Inspectie SZW treft chauffeurs aan die maanden in hun cabine leven


Inspectie SZW

verwonderlijk is dit niet; het is algemeen bekend dat chauffeurs soms maandenlang aaneengesloten in de cabine van hun vrachtwagen leven. Ikea heeft naam gemaakt door vaak in het nieuws te komen. Hun chauffeurs zijn maandenlang van huis en hun vrachtwagencabine is hun thuis geworden, dus veel werk voor de inspectie. (zie linken hieronder)

Uitgebuit

De regels aangepast in het nieuwe mobiliteitspakket. Dit moet voorkomen dat chauffeurs worden uitgebuit en dat werkgevers (ook Nederlandse) geen gebruik meer kunnen maken van chauffeurs die zelden naar hun gezin kunnen.

Om de 3 of 4 weken moet de chauffeur terug naar zijn eigen land, en de vrachtwagen zelf om de 8 weken.

De FNV geeft naar eigen zeggen aan dat men hiervoor aandacht vraagt, maar wij zien vooral wat actie van de Belgische vakbond BTB.

Ook dan is het maar sporadisch, en als er eens een controle is geweest trekt de bond dit naar zich toe alsof zij de controle hebben geregeld.

Zoals wij eerder aangaven is het fenomeen cabinekamperen algemeen bekend, dus je zou zeggen dat controle hierop niet maar af en toe zou moeten plaatsvinden. Als we naar het verleden kijken ligt het gemiddelde nu op 1 controle per jaar.

De chauffeurs

VNB, FNV en CNV weten ook dat een chauffeur een toelage krijgt van 65 euro netto per dag (Nederlandse chauffeurs zitten op 50 euro; in het weekend iets meer). Dit geven ze zelfs aan in hun artikelen. Alleen laten ze het woord toelage “per ongeluk” weg, waardoor de indruk wordt gewekt dat een chauffeur een riant salaris verdient. 65 euro maal 30 dagen is 1950 euro netto en dan nog een klein basissalaris, dus men komt thuis met 2500-3000 euro per maand. Dit is natuurlijk een zeer goed salaris als we naar het gemiddelde kijken van het land waar ze vandaan komen.

Veel chauffeurs willen niet in hotels of op betaalde parkeerplaatsen slapen, omdat de kosten hiervoor van de 1950 euro af zouden gaan.

Mobiliteitspakket

Door het mobiliteitspakket kan hieraan nu pas wettelijk iets worden gedaan (voorheen niet) en kan men het bestraffen als een chauffeur niet om de 3 à 4 weken (afhankelijk van weekendrust) naar de eigen lidstaat is geweest. Het controleren en de juridische onderbouwing hiervan krijgen nu vorm. Dit is natuurlijk niet zozeer het werk van de vakbonden zelf; die hebben we amper gezien bij de onderhandelingen over het mobiliteitspakket. Dat ze het nu voordoen als zijnde hun verdienste bevreemdt ons. TLN en de Belgische Febetra geven zelfs nog aan dat ze helemaal niet willen dat chauffeurs wettelijk om de zoveel tijd terug moeten naar hun eigen lidstaat.

Stichting VNB van de FNV

De stichting wordt gefinancierd met middelen uit de bedrijfstak; uit het zogeheten Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB). Dit is weer een groep van de cao-partijen FNV, CNV, TLN en VTT. In hoeverre alles dus aan elkaar is gekoppeld is gissen, maar dat er andere belangen spelen dan die van de chauffeurs moet toch wel duidelijk zijn. Wij vertrouwen er niet op dat deze partijen onafhankelijk van elkaar werken.

Daarom zijn wij blij dat de inspectie SZW alsmede inspecties van andere landen nu zijn opgestaan om de controle op naleving van het nieuwe mobiliteitspakket uit te voeren.

Wij zien dit niet als verdienste van de huidige grote Nederlandse en Belgische vakbewegingen, maar meer als bijkomend toeval voor deze partijen.

Uiteraard staan wij er wel achter dat het probleem in de maatschappij onder de aandacht wordt gebracht en dat controles op naleving van het mobiliteitspakket worden uitgevoerd.

Met vriendelijke groet,

Artikel FNV : https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/transport-logistiek/2020/09/ook-inspectie-treft-misstanden-aan-bij-ikea-chauff

Kanttekening een brief is verzonden naar SZW


IKEA-ZAAK KURT BEIER TEGEN SOCIALE DUMPING VRAAGT EEN LANGE ADEM

SCANDINAVIË DOET ZIJN WERK TEGEN SOCIALE DUMPING IN HET WEGVERVOER

DENEMARKEN VECHT TEGEN SOCIALE DUMPING OP HUN GOEDERENMARKT

Verklaring vrijwillig meerdere weken aaneengesloten rijden niet geldig

DAT TLN NU DEZE VOORSTELLEN NEERLEGT ROEPT MEN OOK OVER ZICHZELF AF

De mobiliteitspakket regels ingaande 20 Augustus zijn online voor de transportsector
Inhoud valt onder verantwoording van stichting Chauffeursnieuws

Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.