HOGERE TEMPERATUREN KOMEN ER WEER AAN; HOE ZIT HET MET DE STAND-AIRCO?Het was stil dit jaar bij onze grote vakbewegingen.

Zodra het warmer wordt komen de vakbewegingen en werkgeversorganisaties altijd wel een keer met een artikel waarin ze zeggen dat een stand-airco in een vrachtwagen normaal moet zijn.

Helaas blijft het altijd maar bij één artikel, waarvan het enige doel is de organisatie onder de aandacht te brengen. Men doet dit al jarenlang, en jarenlang gebeurt er niets.

Transporteffect is vanaf 2018 actief bezig het voor elkaar te krijgen; wij blijven van mening dat het noodzakelijk is voor het welzijn van de mens en het verhogen van de verkeersveiligheid.

Begin 2019 hebben we weliswaar een fiscale aftrek voor bedrijven geregeld, maar dit geeft de bedrijven nog maar weinig stimulans.

Ook Veilig Verkeer Nederland en organisaties als ANWB en RAI vinden het niet nodig ons te steunen.

Omdat het aantal Nederlandse vrachtwagenchauffeurs Europabreed gezien op een speldenpunt past, valt hier voor deze organisaties te weinig belang te halen.

Op 30 juli 2019 heeft Transporteffect meer aandacht gekregen door het radioprogramma Spraakmakers, terwijl onze strijd ook al bij de politiek op tafel lag.

https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/508973-voor-vrachtwagenchauffeurs-is-het-6-maanden-per-jaar-een-hittegolf

Omdat het om media-aandacht ging wilde het CNV toen graag bij ons aansluiten en nam gelijk deel aan het gesprek.

Maar daar bleef het ook bij. Naderhand enkel nog wat speldenprikjes, en nu bloedt het onderwerp bij deze organisatie weer dood.

Op 5 november 2019 hebben wij een rapport over de noodzaak van een stand-airco aan onze Europarlementariërs overhandigd.

Op 19 februari 2020 hebben wij steun gezocht bij de Belgische Europarlementariërs om samen met Nederland de stand-airco op de vrachtwagen in Europa verplicht te krijgen.

Door de vele artikelen en onderzoeken die wij konden aanbieden was het voor iedereen duidelijk dat dit hoog op de agenda moest komen.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de aandacht voor het onderwerp verzwakte.

Transporteffect is wederom bezig het onderwerp nieuw leven in te blazen en onder de aandacht te brengen hoe noodzakelijk het is voor de verkeersveiligheid in heel Europa.

Uiteraard geven wij ook aan dat de gezondheid van de chauffeurs zelf ernstig in gevaar komt als men maandenlang in hoge temperaturen moet overnachten.

Tijdens een hittegolf zul je niemand horen zeggen dat het niet nodig is een stand-airco voor beroepschauffeurs te realiseren, maar als het afkoelt zegt men weer dat het niet nodig is. Daarbij wordt al snel vergeten dat beroepschauffeurs in alle Europese landen, dus ook in de warme, hun werk moeten doen.

Internationale beroepschauffeurs hebben 6 maanden per jaar met hoge temperaturen te maken, en in die periode moet men vaak overnachten bij temperaturen van 40° of hoger.

Al zijn we een kleine groep vergeleken bij alle mensen, gaan wij ook dit jaar door met het vragen van aandacht voor deze kwestie, zodat men zich toch kan inleven als men zelf lange tijden bij 40° plus zou moeten overnachten.

Fabrikanten van vrachtwagens steunen ons en zijn voor om elke vrachtwagen die is voorzien van een slaapcabine ook standaard met een stand-airco uit te rusten.

Met vriendelijke groet,Al ons werk op een rij
drive in keuringen
klik op de afbeelding voor meer infoDeel het:

1 Trackback / Pingback

  1. TRANSPORTEFFECT -

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.