DE CAO-PARTIJEN GAAN DIT JAAR VOOR DEZELFDE CAO; WAT IS HET NUT?

14 mei 2020Op 31 maart is al besloten de cao beroepsgoederenvervoer dit jaar te willen doortrekken.

Nu, ruim 6 weken later, komt het FNV pas met het bericht naar buiten en vraagt aan hun kleine aantal leden in deze sector of men akkoord gaat.

https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/transport-logistiek/2020/05/verlengen-cao-beroepsgoederenvervoer-over-de-weg

Iedereen kan nagaan dat dit slechts een formaliteit is en dat men moet doorgaan met onderhandelen als men in 2021 op tijd een cao op tafel wil hebben.

Het is traditie geworden laat te beginnen met onderhandelen en pas maanden na de deadline met een cao te komen.

Dit blijft een doorn in het oog van werknemers en werkgevers.

Nu horen we elke keer weer dat in contracten clausules worden verwerkt waardoor werkgevers met terugwerkende kracht eventuele kostenverhoging bij de klant kan terughalen. Maar is dit wel zo? Werknemers zelf krijgen indien nodig wel de salarisverhogingen met terugwerkende kracht, maar dit kan toch zeker invloed hebben op de buffer van het bedrijfskapitaal, wat weer nadelig kan zijn voor het voortbestaan van het bedrijf.

Waarom de cao-partijen altijd weer te laat starten met onderhandelen is ons een raadsel.

We weten wel dat veel situaties kunnen worden voorkomen als men gewoon zoals dat moet op tijd een cao klaar heeft.

Het verbaast ons ook keer op keer dat men bijeenkomt om te spreken over een cao en elkaar dan doodleuk weken later weer eens in de ogen kijkt.

De vakbewegingen van nu zijn allang niet meer de organisaties waarvoor zij ooit in het leven zijn geroepen. Wij zien ze nooit bij de politiek en zelfs in de wandelgangen zijn er geen gesprekken meer waarbij deze organisaties worden genoemd.

Het is dat de media hen nog wel een platform willen geven, anders zouden hun uitspraken helemaal geen bekendheid meer krijgen.

We zien ook dat Nederlandse vakbewegingen hun werkterrein verleggen en zich internationaal gaan inzetten, zoals de FNV die zelfs een Poolse webpagina heeft ( https://www.fnv.nl/polski/home).

Daarnaast krijgen vakbonden ook veel inkomsten die niets te maken hebben met leden, zoals het wel zou moeten zijn.

https://www.volkskrant.nl/economie/waarom-betalen-niet-leden-ook-vakbondscontributie~b738bb7c/

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2293845-vakbonden-krijgen-geld-van-werkgevers-wat-betekent-dat-voor-hun-onafhankelijkheid.html

Dit is natuurlijk geen goede zaak, omdat hierdoor de druk om voor de werknemer goed werk af te leveren afneemt.

Arrogantie viert de laatste jaren ook hoogtij, vinden wij. Hoe vaak horen we niet dat individuele personen na een jarenlang lidmaatschap gewoon in de kou worden gezet.

Onze organisatie heeft door dit gegeven ook een probleem; wij zullen de deur in het gezicht gesmeten krijgen omdat de vakbewegingen ons uit eigen belang op geen enkel vlak sterker willen laten worden.

Dit kan ook, doordat vakbewegingen niet meer afhankelijk zijn van werknemers en leden, zoals door hun gedrag steeds meer duidelijk wordt.

Wij voelen daarom dat het voor onze organisatie steeds belangrijker wordt om toch een stem te hebben bij de politiek en in de maatschappij.

Wij hopen dan ook dat we ons werk kunnen blijven uitvoeren en dat we door toename van het aantal leden het hoofd boven water kunnen houden.

Met vriendelijke groet,drive in keuringen
Klik op de afbeelding voor meer informatie
ledenlogo
Lid worden en ons steunenDeel het:

1 Trackback / Pingback

  1. TRANSPORTEFFECT -

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.