Denemarken voert een minimumloon voor beroepschauffeurs in


Minimumloon voor alle chauffeurs

Vanaf 1 januari 2021 moet een vrachtwagenchauffeur een uurloon van minimaal 164,96 DKK oftewel 22.15 euro hebben. Dit geldt zowel voor de eigen chauffeurs als voor chauffeurs die op Deens grondgebied rijden. Ook dit punt is een wapen tegen cabotage en sociale dumping. In onze ogen is er geen land dat zich zo actief inzet om sociale dumping uit te bannen als Denemarken en is het land een voorbeeld voor andere lidstaten.

Controleerbaar

Om te zorgen dat het controleerbaar is wordt het ook verplicht om documenten bij je te hebben waaruit blijkt dat aan de regelgeving wordt voldaan. Hierop zal men langs de weg intensief controleren, kondigt Denemarken aan. De CEO van de transportvereniging heeft daarbij ook nog eens een oproep gedaan om alle buitenlandse transportbedrijven voor elke parkeergelegenheid te laten betalen.

Parkeertarieven

Volgens berichten is het een feit dat buitenlandse vrachtwagens slechts in zeer beperkte mate de parkeertarieven die hen in Denemarken worden opgelegd betalen. Een kleine troost is dat de autoriteiten naar verluidt een incassobureau hebben gevonden dat in de toekomst verantwoordelijk zal zijn voor het innen van onbetaalde parkeergelden bij de rustplaatsen.

Open brief

In een open brief zei Erik Østergaard dat Deense transporteurs die netjes de parkeergelden betalen worden benadeeld door de buitenlandse bedrijven die alles proberen om onder het betalen van parkeergelden uit te komen. Østergaard ging zelfs zo ver om te zeggen dat “buitenlandse vrachtwagens boven de Deense regels staan” en dat “de situatie onhoudbaar is”.

In ieder geval vinden wij dat Denemarken zeker een voorbeeld voor andere lidstaten kan zijn, omdat dit land keer op keer in het nieuws komt met maatregelen om de Deense transportmarkt te beschermen.

Met vriendelijke groet,

Deel het: