INHAALVERBODEN VRACHTWAGENS VEEL GEVAARLIJKER DAN WORDT AANGENOMEN

11-03-2020

Over dit onderwerp hebben wij al vaker artikelen naar buiten gebracht, maar we moeten dit toch blijven benadrukken.

Beroepschauffeurs worden als verkeerskundigen beschouwd wanneer het zo uitkomt.

Door controle-ambtenaren worden we vaak op onze kennis gewezen en bij rechtszaken worden we zwaarder gestraft.

Er wordt blijkbaar graag met twee maten gemeten.

Als men een automobilist vraagt of deze vindt dat er een inhaalverbod voor vrachtwagens moet komen is het antwoord vaak volmondig “ja”.

Als men een vrachtwagenchauffeur deze vraag voorlegt is het antwoord “nee”.

Politiek en gemeenten zijn geen vrachtwagenchauffeurs, evenmin als de zogenaamd verkeerskundige en adviserende organisaties.

Deze gaan dus al snel bewust of onbewust voor het comfort van de automobilist.Ook als men belang kan halen uit de wensen van de automobilst is de zaak snel beslist.

De verkeersveiligheid wordt van tafel geveegd, met als resultaat meer ongelukken per jaar.

Het is onze indruk dat onderzoeken worden tegengehouden doordat de belangen boven de verkeersveiligheid staan.

Het gevaar!

Als beroepschauffeurs rijden wij vele kilometers per jaar; vaak in verschillende lidstaten en met andere situaties en landschappen.

Ook ondervinden de vrachtwagenchauffeurs de gevolgen van gewicht en trekvermogen, maar kennen zij eveneens de gevaren maar al te goed.

Gevaren als:

In- en uitvoegend verkeer

Treintje rijden

Versuft raken en tunnelzicht

Waterverplaatsing voor personenwagens

Bemoeilijken van afstand houden (harmonica-effect)

En zo zijn er nog meer punten die logisch te verklaren zijn.

Dit zijn allemaal punten die de vrachtwagenchauffeur dag in dag uit ernstig gevaar opleveren.

Maar doordat de vrachtwagens allemaal achter elkaar rijden ondervindt ook de automobilist extra gevaren die men niet moet onderschatten.

Zo krijg je bv. bij regen een streep van waterverplaatsing. Daardoor lijkt het of men continu door een wasstraat rijdt, met als gevolg aquaplaning en belemmering van het zicht.

Ook het in- en uitvoegen is een enorm probleem en angst heeft regelmatig de overhand.

Hierdoor ontstaat een harmonica-effect dat al snel zeer gevaarlijke situaties met zich meebrengt.

Wij blijven erbij dat men meer moet kijken naar de effecten op filevorming en verkeersveiligheid dan dat men de eigen belangen of die van de automobilist als leidraad moet nemen.

Uiteraard heeft op sommige punten een inhaalverbod wel nut, maar wij blijven erbij dat op de weg een meer natuurlijke verdeling tussen vrachtwagens prioriteit moet blijven.

Deze conclusie is tot stand gekomen na onderzoek onder onze volgers.

Wij zullen onze contacten wederom hierop wijzen, al is het moeilijk de politiek en belangenorganisaties te laten luisteren naar een relatief kleine groep in de maatschappij.

Wij hebben sterk de indruk dat het tegemoetkomen aan de belangen van de automobilist vaak zwaarder weegt dan de verkeersveiligheid.

Met vriendelijke groet.


lid worden
Lid worden – klik
Deel het:

15 Comments

 1. Ik ben al 40 jaar chauffeur sinds de inhaalverboden er zijn gebeuren er veel meer ongevallen vrachtwagens en dat komt zit hele dag op voorganger te rijden dan weer 70km dan weer 85 dus dat is je let dan minder op

 2. Nu iedereen honderd rijdt, met de cruisecontrol erop. Halen de meeste automobilisten met 100 hun voorganger in die net 99 rijdt en dat duurt ongeveer 2 km. Voordat hij de voorganger voorbij is. Mij is geleerd, auto inhalen beetje gas bij geven, auto voorbij gas weer terug.

 3. Wat mij vooral opvalt nu het rustiger is op weg ivm de crisis: hoeveel “collega’s” het inhaalverbod wel niet aan hun laars lappen. En vooral ook geen pf onvoldoende afstand houden. In Nederlamd mogen we geen 90/93/85. Maximale snelheid is 80 km/h. En bij die 80km/h hoort een veilige afstand van 50m op uw voorganger. En.. mocht u dan toch gaan inhalen, hou er dan rekening mee dat degene die u inhaalt ook die veilige afstand moet bewaren. M.a.w. als u weer naar rechts komt blijf dan eerst 5 sec langer op de linkerbaan ipv 5/10/15 meter voor me weer in te voegen. Dat is niets anders dan afsnijden. Dank.

