Cabotage: minister Lydia Peeters geeft aan waarom ze zich aansluit bij Malta

Vrijdag 19 maart 2021

België heeft op 6 maart aangegeven dat het zich aansluit bij het Maltees beroep aan het Hof van Justitie van de EU. Verontwaardig was zeker niet het enige woord dat bij ons opkwam, en wij hebben de minister meteen om uitleg gevraagd. Waar gaat het om?

Wil jij ook zekerheid? Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect voor maar €30,- per jaar. Jullie welzijn is onze missie.

In het mobiliteitspakket van de EU zijn regels opgenomen die voor alle lidstaten gelden en die stap voor stap actief worden. Een regel in dat pakket is dat men na 3 aaneengesloten ritten in een lidstaat waar het voertuig niet is geregistreerd, 4 dagen geen ritten enkel in een andere lidstaat dan die van registratie mag uitvoeren. Met deze regel wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een Duitse wagen enkel in België rijdt of dat een Belgische wagen enkel in Duitsland rijdt. Het verleden laat zien dat o.a. Bulgaarse, Poolse en Roemeense wagens alleen maar vrachten uitvoeren in andere lidstaten. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat door deze constructies vrachtprijzen onder druk staan en niet met de economie kunnen meegroeien. transporteffect cabotage Minister Lydia Peeters De Belgische minister Lydia Peeters heeft nu aangegeven dat België, evenals eerder Malta, bij de EU in beroep gaat tegen deze cabotageregels. Transporteffect/Chauffeursnieuws wilde niet alleen uitgaan van de berichten in de landelijke media en heeft daarom de minister zelf benaderd. De minister heeft respectvol gereageerd en zij heeft uitgelegd waarom zij zich bij Malta aansluit.

Werkgelegenheid

In de theorie van haar uitleg kunnen wij wel enigszins meegaan, echter als we kijken naar het doortrekken in de praktijk is het voor ons een ander verhaal. De minister geeft aan dat zij zeker al voor de totstandkoming van het pakket haar zorgen op tafel heeft gelegd. Voor ons was dit een punt, omdat wij ons afvroegen waarom haar zorgen nu pas naar boven kwamen, terwijl er jaren over is gedaan om tot een goed pakket te komen. De minister is vooral bezorgd dat transportbedrijven zullen omvallen doordat men na de drie ritten 4 dagen geen vrachten in een andere lidstaat mag uitvoeren. De minister geeft aan dat daardoor de werkgelegenheid schade zal ondervinden. Zij benadrukt dat ze het in grote lijnen eens is met het totstandgekomen pakket; haar knelt op dit moment enkel het punt van de 4 dagen ‘cool down’ periode na 3 cabotageritten. Theorie en praktijk In theorie en gedacht vanuit de studeerkamer kunnen we haar zorgen wel voelen, al blijft het vrij egoïstisch om niet in te zien dat men Belgische wagens enkel in de buurlanden ritten laat uitvoeren. Dit zou betekenen dat vrachten in de buurlanden niet door eigen vrachtwagens kunnen worden gedaan omdat Belgische vrachtwagens deze ritten wegkapen.

1 euro of 2 euro

Natuurlijk weten wij ook dat sommige transportbedrijven zeer groot zijn geworden door de vrachtwagen te registeren in een goedkoper land zodat kosten plus chauffeur omlaag gaan, maar dat zij wel hun werkterrein in België hebben. Het gevolg is dat geen sociale afdragingen worden gedaan in het land waar men voornamelijk actief is, waardoor het verschil tussen 1 euro in plaats van bv. 2 euro per kilometer al genoeg kan zijn om uit de kosten te komen. Hierdoor kan men zijn vervoerservice goedkoper aanbieden dan een bedrijf dat niet de mogelijkheid heeft om deze constructie te gebruiken. De constructie wordt in de volksmond ook wel omschreven als “brievenbusfirma’s”. Dit heeft dus vooral serieus effect als bv. een Belgisch bedrijf een wagen en een chauffeur uit een andere lidstaat heeft, en dit wil men dan ook met de regel in het mobiliteitspakket tegengaan.  5 werkdagen In de praktijk zou er echter geen groot probleem ontstaan als een Belgisch bedrijf enkel wagens heeft met het kenteken in België en daar ook de lasten afdraagt. Een week heeft 5 werkdagen en daarin mogen dus ongelimiteerd ritten in België worden uitgevoerd, maar ook van België naar Duitsland of Frankrijk en terug. Dus stel dat men op maandag zou beginnen met laden, vervolgens naar Duitsland rijdt om te lossen en daar een vracht aanneemt die elders in Duitsland moet worden afgeleverd (cabotage 1), dan is het al snel de volgende dag eer die rit is uitgevoerd. Als men dan aansluitend wederom een rit uitvoert die niet uit Duitsland komt (cabotage 2), is het al woensdag. Als men dan nog een keer aansluitend een rit wil uitvoeren(cabotage 3), spreken we al over donderdagmiddag. Daarna kan men vrijdag enkel een rit aannemen om de chauffeur terug te laten keren naar de eigen lidstaat om het weekend in te gaan. Dan is er dus die vrijdag, evenals de startmaandag, geen sprake van cabotage, en heeft men automatisch 4 dagen cool down. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een Belgisch bedrijf dan dinsdag t/m donderdag ritten in een lidstaat blijft aannemen die voor de eigen vrachtwagens van de lidstaat bedoeld zijn. Verweer Wij zien ook enkel verweer van bedrijven en lidstaten die bijna aaneengesloten het werkterrein in een andere lidstaat hebben. Naar onze mening is dit niet goed voor de vrachtmarkt. Het drukt de prijzen enorm, waardoor veel transportbedrijven geen gezond kapitaal kunnen opbouwen en dat werkt door in het welzijn van de werknemers. Desalniettemin hebben wij respect voor het antwoord van de minister, en we zullen ook verdere dialogen aangaan om haar zorgen te bespreken. Met vriendelijke groet

Reactie plaatsen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect voor maar €30,- per jaar. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht