België: ernstige ongelukken met schoolkinderen niet zeldzaam! Is de overheid dan niet mede verantwoordelijk?


 

We kennen allemaal het trieste ongeluk van Nikita, een meisje van 16 dat is doodgereden op een kruispunt. Maar in België zijn de problemen niet meer met een pen te beschrijven. Ook gisteren, op 6 oktober. Een meisje van 10 kwam onder een voertuig en ook hier betroft het een kruispunt.

Het Vlaamse gedeelte van België scoort ook hoog qua aantal fietsbewegingen in Europa. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) staat België op de derde plaats in de lijst met fietsbewegingen.

In het jaar 2019

Maar met ongelukken staat België bovenaan de lijst. In het jaar 2019 vielen er maar liefst 22 doden per miljard fietskilometers. Nederland staat op 8 doden. Vlaanderen telde in 2019 maar liefst 72 fietsdoden! Dat is meer dan 1 per week, en het aantal zwaargewonden is 15 per week. Dit zijn cijfers die niet door de beugel kunnen. 1 op de 2 Vlamingen voelt zich dan ook niet veilig op de fiets.

Verwonderlijk is het niet, omdat de overheid zeer laks is met het verbeteren van verkeerssituaties. De zogenaamde zwarte kruispunten zijn allemaal netjes genoteerd, maar generatie op generatie ziet dat er niets aan wordt gedaan. Touwtrekken en met de vinger naar elkaar wijzen, daar zijn politici goed in. Gemeentebesturen keren de rug naar alle ongelukken en ook naar de vele slachtoffers. Intussen worden wel hele gezinnen geruïneerd als er weer een dode valt te betreuren.

Verantwoordelijkheid overheid

Keer op keer wordt wel een onderzoek ingesteld naar de oorzaak en naar wie schuldig is. Aanvaarden overheid en gemeenten enige verantwoordelijkheid? Nee! Er wordt alleen gekeken naar de bestuurders. Als er dan een zwakkere bestuurder zoals bv. een fietser bij is betrokken wordt het voor deze bestuurder al snel een zeer moeilijk verhaal.

Elk ongeluk is er een te veel, en het is een zekerheid dat in het verkeer fouten worden gemaakt. Maar als al jarenlang bekend is dat een kruispunt te gevaarlijk is, moet hiervoor dan ook niet een gemeente of overheid opdraaien?

Nu is het zo dat alleen maar wordt gekeken naar de bewegingen van de bestuurders en dat aan de hand daarvan een schuldige wordt aangewezen. Een feit is wel dat er gevaarlijke situaties ontstaan doordat verbetering van de kruispunten uitblijft.

Een burger wordt wel aangepakt als bv. een heg te hoog is waardoor men de weg niet meer kan overzien, maar overheid en gemeenten zijn blijkbaar van verantwoordelijkheid gevrijwaard.

314 zeer gevaarlijke kruispunten

Alleen Vlaanderen kent al ruim 314 zeer gevaarlijke kruispunten. Je zou toch zeggen dat dit na jarenlange bekendheid wel zou moeten zijn opgelost. Zeker als men ook nog eens bedenkt dat de burger steeds meer betaalt voor infrastructuur, en dat sinds 2016 ruim 700 miljoen per jaar aan kilometerheffingen binnenkomt.

België, je moet je schamen, denken wij dan. Het word tijd dat overheden ook verantwoordelijk worden gesteld wanneer het misgaat door al jarenlang bestaande onveilige verkeersituaties …

Met vriendelijke groet


10-jarige fietser kritiek na ongeval in Houthalen-Helchteren

Zes maanden cel voor trucker die Nikita doodreed

Zes maanden cel, waarvan drie jaar voorwaardelijk, 2.000 euro boete en een rijverbod van een jaar.

IN KAART. Dit zijn alle 314 ‘zwarte kruispunten’ in Vlaanderen

ONGEVALLENCIJFERS FIETSERS 2019

Naar onze hoofdpagina


Deel het:

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Onze ontmoeting met Europarlementariër Vera Tax was zeer verrassend
  2. Waterstof wint terrein zonder steun van de politiek Transporteffect

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.