GIRTEKA NU WEL HET GROOTSTE TRANSPORTBEDRIJF VAN EUROPA

Hoe kan dit in zo'n korte tijd? Wat is de rol van de EU?
Het is een feit: Girteka (Litouwen) heeft de meeste eigen wagens in Europa en domineert daarmee de markt.

We weten allemaal dat de poging van Waberer om de grootste te worden uiteindelijk niet is gelukt.

Dit kwam voornamelijk omdat de lonen in Hongarije zeer hard stegen en subsidies en voordelen vanuit de Europese Unie minder werden.

Waberer kwam meer en meer op de westerse stoel te zitten en concurrentie met westerse vervoerders was een feit geworden.

Hiertegen was dit bedrijf niet opgewassen en het noteerde de afgelopen jaren grote verliezen. Het bedrijf is nu bezig kleiner te worden zodat het zijn wagens vol krijgt.

Een netto verlies van 38 miljoen in 2 jaar tijd is ook een serieus probleem, lijkt ons. Ook de waardeval van de aandelen van rond de 17 euro naar 3 euro is niet iets om over naar huis te schrijven.

 

Girteka is gevestigd in Litouwen en daardoor waren de loonkosten een stuk lager dan voor het Hongaarse Waberer.

Loonkosten werken door op alles. Van onderhoud tot chauffeur, maar ook op kosten als bijvoorbeeld voor bedrijfspanden en brandstof.

Doordat men gebruik kan maken van het verplaatsen van het werkgebied naar landen met hogere lonen kan men die markt bedwingen en hoge winsten behalen.

Girteka is weliswaar ontstaan in 1996, maar de groei kwam pas na 2006. Toen zat het bedrijf op 272 wagens, in 2013 op 2200, in 2016 op 2900 en nu, in 2019, opeens op 7000.

Tussen 2016 en 2019 is het bedrijf meer dan verdubbeld. Zou dat komen omdat Waberer in de hogere lonen kwam?

Waberer is juist aan het verminderen in eenheden en personeel.

 

Oneerlijke concurrentie en de Europese Unie.

Na 25 jaar van vrije handel (open grenzen) tussen de lidstaten komt nu ook de Europese Unie uit de winterslaap.

Ze moeten hebben beseft dat in de laatste 3 jaar de dominantie van de marktprijzen op de transportmarkt wel erg werd bepaald door Oost-Europese bedrijven.

Ook werd het voor de Westerse burger zeer zichtbaar dat Oost-Europese transportbedrijven als grote colonnes mieren de grenzen overgingen en nesten gingen bouwen in het rijke westen.

Imagoschade werd een punt doordat er in die landen andere normen en waarden waren, maar die wel in de rugzak werden meegenomen naar het paradijs (in hun ogen).

De broodkruimels voor de weg terug werden niet gevonden en het werkgebied bleef aaneengesloten in de landen waar voor deze landen veel meer geld was op te halen dan men in eigen land ooit zou kunnen.

De Europese Unie heeft lang nodig gehad om dit onder ogen te zien en jarenlang werden cadeautjes in de vorm van geld aan deze landen uitgedeeld.

De omkeer kwam ook pas toen de overlast zichtbaar werd en men er niet meer omheen kon.

Het pas tot stand gekomen mobiliteitspakket is dan misschien wel een druppel op de gloeiende plaat in het bestrijden van de oneerlijke verhoudingen.

De politiek is er ook niet happig op, omdat er ook voordelen zijn te behalen.

Een voorbeeld is het straks wijzen naar deze landen als veroorzaker van milieuproblemen omdat eigen landen minimale wegtransporten doen.

Ook zijn de Oost-Europese landen steeds sterker vertegenwoordigd in de Europese Unie. Die vinden het wel fijn dat geld wordt verdiend in andere landen, maar de sociale- en belastingheffingen in de Oost-Europese landen plaatsvinden.

Wij zien toch dat de nadelen de overhand hebben vanuit het oogpunt van de westerse werknemer en burger.

Vandaar dat wij vooral blijven inzetten om een gelijk speelveld te krijgen en ook een gelijk niveau van opleidingen in Europa te creëren. Europa wil een eenheid zijn en wij vinden dat daar dan ook naartoe moet worden gewerkt.

Giga-bedrijven als een Girteka moeten dan ook laten zien dat men een correcte ondernemer is. Zoals we hebben kunnen zien bij Waberer, blijkt dat moeilijker dan gedacht.

 

Girteka heeft in 2014 al bewezen dat men het niet zo nauw neemt met de regels en heeft daarvoor een monsterboete van 106.000 euro gekregen, maar kreeg ook in 2012 en 2013 hoge boetes voor overtreding van de cabotagewetten.

Dit is alleen omdat één enkel land er op let (Noorwegen), maar het moet toch zo zijn dat bedrijven met duizenden wagens in de gaten moeten worden gehouden door de arm der wet.

Je zou moeten kunnen inschatten dat het niet makkelijk zal zijn zo veel eenheden dagelijks vol te krijgen.

 

Met vriendelijke groet,Deel het:

1 Comment

  1. Zo word de hele transport in Europa kapot gemaakt tegen die prijzen kan geen enkele transportbedrijf of eigen rijderstegen aan maar onze regering ziet dat niet

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Litouwse Girteka wil CO2-emissie met minimaal 55 procent verminderen
  2. Het gaat slecht met Waberer's en velden met geparkeerde vrachtwagens zien we deze kerst ook niet!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.