Filipijnse, Nepalese en Indiase chauffeurs steeds dichterbij om achter het stuur van een vrachtwagen te gaan zitten


UNTRR

Dit roept Radu Dinescu, secretaris-generaal van de Union of Transporters (UNTRR,), en hij komt zelfs in actie. Vreemd is dit wel, omdat UNTRR ook riep dat er door het nieuwe mobiliteitspakket 200.000 minder transportbanen zouden zijn.

Maar toch, aldus Radu Dinesco, is mankracht nog steeds het grootste probleem. Volgens hem ontbreken er alleen al in Roemenië ongeveer 45.000 professionele chauffeurs. Roemenië heeft op dit moment ongeveer 305.000 chauffeurs en nu kunnen 10 tot 15% van de vrachtwagens niet worden ingezet. De oplossing is volgens de UNTRR dus o.a. Philipijnse en Nepalese chauffeurs.

“West-Europese landen zijn er via verschillende mechanismen in geslaagd om chauffeurs uit Oost-Europa aan te trekken. De Duitse regering betaalt bijvoorbeeld een aantal vergoedingen voor de kinderen van chauffeurs”, zei de algemeen secretaris van de UNTRR. Hij voelt zich blijkbaar gepasseerd.

Wij blijven erbij dat Roemenië zelf helemaal niet zo’n grote vervoersmarkt heeft, en het dus naar ons inzien niet nodig is.

Als de insteek ook nu weer is om het wagenpark te laten opereren in West-Europa kunnen er natuurlijk niet genoeg chauffeurs zijn.

In Roemenië denken ze nu aan India, Nepal en de Filipijnen. Landen met beroepschauffeurs die ervaring hebben met het internationaal besturen van vrachtwagens in het Midden-Oosten, en die een reden tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Koeweit, Oman, etc. Roemenië heeft ervaring hiermee; het land heeft veel staatsburgerschappen afgegeven aan Moldaviërs, die daardoor een vrachtwagen konden besturen.

De UNTRR schat de omscholingskosten op 10.000 lei (€ 2.051) per persoon, wat volgens hen erg goed te doen is. Zij stellen dat dit snel wordt terugverdiend op de arbeidskosten. Men schat in dat dit voor een internationaal chauffeur op ongeveer 2000 euro zou uitkomen en voor een nationaal chauffeur rond de 850 euro.

Moet de Europese Unie dit willen?

Wij vinden dat de Europese Unie korte metten moet maken met deze ballonnetjes die door de Oost-Europese landen worden opgelaten.

Het kan toch niet zo zijn dat men zo vastberaden is om in de westerse vrachtmarkt te roeren dat men nu mensen uit deze landen gaat halen? Ook lijkt het ons geen gezonde ontwikkeling als chauffeurs uit deze landen onze wegen gaan berijden. Wij menen dat dit de Europese verkeersveiligheid in gevaar zal brengen.

Omscholing moet dan ook zeker aan hoge eisen voldoen, omdat de verkeerssituatie hier niet te vergelijken is met die in de landen waarin deze chauffeurs gewoonlijk rijden. Wij vragen ons daarbij af wat het niveau van de rij-opleidingen en de bijbehorende certificaten in die landen is. Ook moet men rekening houden met het psychologisch aspect, zoals taalbarrières, heel andere normen en waarden en lange tijd ver van huis zijn.

Wij gaan lobbyen bij onze contacten en we willen graag weten hoe men tegenover deze ontwikkeling staat. Wij blijven erbij dat er nooit een chauffeurstekort zal zijn als:

– goede arbeidsomstandigheden worden geboden;

– bedrijven de Welzijnswet voor hun personeel respecteren;

– het imago van de beroepsgroep wordt verbeterd.

Wij denken dat hierop moet worden ingezet en wij zijn ook hard aan het werk om o.a. deze punten te realiseren in Europa.

We zijn nog steeds van mening dat lidstaten hun werkterrein niet in andere lidstaten kunnen hebben zonder daar de sociale afdrachten te doen.

Met vriendelijke groet,

Bron: Foro Transporte Profesional 

 

Deel het:

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. De Europese commissie bekritiseert snelheidsboetes via tachograaf
  2. Rechtszaken tegen het mobiliteitspakket van de EU. Hebben ze een punt?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.