Jaren lang hebben we gebouwd aan chauffeursnieuws. Hackers nemen het over in een seconde en Facebook laat ons al 9 dagen bungelen.
We horen wel een aantal keren per jaar verhalen van chauffeurs die in de problemen komen doordat een werkgever besluit zijn verplichtingen niet na te komen.
Blijkens onze enquête kunnen veel chauffeurs maar met moeite elke maand rondkomen en vaak moet de partner het huishouden runnen en voor de kinderen zorgen, waardoor deze er niet bij kan werken. De meeste mensen hebben een werkweek van 40 uur, maar bij een chauffeur is dit vaak 60 uur. Dit moet ook wel, omdat het uurloon ongeveer € 9 onder het gemiddelde van Nederland ligt. Een chauffeur werkt over het algemeen erg hard en maakt veel uren om zo toch een loon van rond drieduizend euro per maand te kunnen binnenbrengen.
Elk jaar
Dat we toch elk jaar wel een paar keer horen dat chauffeurs ernstige financiële problemen krijgen komt dan ook niet doordat een chauffeur geld over de balk loopt te smijten, maar doordat de werkgever stopt met het uitbetalen van de salarissen en onkosten. Het is er in Nederland ingeslopen dat je na een maand werken, dus altijd achteraf, wordt betaald. In verschillende landen is dit anders en krijg je aan het einde van een week of na 2 weken betaald. Dat is ook wel achteraf, maar het voordeel daarvan is dat je eerder aan de bel kunt trekken wanneer een werkgever niet betaalt
Nu ook weer dit trieste verhaal van een chauffeur die eind december 2021 merkte dat het salaris niet gestort was. Natuurlijk dacht hij dat er iets fout kon zijn gegaan en vroeg hij aan zijn werkgever hoe het zat.
Aan het lijntje houden
Een werkgever zal nooit snel zeggen dat hij je niet kan betalen en hij zal proberen je zo lang mogelijk vast te houden; chauffeurs zijn tenslotte vaak de voornaamste inkomstenbron voor een transporteur. Wanneer er iets aan de hand is kun je als chauffeur nooit het hele plaatje zien en moet je maar afgaan op wat je werkgever jou op dat moment vertelt. Zomaar à la minute stoppen kan in Nederland niet, omdat je dan aansprakelijk gesteld kunt worden. Een chauffeur heeft daarom meestal geen andere optie dan maar doorgaan en hopen dat de werkgever zijn woorden zal waarmaken. De werkgever kan wel het hele plaatje zien waardoor hij vaak al vooraf weet hoe alles zal verlopen, en omdat de werkgever altijd voor zichzelf zal kiezen en eerst zijn eigen financiën zal veiligstellen is de chauffeur altijd in het nadeel.
Uitspraak
Zo ook in dit verhaal. De chauffeurs werd de ene na de andere belofte gedaan, maar de salarissen bleven achterwege terwijl de vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud uiteraard wel doorgingen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoeveel stress het geeft wanneer je gezin geen boodschappen meer kan doen en je de huur niet kunt betalen doordat je geen salaris krijgt. Je zult met het verhaal bij bekenden moeten aankloppen en steun moeten vragen, wat geen makkelijke stap zal zijn. Intussen weet je tot de daadwerkelijke uitspraak van een faillissement niet wat je moet doen, of dat de werkgever toch kan betalen omdat er ergens een fout zat.
In dit geval werd de werkgever uiteindelijk op 2 februari failliet verklaard en heeft de chauffeur dus al vanaf begin december geen enkele beloning voor zijn werk gekregen. Nu het faillissement is uitgesproken kan de chauffeur pas officieel stoppen met de werkzaamheden zonder op enige manier aansprakelijk gesteld te kunnen worden. Kun je je voorstellen om hoeveel geld het inmiddels gaat? Welke beroepschauffeur kan dit persoonlijk dragen?
Tekst gaat verder na afbeeldingen
Een whatsApp bericht naar de chauffeurs toe, een week voor de uitspraak rechter en na al velen weken geen geld gezien te hebben!
