LADINGDIEFSTAL – ZO MOEILIJK IS HET NIET DIT TEGEN TE GAAN
Waar een wil is, is een weg.

Je zou toch zeggen dat verzekeringsmaatschappijen eens een keer in actie moeten komen.

Ladingdiefstal, diefstal van brandstof, overvallen en bedreiging zijn allemaal dingen waarover we in het transport blijven horen. Toch wordt er niets aan gedaan. De schade die bedrijven hierdoor jaarlijks ondervinden is niet misselijk, en dan wordt de helft waarschijnlijk nog niet eens gemeld.

Als een zeil wordt opengesneden zodat men binnen kan kijken of de lading interessant genoeg is, zal men dit niet gauw melden bij de verzekering. Ook schade aan de lading doordat dieven eroverheen lopen zal niet vaak bij de verzekering op het bureau belanden. De reden is niet zo vreemd: als men aangifte moet gaan doen verliest men veel tijd. Daarbij komt dat men altijd met een flink eigen risco te maken heeft, waardoor het melden van schade niet loont. De verzekeringsmaatschappijen zien vaak alleen de zware schades, en die lopen jaarlijks al in de miljoenen.

Veiligheid

Maar ook is algemeen bekend dat vrachtwagenchauffeurs kwetsbaar zijn. Als we alleen al naar de (soms zwaar bewapende) inklimmers kijken zien we dat een vrachtwagenchauffeur er alleen voor staat en zichzelf niet kan verdedigen. Dit is ook het geval bij ladingdiefstal. Als een chauffeur diefstal opmerkt kan hij de politie wel bellen, maar die komen altijd als mosterd na de maaltijd.

Het wordt er onderweg niet veiliger op, en zoals de laatste jaren is gebleken kijken ook onze volksvertegenwoordigers de andere kant op. Natuurlijk is het zo dat degenen die het vak van chauffeur uitoefenen maar een klein deel van de totale bevolking uitmaken, maar zou het de volksvertegenwoordigers niet sieren er ook voor deze kleine groep te zijn?

We zien dat verzekeringsmaatschappijen veel samenwerken met bedrijven die denken het wiel opnieuw te hebben uitgevonden en met snufjes komen die diefstal zouden moeten tegengaan. Het vreemde is dan wel dat de rekening steeds bij de transporteur komt te liggen.

Wat dan wel?

Wij denken juist dat verzekeraars er veel meer bij gebaat zullen zijn als minder diefstallen worden gepleegd en zij daardoor minder schades hoeven te vergoeden. Hier zien wij een mogelijke oplossing die erg voor de hand ligt. Een oplossing met als hoofddoel veiligheid en voorkoming, die ook nog eens alle partijen (behalve de dieven) winst oplevert.

Wij verwachten namelijk veel minder schade wanneer verzekeraars mensen in dienst nemen met beveiligingshonden die speciaal zijn opgeleid om het bovenstaande tegen te gaan.

De miljoenen die ze nu kwijt zijn aan schadevergoedingen kunnen daarvoor worden gebruikt, en het zou ook goed zijn voor de werkgelegenheid. Nederland en België zijn betrekkelijk klein, waardoor deze landen uitermate geschikt zijn om deze opzet te realiseren.

Het mooie is niet alleen dat het voor de mensen veiliger wordt, maar ook dat veel neventaken kunnen worden toegevoegd.

Vervolg

Wij vinden dit een punt waarvoor aandacht mag worden gevraagd. Daarom gaan we deze opzet voorleggen aan diverse organisaties, de politiek en de verzekeringmaatschappijen. Wij zijn erg benieuwd hoeveel leeuwen en beren de partijen op de weg zullen zien om dit te kunnen weerleggen.

Met vriendelijke groet.


ledenlogoDeel het:

2 Comments

  1. Girteka winst was in 2019 9 miljoen.In 2020 is de corona begonnen toen stonden er duizenden stil in Europa.Naar mijn idee komt de winst nu aan het eind van het jaar op 0 uit

  2. Graag zou ik als kleine transport ondernemer willen reageren op Girteka.De winst in 2019 is 9 miljoen.Jullie zeggen dat het veel is.9 miljoen delen door7400 vrachtwagens=1300 euro per auto !!!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. INKLIMMERS; DE BELGISCHE N-VA GEBRUIKT HET NU,MET WELKE REDEN?
  2. Route Calais-Dover een oorlogsmissie voor chauffeurs! EU laat al ruim 26 jaar zwakte zien!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.