DENEMARKEN VECHT TEGEN SOCIALE DUMPING OP HUN GOEDERENMARKTNieuwe cijfers van Statistics Denmark tonen een verdubbeling van het transportvolume van Roemeense, Poolse en Litouwse vrachtwagens tegen een laag loon op Deense wegen

Roemeense, Poolse en Litouwse vrachtwagens met chauffeurs achter het stuur die goederen rijden voor een schijntje.

In 2018 waren de cabotage-activiteiten met buitenlandse vrachtwagens in Denemarken gegroeid tot 413 miljoen ton verplaatsing per km. 

Fagbladet 3F schrijft dat dit een verdubbeling is ten opzichte van 2004, zoals blijkt uit nieuwe cijfers van Statistics Denmark.

Na de onthulling van het Padborg-schandaal met Filipijnse chauffeurs, die voor 20 kronen per uur een vrachtwagen besturen voor Kurt Beier Transport A/S en in een sloppenkamp wonen, zitten organisaties er boven op.

Voorzitter Jan Villadsen van 3F Transport eist nu actie.

Dergelijke hoge cijfers onderstrepen de noodzaak van regels om eerlijke concurrentie en bescherming tegen loondumping te waarborgen, vertelde Jan Villadsen aan Fagbladet 3F.

Hij verwijst naar december 2018, toen het parlement na het Padborg-schandaal unaniem besloot dat Denemarken regels moet hebben die garanderen dat loon op Deens niveau wordt betaald voor al het transport in Denemarken.

We kijken er nu naar uit dat het Deense parlement de wetswijziging om dit zo snel mogelijk te waarborgen aanneemt. Het voorstel is duidelijk. Alle partijen die eerlijk vervoer en Deense omstandigheden op de Deense wegen willen, kunnen nu laten zien dat ze er in geloven, zegt Jan Villadsen.

In 2004 waren het vooral vrachtwagens uit Duitsland en Luxemburg die cabotage reden in Denemarken. 

In 2018 waren het vrachtwagens uit Polen, Roemenië, Litouwen en Duitsland.

Vaak blijven buitenlandse vrachtwagens echter in Denemarken, waar ze goederen rondrijden tegen dumpprijzen. Dit wordt illegale cabotage genoemd – of piratenrijden – en dat soort autorijden wordt niet in de statistieken opgenomen, omdat het geheim wordt gehouden. Ervaring heeft geleerd dat de regels vaak worden overtreden omdat het voor de autoriteiten moeilijk te controleren is.

Ove Holm, adjunct-directeur van de werkgeversorganisatie voor de Deense transportindustrie DTL Danske Vognmänn, roept ten zeerste op tot actie. Het is nu tijd dat de politici zich houden aan wat zij na de Padborg-zaak zijn overeengekomen en niet aarzelen met een nieuwe wetgeving, zegt hij. We praten al lang over cabotage, maar de cijfers benadrukken dat er nu actie moet worden ondernomen voordat het te laat is.

Er moet ook meer geld worden gereserveerd voor controle, evenals voor digitale kentekenherkenning, wat de jacht op buitenlandse vervoerders die achter illegale cabotage op de Deense wegen zitten makkelijker zou moeten maken, aldus de heer Holm.

Met vriendelijke groet,

Bron: . Fagbladet 3F/transportmagasinet
Deel het:

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. TRANSPORTEFFECT -
  2. Inspectie SZW treft chauffeurs aan die maanden in hun cabine leven

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.