UWV
Wanneer een faillissement dan eenmaal op tafel ligt komt daar ook nog eens bij dat een instelling als het UWV 6 tot 8 weken nodig heeft om achterstallige salarissen te verwerken en uit te betalen. Zo zit je als chauffeur dus bij elkaar 4 tot 5 maanden zonder enig inkomen, terwijl je je vaste lasten en het levensonderhoud van je gezin wel altijd moet blijven betalen
We kunnen niet anders dan hierbij de volgende twee belangrijke vragen stellen. Hoe kan het dat werkgevers zo goed beschermd zijn? Waarom moeten werknemers altijd maar blijven doormodderen terwijl de toekomst van een werkgever zeer onzeker is en beloningen achterwege blijven?
We willen dit onderwerp graag oppakken en samen met jullie filosoferen over een ander systeem, waarbij schulden niet zo hoog kunnen oplopen en waarin chauffeurs eerder kunnen worden losgelaten wanneer duidelijk is dat een werkgever de salarissen niet meer kan ophoesten.
Denk met ons mee!
Jullie kunnen je meningen en ideeën kwijt via het onderstaande formulier, waarvoor uiteraard weer bij voorbaat dank!
Update: Erg fijn dat we al reacties krijgen (ook per mail). We gaan er nu zeker wat mee doen!! Blijf vooral sturen dan kunnen we ook laten zien hoe hoog de nood is. Bij voorbaat dank!
Opmerkingen:
Stel een betalingsplicht in. De werknemer is toch al verplicht om te blijven werken, dus stel de werkgever verplicht om te blijven betalen. Kan de werkgever niet betalen? Is de werknemer niet verplicht om te werken.
Mischien zou het UWV de gevallen waar de werknemers (niet alleen het transport hoor) die dus al minimaal 2 maanden geen loon hebben ontvangen. In elk geval binnen een paar dagen na failliesement een behoorlijk voorschot kan storten. Ok tis een risico. Maar dit zou de werknemers voor het moment wel enige lucht kunnen verschaffen.
Schandalig hoe werkgever met hun personeel omgaan. Het zijn de spullen van je bedrijf. Hun rijden dag en nacht. Missen vrouw en kind om te zorgen dat juist hun een goed leven hebben. Zonder loon is her here gezin in de ellende.
Moet niet mogen
Heb dit 3 keer op rij meegemaakt. Gewoon simpel: als er niet betaald wordt gelijk stoppen met werken!! Kan legaal: ziek melden!! Je hoeft aleen je baas maar te melden dat je ziek bent, niet wat je mankeert…… hoofdpijn en stressklachten….Wel gelijk naar huisarts
Krijg ook nog 13.000 euro van mijn zwager Jan bleef zeggen komt goed uiteindelijk kreeg Ik mijn ontslag maar zou het geld storten toen ik naar de rechtbank stapte wou hij niet meer praten zaak gewonnen en de volgende dag liet hij zich failliet verklaren om direct weer een nieuwe zaak op te starten en wij zwarte sneeuw hebben gezien
Her moet gewoon mogelijk zijn dat als een werkgever geen salaris uitbetaald, jij als werknemer per direct je werk moet kunnen staken
Ben ik blij dat ik een werkgever uit duizenden heb nooit te laat met betalen en het allerbelangrijkste en oooo zo menselijk
Geen loon, dan trek ik de handrem op, haal ik men kaart er uit. leg ik de sleutel op de achterband, en bel ik wel iemand om me te komen ophalen.
Jaren lang hebben we gebouwd aan chauffeursnieuws. Hackers nemen het over in een seconde en Facebook laat ons al 9 dagen bungelen.
Het had al die jaren al normaal moeten zijn dat bedrijven op zoek waren naar chauffeurs uit eigen land. Waar waren de organisaties?
Transportcriminaliteit is niet te onderschatten en kan een chauffeur of mensen het leven in negatieve zin voorgoed veranderen.
We horen heel vaak: “Ik dacht met een rechtsbijstandverzekering mijn recht te kunnen halen”.Dit is deels een misvatting waar je pas achterkomt wanneer je het nodig hebt.
In het begin van de oorlog hebben wij de belofte gedaan om onze collega's namens de Nederlandse chauffeurs bij te staan en dat doen we nog steeds.
CAO - De vakantietijd breekt aan en tot op heden hebben we nog niet gehoord dat er al wordt gepraat