Verantwoordelijkheid beroepschauffeur vaak onderschat

De beroepschauffeur staat de afgelopen tijd bijna centraal in alle media. Chauffeurstekorten en lege schappen worden veel genoemd, maar er wordt ook meer en meer geroepen dat een beroepschauffeur zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Voor ons een reden om eens uiteen te zetten dat het vak van beroepschauffeur niet zomaar een beroep is en dat het sowieso al veel verantwoordelijkheden met zich brengt.

Een beetje rijden?

Onder het volk wordt al snel gedacht: "een beetje rijden en af en toe een levering doen en dat is het", maar dit is natuurlijk niet het enige waarmee een beroepschauffeur zich moet bezighouden. Het begint al daags voor de werkdag. Mensen staan er vaak niet bij stil, maar alcohol op bijvoorbeeld een feestje kan gewoon niet. Het kan de uiterst noodzakelijke nachtrust beïnvloeden, maar de restwaarde van de avond ervoor kan ook grote gevolgen hebben.

Een chauffeur werkt gemiddeld 12-15 uur per dag, waardoor er maar weinig uren overblijven om te ontspannen en ook voldoende te slapen. Vergeet niet dat een chauffeur die niet alert kan zijn een gevaar op de weg is, zowel voor zichzelf als voor alle medeweggebruikers. Veelal merken mensen pas als ze afstanden gaan rijden, zoals voor een vakantie naar het buitenland, wat rijden met de hersenen doet. Het is van belang dat men scherp blijft in het verkeer, en er is genoeg geschreven over wat afleiding of vermoeidheid kan aanrichten.

Onregelmatig

Maar het vak bestaat natuurlijk niet alleen uit rijden; ook het tijdig beginnen zoals een planner dit wenst is een verantwoordelijkheid. Een bedrijf heeft vaak als enig belang een zo hoog mogelijk rendement uit wagen plus chauffeur te halen en daarom zijn de starttijden bijna altijd zeer vroeg in de ochtend. Dit kan een zware wissel trekken op de biologische klok van een chauffeur, en daar moet men op getraind zijn. Wanneer men te laat start is het tijdverlies niet meer goed te maken en komt men al snel in de knel met de rit.

Door de computers in de wagens kan men vanuit kantoor alles in real time zien en daarop anticiperen, dus als er tijd over zou zijn heeft een planner altijd de mogelijkheid een opdracht toe te voegen. Maar ook pauzes en eventuele tijd bij klanten worden scherp in de gaten gehouden. Zoals we al zeiden heeft een bedrijf vaak als enig doel het rendement zo hoog mogelijk te krijgen.

Visitekaartje

Een chauffeur is tevens een visitekaartje van een bedrijf, wat inhoudt dat van een chauffeur wordt verwacht dat hij er verzorgd uitziet, ook al moet men in weer en wind buiten werken om bijvoorbeeld de lading vast te zetten. Een van de hoofdtaken van een chauffeur is vastzetten van de lading en zorgen dat er geen gevaar ontstaat tijdens het rijden. Daarbij moet een chauffeur zeer vakbekwaam zijn doordat hij rijdt met verschillende producten, waarbij verschillende protocollen moeten worden gevolgd. Los- en laadbedrijven eisen ook steeds meer van een chauffeur en regels op terreinen worden continu aangescherpt of veranderd.

Eenmaal van de locatie weggereden ligt de verantwoordelijkheid geheel bij de chauffeur, en wanneer deze fouten maakt zijn de boetes vaak zo hoog dat ze een maandsalaris aantikken. Met het oog op de grote verantwoordelijkheid vond men het nodig de chauffeurs opfriscursussen te laten volgen, waarvoor Code 95 in het leven is geroepen.

Dit alles geeft aan dat er niet te licht over het vak moet worden gedacht, waarbij we dan ook in twijfel trekken of de beloningen wel in verhouding staan tot deze verantwoordelijkheid.

Het mooiste vak van de wereld

Toch horen we maar zelden dat men niet trots op het vak is wanneer men het eenmaal uitoefent. Het is natuurlijk een nobel vak, waarmee we met ons allen de economie in stand houden. Het volk kan niet leven zonder transport; het is er altijd geweest en het zal ook altijd blijven. Tijdens de coronapandemie werd maar weer eens duidelijk dat supermarkten bevoorraad moesten blijven, maar dat ook medicijnen en dergelijke moesten worden afgeleverd zodat iedereen zijn werk kon blijven doen.

Ook vindt een chauffeur het nog altijd belangrijk dat hij niet tussen 4 muren zit en overal komt met de wagen. Het is een zwaar vak, het imago laat weleens te wensen over en de beloningen kunnen beter, maar al met al is een beroepschauffeur er voor het volk. Enkel is het in onze ogen nu zaak te waken voor onderbetaling en slechte secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect voor maar €30,- per jaar. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht