PERSONEEL KAN JE MAKEN OF BREKEN

(Deze tekst met oog op de transportsector, echter van toepassing op elke sector)
Na de tweede wereldoorlog moest Nederland weer worden opgebouwd.
Als je terugkijkt naar de tijd erna zie je vooral kameraadschap en teamwerk om een land gezamenlijk weer op te bouwen.

Dit zie je ook ontstaan bij grote rampen in de wereld. Op dat moment staat elke persoon op dezelfde ladder en iedereen helpt elkaar het beste ervan te maken. 
Als het goed blijft gaan met de welvaart, zie je nieuwe generaties ontstaan die het gevoel van kameraadschap en elkaar helpen in teamverband veel minder sterk hebben.

Het gevoel verzwakt van generatie op generatie; in hoeverre ligt voornamelijk aan de karaktereigenschappen.

Dit maakt veel verschil in de maatschappij en ook bij bedrijfsvoering. Het ene bedrijf denkt alleen aan netto winst; een ander bedrijf denkt vooral aan kwaliteit naar de mensen toe en vindt het nobel er voor de mens te zijn. Hier komt ook het personeelsbeleid om de hoek kijken en hiervan is goed af te leiden wat de bedrijfsvoering is. Het is natuurlijk aan het bedrijf om te bepalen welk slag mensen het als personeel wil hebben.

Hoe vaak hoort men niet: het was een goed bedrijf ? Bij bedrijven die al meerdere generaties bestaan hoor je dit vaak.

Familiebedrijven gaan vaak 3 à 4 generaties mee en dan vallen ze om. Dit fenomeen komt vooral door het personeel en de manier waarop het bedrijf met zijn personeel omgaat. De eerste generatie werkt in teamverband en men moet vanuit niets iets opbouwen. Hierdoor heeft de bedrijfsvoerder het personeel hard nodig en is de voornaamste taak de sfeer perfect te houden.Het is van het grootste belang dat het personeel er alles aan doet om het bedrijf op te bouwen en ervoor door het vuur gaat. De tweede generatie teert vaak nog op de eerste generatie en op de personeelsleden die het bedrijf hebben opgebouwd. Tijdens de periode van de tweede generatie verzwakt die instelling doordat ouder personeel het bedrijf verlaat.Hierdoor wordt de band met het bedrijf minder. Het is dan aan de werk gever om de goede sfeer behouden.

In de derde generatie ligt het geheel aan de bedrijfsvoering of men het teamverband kan behouden.

Elke werknemer komt binnen met een goede instelling, maar vooral de secundaire voorwaarden moeten er voor zorgen dat een band met het bedrijf ontstaat. Veelal wringt hier de schoen en is het vaker de vraag of een bedrijf verder kan overleven. Een werkgever kan ervoor kiezen de selectie van personeel niet te nauw te nemen; kwaliteitseisen aan personeel vallen nu eenmaal duurder uit.

Men kan bijv. kiezen voor alleen onervaren personeel of voor personeel dat is gesubsidieerd vanwege een handicap. Ook kan men bezuinigen op secundaire punten, zoals materiaal of een bedrijfskantine.

De derde generatie kiest vaker voor deze weg om zoveel mogelijk netto winst te genereren. De band met het bedrijf zelf en met alles wat bij de eerste generatie zo sterk was heeft plaatsgemaakt voor de lust naar macht en geld. Personeel gaat alleen aan zichzelf denken, omdat een werkgever dat ook doet.

Dan valt het teamverband compleet weg en raakt het bedrijf in een neerwaartse spiraal. Personeelsleden die het visitekaartje van het bedrijf zijn krijgen enerzijds te maken met onvrede van het personeel en anderzijds met onwil van de bedrijfsleiding.

De bedrijfsvoerder verliest de controle en het bedrijf is ziek geworden. Het personeel kraakt het bedrijf af en zal altijd winnen.

Tot slot enkele tips.

Voor ondernemers:

Laat dit u niet gebeuren; houd de kerk in het midden en waak voor het behoud van evenwicht. Denk aan uw personeel en zorg dat iedereen een goed belegde boterham heeft.

Goede secundaire arbeidsoms tandigheden geven u bestaansrecht.De werkgeversorganisatie die voor u onderhandelt tijdens het CAO-overleg zou u hierop ook moeten wijzen.

Voor personeel:

Ook als het gevoel van teamverband een stuk minder is, is het aan u dit nieuw leven in te blazen. Het zou niet nodig moeten zijn dat er een ramp of oorlog moet plaatsvinden om dit gevoel terug te krijgen. Met het oog op de transportsector: laten we collegiaal zijn en elkaar wat gunnen, zodat we een sterk team hebben onder de beroepschauffeurs in deze maatschappij.

Met vriendelijke groet,

lid worden is belangrijk voor ons bestaan

Deel het:

1 Trackback / Pingback

  1. PostNL maakt iedereen het leven zuur. Eerst personeel en nu de rest

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.