CODE 95 NASCHOLING VAAK AFZIEN DOORDAT HET NIET INTERESSANT ISDe verplichte vijfjaarlijkse code 95

De verplichte vijfjaarlijkse code 95 cursus roept toch wel vraagtekens op over het doel ervan. Veel cursussen worden uitgerekt om aan de 7 uur lesmateriaal te komen. Zo is er bijvoorbeeld een cursus waar je 7 uur lang les krijgt over de banden van de vrachtwagen. Een chauffeur is geen bandenboer, dus lijkt het ons niet relevant hier een volle dag over te spreken.

Natuurlijk zijn bepaalde dingen wel interessant, zoals slijtage en hoe een band te controleren om een klapband te voorkomen, maar daar is geen 7 uur les voor nodig.

Zo zijn er veel meer cursussen ontwikkeld. Waar relevante zaken in 2 of 3 uur tijd kunnen worden behandeld, worden deze cursussen opgevuld met een berg nutteloze informatie om maar aan die 7 uur te komen.

Transporteffect/Chauffeursnieuws

Transporteffect/Chauffeursnieuws vindt dit erg jammer; men is immers verplicht deze tijd aanwezig te zijn.

Daarom vinden wij ook dat een cursusdag de volle 7 uur nut moet hebben. Het is niet moeilijk dit te realiseren, maar ons bekruipt het idee dat degenen die de cursussen in elkaar zetten vaak de realiteit van de praktijk missen.

De instructeurs hebben volgens ons wel altijd de kennis om een cursus te geven, maar we geven het je te doen na een paar uur nuttige dingen te hebben behandeld de andere helft van de dag te moeten “opvullen”.

Van bepaalde cursussen zien we zeker het nut; daarvan is het ook niet zo erg dat de laatste paar uur niet heel interessant zijn.

Doordat de cursussen zo worden opgerekt kosten ze bedrijven ook gelijk een stuk meer, terwijl het al moeilijk is het hoofd boven water te houden door alle geldverslindende wetten die de afgelopen tien jaar zijn opgelegd.

Kosten

Een slipcursus met een vrachtwagen kost al snel 325 euro per persoon en een cursus ladingzekeren rond de 220 euro. Al deze cursussen zijn extreem duur in verhouding tot de moeite die rijscholen hiervoor hoeven doen. Maar dit is Nederland, en zodra iets verplicht is wordt al gauw de hoofdprijs gevraagd.

In Duitsland bijvoorbeeld kost een cursus ladingzekeren rond de 130 euro, in België 140 en naar de lage-lonenlanden zullen we maar helemaal niet kijken.

We zien nu wel dat door zelfstudie en e-learning de kosten wat dalen. Maar zelfs dan betaal je in Nederland voor 2,5 uur praktijk en de rest e-learning toch nog zo’n 160 euro exclusief, terwijl degenen die de cursussen mogen geven zich veel minder hoeven inzetten.

Het is ook vreemd dat er vooral in Nederland veel keus is in cursussen. In België en Duitsland werken ze met modules en pakketten.

Wij vinden het raar dat een vast pakket en vaste prijzen niet Europees worden geregeld. Het is nu meer een Wild West-show, en bedrijven zullen meer naar het geld kijken dan naar het nut van de cursussen. Ook is het vreemd dat het blijkbaar niet nodig is dat alle chauffeurs die door elke lidstaat mogen rijden dezelfde kennis hebben.

Kwaliteit

Wij hebben al vaker de verschillen in kwaliteit van rijopleidingen aangekaart bij de Europese commissie van vervoer, en dit punt zullen we zeker bij ons volgende bezoek meenemen.

Eenheid

Aan het Europese transport zou je moeten kunnen zien dat Europa een eenheid is, zoals telkens wordt beweerd. Daarom denken wij dat het mogelijk moet zijn ook dit soort dingen goed te regelen als men die eenheid echt wil bereiken. Dit zou ook in het belang van elke Europese weggebruiker zijn.

Met vriendelijke groet.


ledenlogo
partnetrstransporteffect
transporteffect
Deel het:

2 Comments

  1. Wat het hier in Nederland is. Eerst chauffeurs diploma er werd toen al gezegd als je dit heb ben je de rest van je levenklaar.En toen kwam code 95. Als we daar mee verder gaan met de jongere. En de oudere gewoon laten wat het is. Dat zal voor onze generatie een op luchting zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.