Horrorverhaal van 7 dagen in Engeland door politiek spel; duizenden chauffeurs de dupe! (Evaluatie)

Op zondag 20 december begon het allemaal, en Chauffeursnieuws deed verslag over situatie Engeland in het radioprogramma Met het oog op morgen.

We hadden zeker verwacht dat vakbewegingen en werkgeversorganisaties de volgende dag wel op hun achterste benen zouden staan. Ook van de Nederlandse en Belgische politiek hadden we verwacht dat die er alles aan zouden doen om hun landgenoten kerst met hun geliefden te laten beleven.

Maar wat bleek? Die maandag werd de situatie rond Dover (VK) alleen maar erger en niemand kon meer over naar Frankrijk.

Natuurlijk verwacht je dan dat organisaties opstaan, zoals vakbewegingen die er voor werknemers moeten zijn. Maar nee, het bleef stil. Ook humanitaire organisaties die bij rampen en dergelijke hulp bieden waren in geen velden of wegen te bekennen!

Wat was er aan de hand?

Meer en meer vrachtwagenchauffeurs sloten aan in de rij en er was niets voor hen geregeld. Geen sanitair, geen eten en geen water. Wanneer je daar stond was je geheel op jezelf aangewezen en je had geen enkel idee voor hoe lang. Ook de kans op andere ziektes is aanzienlijk als men 5 à 6 dagen zonder stromend water en sanitair moet doorbrengen.

48 uur

Men sprak over 48 uur volgens de berichten, maar achteraf was dit een leugen en heeft het uiteindelijk veel langer geduurd. Maar wie verwacht nu dat politici het over hun hart krijgen om gewoon duizenden mensen geen kerst met hun geliefden te laten vieren in vredestijd?

Al snel overheerste het gevoel dat deze chauffeurs werden gegijzeld.

Er werd veel geschreven in de media. Daarop kwam echter nooit actie; er werd enkel een verhaal weergegeven.

Chauffeursnieuws is in actie gekomen en heeft met een groep vrijwilligers gezorgd dat er tenminste hulp op gang kwam om mensen van eten en water te voorzien.

Brandbrief

Een brandbrief naar alle Europarlementariërs is opgesteld en er is contact gezocht met het Britse leger en het rode kruis. Normaal zou je verwachten dat het Britse leger acuut watervoorziening regelt en een veldhospitaal neerzet, en boogtenten met voorzieningen voor eten en sanitair.

Dit kan natuurlijk alleen een leger in korte tijd, en dan was ook alles gedaan wat in hun macht lag om de boel niet te laten escaleren. Maar ook hier kwam nul op het rekest en er werden alleen militairen gestuurd om sneltesten af te nemen.

Geduld

Water en eten werden simpelweg niet geregeld. Eerste en tweede kerstdag konden wij op onze klompen aanvoelen dat eten en water bij de chauffeurs begonnen op te raken, en we begonnen 24/7 live verslag te doen.

Spoed overleg op de redactie Chauffeursnieuws/Transporteffect

Wij vonden dat ook wij geen kerst verdienden zolang onze collega’s in Engeland vaststonden. Onze redactie is bij elkaar gekomen en heeft zo goed als het kon gezorgd voor steun, zowel emotioneel als met voedsel. Voor de smerige Dixi’s die sporadisch aanwezig waren konden we niemand meer bereiken en we leefden dan ook mee met de chauffeurs, zowel mannelijk als vrouwelijk natuurlijk.

Oostblokchauffeurs stonden klaar

Gelukkig zagen we wel dat de beroepschauffeurs uit elke lidstaat met elkaar konden opschieten en dat Oostblokchauffeurs klaarstonden met het delen van eten en sigaretten.

Ook in dit geval had men dus niets te danken aan organisaties of politiek. Nee, dit waren wederom gewoon de chauffeurs zelf die moesten zien te overleven met hetgeen de politiek veroorzaakte.

Brexitdeal

Nadat de Brexitdeal eindelijk rond was ging Frankrijk weer open en werd erover gesproken dat de ferry- en treindiensten zouden worden hervat. Toch heeft dit nog enorm lang op zich laten wachten.

De reden was dat iedereen een test moest ondergaan en dat de uitslag van zo’n test minstens 6 uur op zich liet wachten. 15.000 testen moesten worden afgenomen worden en daarvan bleken er gelukkig maar 36 positief te zijn. Toen duidelijk werd dat zo weinig mensen positief worden bevonden hadden ze toch moeten overgaan op de sneltest waarvan de uitslag na 20 minuten bekend is, in plaats van via een laboratorium.

