Mobiliteitspakket: de beer is los; lagelonenlanden zien hun markt instorten en gaan naar rechter

16 september 2020Het was te verwachten dat de lagelonenlanden het mobiliteitspakket als een doorn in het oog zien. Tijdens de stemrondes was dit al duidelijk en uit die hoek kwam ook het verzet.

Mobiliteitspakket en lagelonenlanden

Toen het Verenigd Koninkrijk (UK) uit de Europese Unie stapte misten we gelijk een aantal stemmen; het was even zweten of het mobiliteitspakket erdoor zou komen. Het geluk was met de westerse landen en het mobiliteitspakket is een feit geworden.

Verweer lagelonenlanden

Nu beginnen juist de landen die van de westerse vrachtmarkt eten in verweer te komen. Litouwen en Estland willen naar het Europese Gerechtshof en zijn druk aan het lobbyen om meer lagelonenlanden zover te krijgen. Het is niet vreemd dat Litouwen als eerste is opgestaan; dit land domineert langzamerhand de vrachten in West Europa, waardoor prijsstijgingen achterblijven.

Als we alleen naar Girteka kijken: die is in een paar jaar naar een wagenpark van ruim 7400 trekkende eenheden gegaan. Maar ook dit bedrijf krijgt al klappen. De winst is daar afgelopen jaar gehalveerd en nu ook de wagens om de zoveel tijd moeten worden teruggehaald hebben ze een probleem.

Beren op de weg

Alle lagelonenlanden zien nu met het mobiliteitspakket de beren op de weg doordat men chauffeurs om de 3 of 4 weken naar de eigen lidstaat moet terughalen. Daarbij moet ook de wagen zelf om de 8 weken in de eigen lidstaat komen. Jarenlang kon men ongestoord vrachten vanuit de westerse landen wegrijden zonder ooit terug te komen in eigen land. Chauffeurs waren maanden aaneengesloten actief in landen als Nederland, België, Frankrijk enz. zonder sociale lasten af te dragen in de lidstaten waar ze actief zijn.

Natuurlijk is er al veel over gezegd en om de zoveel tijd komt in het nieuws dat hun belastbare inkomsten maar enkele honderden euro’s bedragen. Maar iedereen weet nu wel dat het niet-belastbare inkomen hoog is en dat men onder de streep net zoveel overhoudt als een westerse chauffeur.

Waarom kan men dan wel lage vrachtprijzen rekenen?

Dit is enkel omdat minder belasting wordt afgedragen en de kosten om een wagen te laten rijden lager zijn. Het is nog steeds zo dat een westerse vervoerder op bv. 2 euro per km moet zitten om uit de kosten te komen en een vervoerder uit de lagelonenlanden op bv. 1 euro zit.

Wij steken niet onder stoelen of banken dat we blij zijn met het mobiliteitspakket en we begrijpen ook dat Nederlandse vervoerders die voertuigen in de lagelonenlanden hebben geregistreerd nu bij werkgeversorganisatie TLN aan de bel trekken.

Maar laten we dan ook eerlijk zijn. Zou het niet fijn zijn als natuurlijke concurrentie terugkwam en de vrachtprijzen ook eens met de markt konden meegaan? Alleen dan kan ook het personeel de vruchten plukken en kan hun welzijn worden verbeterd. Transport is internationaal en er kan niet alleen binnen de eigen landsgrenzen worden gedacht. Met z’n allen moeten we ervoor zorgen dat er in heel Europa een gelijk speelveld is, in het belang van de sector en de daarbij behorende werknemers en werkgevers.

Met vriendelijke groet,


keurmerk nl
Keurmerk voor transpohttps://keurmerktransport.nl/rtbedrijven
Deel het:

1 Trackback / Pingback

  1. Het gaat slecht met Waberer's en velden met geparkeerde vrachtwagens zien we deze kerst ook niet!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.