GIRTEKA: OMZET 975 MILJOEN, MAAR WINST DAALDE FORSDit blijkt uit de jaarcijfers van 2019. De omzet is ten opzichte van 2018 weliswaar met 23,7% gestegen van 764 miljoen naar 945 miljoen, maar de winst is met 10 miljoen afgenomen van 19 miljoen euro in 2018 naar 9 miljoen in 2019. Dit zijn natuurlijk nog steeds cijfers waarvan een westerse transporteur alleen maar durft dromen.

Girteka wijt het behalen van minder winst ondermeer aan de stijging van transportkosten, wat we ook in Hongarije bij de eerder grote Waberer zagen gebeuren. De lonen in de landen gaan omhoog en daarmee ook de sociale afdrachten, waardoor bedrijven vrachtprijzen moeten vragen die dichterbij die van de westerse transportbedrijven zullen komen. Ook noemt het bedrijf investeringen als een oorzaak van minder winst. Zo heeft men het over de investering in digitaliseringsprojecten zoals het SAP. Maar dit zal ook moeten, omdat hiervoor Europese subsidie is verstrekt.

Het eerdere geroep dat men 10.000 voertuigen wilde hebben wordt afgezwakt en men zal dit jaar rond hetzelfde aantal blijven zitten: 7.400 trekkende eenheden en 7.800 trailers. Als excuus hiervoor wordt corona aangevoerd.

Het bedrijf telt rond de 18.000 werknemers en als de loonkosten op een hoger niveau komen, zoals we bij Waberer hebben gezien, worden de kosten wagen plus chauffeur hoger. Men zal dan niet meer onder de prijzen die westerse transporteurs moeten rekenen kunnen duiken.

Het is dus zeer de vraag of dit soort zeer snel groeiende megabedrijven goed zijn voor de Europese economie. Wanneer men verliezen gaat draaien – en dan spreken we over miljoenen – die jarenlang kunnen doorlopen, is het een kwestie van wachten tot de stekker eruit wordt getrokken. Een voorbeeld is Waberer, dat jaar op jaar miljoenenverliezen lijdt.

Zal Girteka binnenkort de tweede worden?

Met vriendelijke groet,
KARMA VOOR GOLIATH WABERER


https://www.transporteffect.nl/Tweede-kwartaal-ook-rode-cijfers-voor-WARBERER.html


https://www.transporteffect.nl/WABERER_VERDER_DE_AFGROND_IN_.aspx


Deel het:

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Mobiliteitspakket: de beer is los; lagelonenlanden zien hun markt instorten en gaan naar rechter
  2. Litouwse Girteka wil CO2-emissie met minimaal 55 procent verminderen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.