HOE ZIT HET NU? WAAROM KRIJGEN CHAUFFEURS WEINIG AANDACHT

19-03-2020

Transporteffect en ook chauffeurs individueel proberen onze sector in de media te krijgen, maar men verkiest toch deze sector veelal te negeren.

Dat we door sommige mensen als zeikers worden weggezet en dat we onze mond moeten houden en ons werk moeten doen, geeft juist aan dat er best aandacht mag komen.

Veel mensen hebben geen idee dat chauffeurs de maatschappij draaiend houden, met een verhoogd risico op besmetting.

En als een chauffeur dan wel wordt besmet is dat zijn probleem.

Media in België en Nederland blijven ook ver van onze sector, volgens ons omdat men bang is de sector het gevoel te geven dat ze belangrijk zijn in deze tijden.

Uiteraard is het niet ondenkbaar dat dit door de  politiek wordt gestuurd.

Ook kan het in Nederland invloed hebben op de cao-onderhandelingen.

Het is natuurlijk zeer vreemd dat elke sector keer op keer wordt genoemd, maar dat de sector waarin de beroepschauffeur actief is duidelijk wordt genegeerd.

Zoals wij al zeiden hebben we pogingen gedaan de sector op de kaart te zetten, maar waar we normaal snel antwoord krijgen het wordt opgepakt, worden we nu genegeerd.

Zelfs vakbewegingen zoals een FNV wil deze sector geen aandacht geven.

Onlangs was Han Busker een uur lang op radio 1 en het ging er alleen maar over dat hij “overleggen voerde met politiek en werkgevers en dat de FNV voor het steunpakket zorgde”. Dit ZONDER enige mogelijkheid tot tegenspraak.

Op onze vraag in hoeverre de media hadden nagetrokken of die gesprekken daadwerkelijk hadden plaatsgevonden werd natuurlijk niet gereageerd.

Dit is dan ook voor ons een broodje aapverhaal. Ook vinden wij de manier waarop de FNV zich profileert een farce. Er werd wel keer op keer ingespeeld op de sectoren die wel in de media worden genoemd.

Transport Logistiek Nederland doet ook maar bar weinig vinden wij.Updates zijn te laat en al in veel media verschenen.

Hoe dan ook blijft het slechts bij woorden, en werkgevers trekken er zich niets van aan als er eens een oproep wordt gedaan.

Vaste richtlijnen zijn er niet. Toiletten en koffieautomaten zijn vaak nog steeds niet bereikbaar voor de chauffeur.

Men zegt dat je dingen mag weigeren (bv. temperatuur meten), maar men vergeet erbij te te zeggen dat het bedrijf jou dan ook mag weigeren.

Daarbij komt ook nog dat het ene bedrijf veel doet om verspreiding van het virus te voorkomen, maar het andere bedrijf helemaal niets!

Wij vinden alle punten die hier genoemd worden behoorlijk triest.

Wij zijn dan ook zeker erg blij dat wij punten breed in de media kunnen brengen, zodat de bevolking wel weet waar we als beroepschauffeur tegenaan lopen.

Na jaren van imagoschade vinden wij dit erg belangrijk.

Wij hopen ook dat onze volgers en achterban in aantal blijven groeien, zodat de term beroepschauffeur een positieve stem in de maatschappij krijgt.

Met vriendelijke groet


Update 20 maart 2020

Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur doet een oproep aan alle wegrestaurants en benzinepompen om de toiletten open te houden voor vrachtwagenchauffeurs. Die zijn nu vaak langer onderweg, omdat hun rijtijden zijn opgerekt.

Van Nieuwenhuizen: houd toiletten open voor vrachtwagenchauffeurs

https://www.nporadio1.nl/binnenland/22479-van-nieuwenhuizen-houd-toiletten-open-voor-vrachtwagenchauffeurs

We hopen dat bedrijven ook wakker worden en dat het ongepast is als chauffeurs hun behoefte moeten doen in een plastic zak.


Lid worden klik hier

Cruciale beroepsgroepen voor COVID-19

Specifiek voor COVID-19 zijn er cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Ouders of verzorgenden die hieraan werken, kunnen gebruik maken van de kinderopvang. De lijst met deze cruciale beroepsgroepen is als volgt:

 • Zorg, Jeugdhulp en (Maatschappelijke) Ondersteuning, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
 • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
 • Openbaar vervoer.
 • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
 • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etcetera.
 • Vervoer van afval en vuilnis.
 • Kinderopvang.
 • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
 • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard):
  • meldkamerprocessen
  • brandweerzorg
  • ambulancezorg
  • GHOR
  • crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s
 • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken.
Deel het:

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.