DE VRAAG GRENZEN GESLOTEN MAAR VEEL BELGEN TE ZIEN IN NLBeste volgers van Chauffeursnieuws en Transporteffect,

Soms krijgen we op onze redactie de vraag hoe het komt dat er nog heel wat voertuigen met een buitenlandse nummerplaat te zien zijn, terwijl de grens met bijvoorbeeld België gesloten is.

Wat auto’s met Belgische nummerplaten in Nederland betreft zijn hier diverse verklaringen voor te vinden, zoals dat er heel wat Belgen zijn die in Nederland werken (en andersom).

We geven een paar voorbeelden.

Neem nu de omgeving van Zeeuws Vlaanderen. Daar heb je heel wat Belgen die bijvoorbeeld in Terneuzen werken, bij Dow Chemicals of in het ziekenhuis Zorgsaam.

Ook in de haven van Vlissingen, North Sea Ports, werken veel Belgen en in de omgeving van Baarle-Nassau, Tilburg, Breda en Eindhoven heb je eveneens heel wat bedrijven en ziekenhuizen waar grensarbeid aan de orde is.

Daarbuiten heb je ook bedrijven die vestigingen in diverse buurlanden hebben, waardoor een werknemer bijvoorbeeld twee dagen in België werkt en drie dagen in Nederland.

Of denk aan vertegenwoordigers die voor grensoverschrijdende bedrijven op de weg zijn.

Zo zijn er tal van mogelijkheden op te noemen.

Vooral in grensgebieden zie je ook dat bijvoorbeeld Nederlanders die in België werken thuis een bedrijfswagen hebben staan met een Belgische nummerplaat, of andersom.

We geven ook wat voorbeelden van België.

In de Belgische provincie West-Vlaanderen zijn veel Franse nummerplaten te zien. Daar zijn het de Franse inwoners die in bedrijven op Belgisch grondgebied werken; neem de streek rond Kortrijk, Waregem, Roeselare en Ieper.

In de streek rond Gent in de provincie Oost-Vlaanderen, in de provincie Antwerpen, rondom of in de haven, en in de omgeving van Genk in de provincie Limburg kun je dan weer heel wat Nederlandse nummerplaten op de weg zien.

Dit alles is toegestaan woon-werkverkeer, mits je het kunt bewijzen.

Er is ook nog een andere factor, namelijk familieleden die over de grens wonen. Kinderen van ouders die erg ziek zijn en hulp nodig hebben van hun zoon of dochter kunnen ook de grens over, mits zij dit kunnen bewijzen.

Ook als je een broer of zus hebt die erg ziek of zwaar hulpbehoevend is en al dagelijks of wekelijks hulp van familie had, mag je de grens over.

Dit zijn wel uitzonderlijke omstandigheden, die je dus moet kunnen bewijzen!

En als laatste heb je inderdaad ook mensen die zich niks aantrekken van gesloten grenzen en proberen op de één of andere manier de grens over te steken. Deze laatste groep neemt dan wel het risico betrapt te worden en een hoge boete in de brievenbus te krijgen.

Helaas zijn de controles door de politie niet constant aanwezig. Ook zijn er vooral in de polders ook sluipwegen, hoewel ook daar wel controles plaatsvinden.

In België is het grootste probleem dat er te weinig politieagenten zijn om 24/7 controles uit te voeren, of men zou als extra hulp het leger moeten inschakelen. Maar er was ook de hoop op gezond verstand en plichtsbesef, hoewel het verleden ons leert dat dit nogal eens is foutgelopen.

We kunnen alleen maar samen hopen dat de situatie snel verbetert en dat over alle grenzen heen onze levensgewoonte toch weer normalere vormen kan gaan aannemen.

Zodat vooral ook de oudere generatie, die niks weet van een computer of smartphone, hun familie die over de grens woont weer kan omhelzen.

Team Chauffeursnieuws/TransporteffectDeel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.