Europees digitaal netwerk van gekoppelde nationale registers gaat van start

11/02/21


 

30 jaar vrije handel

Eindelijk is er dan weer een vooruitgang na bijna 30 jaar vrije handel in de Europese unie. Transporteffect/Chauffeursnieuws heeft al verschillende malen bij de Europese Unie aangegeven dat databases moeten worden gekoppeld, zodat elk land weet of er ernstige overtredingen zijn geweest, of men helemaal niet met een vrachtwagen mag vervoeren of dat men een vrachtwagen mag besturen.

Europese Unie “gelijke monniken, gelijke kappen”

Op 5 november 2019 hebben wij dit al aangegeven bij de Europarlementariërs, en nu zien we dan dat een digitaal systeem wordt gelanceerd. Op 6 december 2019 hebben wij ook over dit onderwerp gesproken met de Inspectiedienst Transport en Logistiek en men gaf aan dat toch een groot aantal boetes werd betaald door buitenlandse vervoerders.

Niet betalen

Echter bij niet betalen werden de boetes overgedragen aan de lidstaat van het voertuig of de firma. Hierop was weinig zicht, terwijl het toch belangrijk is dat in Europa een cultuur heerst van “gelijke monniken, gelijke kappen” Het digitale netwerk, afgekort ERRU, gaat nu op 1 maart 2021 van start. Men houdt wel een slag om de arm en noemt het officieel nog een streefdatum.

Welke overtredingen

In maart 2016 is al een lijst met overtredingen samengesteld, waarbij ook de ernst is gecategoriseerd (VERORDENING (EU) 2016/ 403 VAN DE COMMISSIE). Ook in Nederland zal een strafpuntensysteem komen en we verwachten dat er geen uitzonderingen voor bepaalde lidstaten zullen zijn. Strafpunten zullen 2 jaar blijven staan. De registratie zal worden beheerd door de ILT en de Niwo krijgt hierin ook inzage.

Transporteffect/Chauffeursnieuws

Zoals u hieronder kunt lezen is het een lange lijst die in het system zal worden gezet en zal worden gehandhaafd. Wetgeving is natuurlijk erg belangrijk en noodzakelijk. Transporteffect/Chauffeursnieuws vindt dat er per lidstaat geen verschil mag zijn in handhaving en controle. Wij gaan zelf voor gelijke beboeting in elke lidstaat. Het mag immers niet zo zijn dat het ene land alle regels kan overtreden terwijl het andere land zeer strikt de regels moet volgen, omdat dit oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

Daarbij is natuurlijk zeker in het beroepsgoederenvervoer niet meer binnen de landsgrenzen te denken; lidstaten maken dagelijks gebruik van elkaars wegennet.

Binnenkort zullen wij meer over dit onderwerp publiceren.

Met vriendelijke groet,

Documentatie: https://transporteffect.com/europees-digitaal-netwerk-van-gekoppelde-nationale-registers-pdf/11/

Chauffeurs en truckruns

Ronkende motoren van duizenden pk's en veel mooie trotse blikken gaan schuil achter truckruns. Jammer genoeg is dit de laatste tijd door de ellendige coronacrisis niet meer in het straatbeeld...

Meer lezen >>>>
Deel het:

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Vrachtwagenchauffeur staat terecht na dodelijk ongeval
  2. Beroepschauffeurs wederom de speelbal van de politiek! Kerstsituatie UK nu in Italië en Tsjechië!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.