Dit had veel tijd gescheeld en overtochten waren vanaf het begin al rendabel geweest, lijkt ons.

10 km file

Pas op tweede kerstdag kwam de vaart erin en chauffeurs hebben gewoon 5 à 6 dagen moeten overleven. Op 27 december dus al een volle week stond er nog steeds een rij van 10 kilometer.

Politiek zit wel thuis bij hun geliefden

Politiek en organisaties zaten kerst met hun geliefden te vieren, en wij gaan er niet vanuit dat hun gedachten ook maar even bij de duizenden chauffeurs waren. Wij kunnen hiervoor maar één woord bedenken, en dat is “mensonterend”.

Speciaal dankwoord

Ongeloof is ook een woord dat bij ons opkwam; het is niet te bevatten dat wij de enige organisatie waren die steun gaven aan de chauffeurs, zij het slechts van buitenaf. Het was wel erg mooi om te zien dat men steun aan elkaar had. Een speciaal dankwoord gaat uit naar Achille Chernouh, die onze hulp aannam en zorgde dat eten en water bij de chauffeurs terechtkwamen.

Achille heeft al zijn tijd erin gestoken en heeft nauwelijks een oog kunnen dichtdoen, zo druk heeft hij het gehad. Daarbij willen we ook Kristof, Christ, Sam, Richard, Tom, Johan en Dylan bedanken.

Chauffeursnieuws/Transporteffect zal de komende tijd deze kwestie zeker bespreken met de politiek en de organisaties waarvan we mochten verwachten dat ze te hulp zouden schieten, maar die ervoor hebben gekozen dit niet te doen.

Nooit vergeten

Tot slot een serie foto’s en berichten die we de afgelopen tijd hebben verzameld, om deze situatie nooit te vergeten en voor altijd te voorkomen.

Lees ook: Duizenden vrachtwagens! Laat Europa zijn macht zien aan de VK? (transporteffect.com)

Ashford Brexit lorry park consultation starts – four months after work began on site near Junction 10a

Let op niet elke RT-PCR test accepteert men. Zo gaan er geruchten dat een PCR test (swab) gedaan in Nederland niet wordt geaccepteerd! 

Tijdslijn belangrijkste facebookpost - start 20 december tot en met ......

Waar waren de vakbewegingen en de werkgeversorganisaties die al jaren inkomsten hebben van ons? Waar waren de organisaties als het rode kruis die leeft van donaties?

Chauffeursnieuws/Transporteffect is aan het bekijken of wij dit onderwerp ook kunnen aankaarten bij het Europese hof van de mensenrechten.

Wij zijn van mening dat de Europese Unie hier ernstige steken heeft laten vallen.

read uk letter

28 december 2020 de laatste pas weer terug op vaste land

Beste collega,
 
Mocht u het gemist hebben: Chauffeursnieuws/Transporteffect heeft er door Covid-19 bewust voor gekozen het lidmaatschap zonder kosten te verlengen tot het eind van het jaar.
Het moment is nu genaderd om u te vragen ons ook in 2021 te steunen en ons werk om uw een stem te geven te kunnen uitvoeren.
Mocht u toch gemist hebben wat wij voor u doen en welk verschil wij maken dan kunt u op deze link klikken.
 
 
Niets is vanzelfsprekend en we zijn ons er ook van bewust dat veel groepen op facebook of andere sociale media al hebben geprobeerd verschil te maken en de sector te verbeteren.
Door veel energie en geld te investeren is het ons nu gelukt uw stem over te brengen en zo het welzijn van chauffeurs te verbeteren en hen te verzekeren van een toekomst.
Natuurlijk staat het transport nooit stil, waardoor we alert moeten zijn en ons niet de kaas van het brood moeten laten eten.
Buiten de voordelen en de steun die u altijd van ons krijgt willen we u vragen ook aankomend jaar 20 euro over te maken, zodat we u alleen nog maar beter kunnen vertegenwoordigen.
Klik op deze link om ons te steunen.
 
 
Bij verlenging klik hier:
 
 
Hartelijk dank alvast.
Alleen samen kunnen we een vuist blijven maken en de sector verbeteren!
 
Met vriendelijke groet,
 
Aschwin Cannoo
Voorzitter Chauffeursnieuws/Transporteffect

Naam

E-mailadres

Bericht

Bedrag *Deel het: