Chauffeurs en het welvaren is niet belangrijk voor transportbedrijven

30 september 2020


Chauffeurs lopen vaak tegen dit dilemma aan. Chauffeur zijn is in heel veel gevallen een passie en daardoor zijn chauffeurs ook kwetsbaar. We bedoelen hiermee dat men het werk erg leuk vindt en niet snel een carrièreswitch zal maken.

Het is natuurlijk zo dat je de werkgever niet elke dag in de ogen kijkt, waardoor kwesties die spelen vaak meer met collega’s onderweg worden besproken dan dat ze bij de werkgever op tafel komen.

Andersom zien werkgevers de chauffeurs zelf ook niet vaak, wat het erg makkelijk maakt het beleid aan te passen. Men heeft immers niet elke dag met discussies te maken en het beïnvloeden van de werksituatie als mensen ontevreden zijn is minimaal.

Wanneer De Boeren niet meer klagen, nadert het einde der dagen!

Wat we steeds vaker merken is dat werkgevers veel klagen over de vrachtprijzen en daardoor de werknemer zo veel mogelijk met de rug tegen de muur drukken. Het welzijn van werknemers wordt hierbij ernstig genegeerd en alles draait om het verminderen van arbeidskosten.

Wij vinden dit niet eerlijk, en we maken ons ook hard voor deze kwestie. Al jarenlang verkopen transportbedrijven eigen vrachten door aan goedkopere transportbedrijven. Dit kan echter nooit een excuus zijn voor werkgevers om hun personeel hier dan maar voor te laten opdraaien.

We willen benadrukken dat we niet alle bedrijven over één kam willen scheren en dat er ook goede werkgevers zijn. Voor deze bedrijven hebben wij een keurmerk ontwikkeld.

Toch krijgen we in meer gevallen botte reacties van werkgevers, en dit gaat ver. Van “waar bemoei je je mee” of “chauffeurs bestelen me altijd” tot “we moeten wel zo’n beleid voeren”. Onze vraag is dan: wie besteelt wie?

Wat zijn vooral de problemen?

Zoals wij al eerder hebben aangegeven is vooral een punt dat men niet meer voor alle werkzaamheden betaalt.

Maar ook:

Boetes als men niet volgens de wet op tijd stilstaat vanwege overvolle parkeerplaatsen, waardoor de druk van de planning steeds vaker op de rekening van de chauffeur komt. Dit kan in de honderden euro’s lopen en men kan 28 dagen terug kijken.

Parkeergeld moet men steeds vaker zelf betalen. Ook dit kost kost een werknemer vaak honderden euro’s.

We horen zelfs dat schadegevallen bij chauffeurs op het bordje worden gelegd.

En zo is een werkgever kosten en bedrijfsrisico aan het afschuiven op de beroepschauffeur. Volgens de wet is een chauffeur in de meeste gevallen verantwoordelijk zodra hij achter het stuur zit. Hier wil men dus gebruik van maken, is onze indruk.

Schandalig

Chauffeursnieuws/Transporteffect vindt dit op zijn zachtst gezegd een schandalige ontwikkeling. In het belang van het vak en van alle beroepschauffeurs maken we een vuist tegen deze ontwikkelingen. Het moet gestopt worden voordat er geen weg meer terug is!

Zie hier een van de bewijzen om de waarheid van onze tekst aan te tonen.

Met vriendelijke groet,

Stuur uw ervaringen naar redactie@transporteffect.nl (discretie gegarandeerd)copyright
copyright

Zie ook artikel van 30 augustus: Werkgevers zeer veel moeite kerk in het midden te houden over de rug van chauffeurs
Deel het:

1 Comment

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Petitie: Steeds meer werktijd "onbetaald" bij chauffeurs
  2. België: ernstige ongelukken met schoolkinderen niet zeldzaam! Is de overheid dan niet mede verantwoordelijk?
  3. Onze ontmoeting met Europarlementariër Vera Tax was zeer verrassend

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.