken, maar alleen de telefoon de schuld geven.

Wij vinden dit een te gemakkelijke uitleg, die de aandacht afleidt van de werkelijke oorzaken. Volgens ons moet het antwoord eerder worden gezocht bij het afstand houden en de kwaliteit van rijopleidingen door Europa heen.

Als men in diverse landen vraagt wat een veilige afstand is dan verschilt dit enorm.
Het probleem van te weinig afstand houden is dat het zichtveld is geblokkeerd en dat daardoor alles te laat wordt gezien.
Zo worden auto’s die op een vluchtstrook zijn gestrand te laat opgemerkt, maar ook onverwachte wegafzettingen ziet men niet aankomen.
Als men treintje rijdt kan men erop wachten dat wagen 4 of 5 niet meer op tijd kan uitwijken.

Daar moeten experts zich over buigen, lijkt ons.
Iedere automobilist wil een inhaalverbod voor vrachtwagens. De keerzijde daarvan is dat er geen natuurlijke verdeling van het verkeer op het wegdek is.
Auto’s en vrachtwagens die gebruik moeten maken van de op- en afritten zorgen ook nog eens voor een harmonica-effect als door een inhaalverbod rijen vrachtwagen achter elkaar rijden.
Niemand kan door een vrachtwagen heen kijken. Afstand houden is dus nodig, zodat men kan reageren op onverwachte situaties.

Rijkswaterstaat heeft met grote regelmaat te maken met onverwachte situaties en moet proberen die veilig te maken.

Ook helpt het natuurlijk niet dat per EU-lidstaat met verschillende maten wordt gemeten wat betreft de kwaliteit van een rijopleiding.
Meer en meer buitenlanders en onervaren chauffeurs bevinden zich op de wegen.
Met onervaren bedoelen we ook mensen die al lang het rijbewijs hebben, maar niet bekend zijn met borden, bewegwijzering en gebied. Dit doordat men uit een andere lidstaat komt, dus andere borden gewend is en een andere taal spreekt. 

Wij vinden het erg vreemd dat zogenaamde experts en verkeersdeskundigen alleen naar de telefoon wijzen.
Onze mening is dat er veel meer factoren meespelen.

Wat vindt u ?

Met vriendelijk groet.

https://www.swov.nl/feiten-cijfers/factsheet/afleiding-het-verkeer

Deel het:

1 Comment

  1. Afstand is met een op de eerste plaats, ik heb zelf als truckchauffeur met regelmaat meegemaakt dat achterliggers zo kort op mij rijden dat ze mijn achterlichten nog nauwelijks kunnen zien, daarbij valt het ook op dat de politie hier niet op handhaaft, ze rijden voorbij zonder de overtreder hier kenbaar op te maken, in Duitsland doe je dat niet, daar is het gelijk een flinke prent en punten op je rijbewijs, daar wordt ook regelmatig op gecontroleerd, hier heb ik zulke controles nog nooit meegemaakt iets wat wel belangrijk is, je ziet n.l. niet of iemand op de vluchtstrook staat of dat er over 200 mtr een wegafzetting is als je kort op je voorligger rijd, laat ze daar maar eens mee beginnen

1 Trackback / Pingback

  1. TRANSPORTEFFECT -

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.