 4. Inhaal verbod heb ik geen problemen mee .Ik probeer dit te respecteren maar soms kan je niet anders zoals ik bv achter 1 rijd tegen 70 waar je 90 mag en geen voorligger hebt voor rijden stak ik hem voor bij waar dat normaal niet mocht en meneer zat gezellig een boekje te lezen .dus 1 maal voorbij is er een auto die kon dit niet hebben is Voor Mij komen rijden en gooide alles dicht voor me uit frustratie en daar mag niet veel over gezegt worden als iedereen een in kleine inspanning geeft zou het al veel beter zijn maar ja wie zijn wij ze zeggen nu al je bent maar een chauffeurke he

 5. Het inhaalverbod is asociaal. Akkoord dat op sommige plaatsen zo een verbod zich opdringt. Maar ze spreken niet over het risico. Meer risico op file aanrijdingen of kop – staart ongevallen.
  Dit inhaalverbod is in mijn ogen een discriminatie van de chauffeurs. Misschien overwegen om een klacht in te dienen tegen de politiek ivm discriminatie en gelijke kansen.
  Groetjes van een trucker met 25jaar ervaring.

  • u wilt inhalen en stuurt uw vrachtwagen naar de 2de baan waardoor automobilisten allemaal vol in de ankers moeten, vervolgens bent u weet ik veel hoe lang bezig om de collega naast u voorbij te komen, intussen beginnen automobilisten zich al te ergeren en ja hoor er gaat een groot licht van uw collega aan zodat u weer naar rechts kunt,en wat bent u opgeschoten? 1 vrachtwagen verder een hoop ergenis en lange rij op de 2de baan aan automobilisten en dat alles om 1 wagen verder te komen, ik maak het elke dag mee op de a7 soms knappen ze vlak voor me bumper zonder spiegelen en richting aanwijzer (ook automobilisten trouwens)maar goed u rijd 80 en auto rijd 130 dus het is nogal een verschil, ikzelf blijf er altijd rustig bij want u kunt het ook niet helpen dat u uw werk moet doen 🙂

   • U heeft geen klote tacho die je naait ,u heeft alle tijd .wij niet en elke kilometer telt.want oh oh als u pakketje of eten er niet is op tijd.lekker onnozel reageren kan iedereen

   • Beste Roberto nu er toch een maximum snelheid van 100 km/h komt moet je de tijd eens op gaan nemen die je extra kwijt bent aan reistijd en je zult zien dat dit nihil is maar dat je wel rustiger op je bestemming aankomt

    • Ik ben meerdere malen mee gereden met een vrachtwagenchauffeur. Nederland en buitenland. En ja, ik vind alsnog dat er een inhaal verbod moet komen met vrachtwagens soms rijden er meer vrachtwagens dan gewone auto’s op de weg. Okee, er zijn ook genoeg automobilisten die grote eikels zijn, en hun rijbewijs afgepakt moeten worden. Maar als de inhalende vrachtwagen maar 5 km harder rijd, dan duurt het verschrikkelijk lang voordat er weer voorbij gegaan kan worden. En zoals die ander al zei, sommige gooien dat gebouw gewoon naar de andere baan, zonder richting aan te geven….

   • Verkeers inzicht heb je ook al niet dombo. Zitten richting aanwijzer op gaan ruim van te voren aan. Anticiperen heet dat. Zeker ook zo’n verkeershufter

   • Nu iedereen honderd rijdt, met de cruisecontrol erop. Halen de meeste automobilisten met 100 hun voorganger in die net 99 rijdt en dat duurt ongeveer 2 km. Voordat hij de voorganger voorbij is. Mij is geleerd, auto inhalen beetje gas bij geven, auto voorbij gas weer terug.

  • Die 130 kun je nu ook op je buik schrijven… nu gaan jullie ons ook maar met 5 a 10 km per uur voorbij…exact hetzelfde.. hahahaha ga je lekker ergeren aan snelheid ipv altijd maar te ergeren aan een grote opvallende vrachtwagen.. zo veel wordt er namelijk niet meer ingehaald.. Let maar op de weg en waar je naartoe moet ipv op je mobiel.. automobilisten zijn t probleem altijd al geweest en zal ook nooit veranderen.. kleine muizen die snel om een olifant heen draaien met de aandacht alleen maar naar wat hun willen.. dan heb ik het nog niet over de rotonde gehad.. zien jullie een vrachtwagen naderen dan snel gas geven voor de vrachtwagen langs knallen en vervolgens 75 rijden op een 80 of 100 weg.. toppers zijn t die automobilisten..

   • Ja dat naderen op een rotonde dat klopt normaal rem je af voor een rotonde maar dan zien we een vrachtwagen versnellen ze vaak voor een rotonde en dat is irritant dan moet je weer vol in de ankers en dat is kut

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. VEEL ZWARE ONGELUKKEN; ZOU HET LIGGEN AAN DE (SLECHTE) RIJOPLEIDINGEN?
 2. PIJLWAGENS RIJKSWATERSTAAT - INHAALVERBODEN, AFSTAND HOUDEN EN ONGEVALLEN
 3. DE BELGISCHE COMMISSIE HEEFT VERGADERD OVER DE VELE ZWARE ONGEVALLEN OP DE E17

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.