PINKSTEREN VOOR DE DEUR: WEER ZAL DE INVASIE VAN LAGE-LONENLANDEN ZICHTBAAR ZIJNHet mobiliteitspakket moest uitkomst bieden voor het westerse transport. Maar ook nu blijkt weer dat het alleen maar een boekwerk met fictieverhalen is geworden. Alle geldverslinde ontmoetingen en het getouwtrek tussen de landen hebben alleen maar waarde voor de belanghebbenden gehad. Ja, die hebben weer werk en de nodige aandacht gekregen.

De coronatijd was een perfecte mogelijkheid geweest om natuurlijke concurrentie in het transport te realiseren en de landen hadden dit met beide handen moeten aanpakken. Nu was het de tijd dat landen hun eigen transporteurs konden helpen. Het zou twee vliegen in één klap zijn geweest: eigen landgenoten hadden werk en overlast kon worden tegengaan.

Maar nee, de westerse politiek wilde er niets van weten, wat alleen maar de indruk geeft dat men juist geen eigen transport meer wil hebben. Is het dan echt zo? Moet het transport worden weggegeven aan landen waarvan de mensen de talen niet spreken en een gevaar op de westerse wegen zijn?

Het is misschien cru om het zo neer te zetten, maar het is algemeen bekend dat rijopleidingen ondermaats zijn, en dat rijdt wel bij ons rond. Ook is het algemeen bekend dat talenkennis niet of nauwelijks aanwezig is en dat heel andere normen een waarden worden gehanteerd.

Niet alleen parkeerplaatsen, maar ook vluchtstroken staan dagelijks vol met niet-Nederlandse wagens. Zowel de politiek als de media maken geen onderscheid; een vrachtwagen is een vrachtwagen, waarvandaan die ook komt. Maar waarom moetenmoetenyh Nederlandse chauffeurs elke keer imagoschade ondervinden terwijl 90% van de vrachtwagens uit de lage-lonenlanden komt?

Niemand durft meer te vragen hoe lang men aaneengesloten in West-Europa verblijft. Dit is omdat ze het antwoord wel weten, maar de politiek er al jaren niets aan blijkt te willen doen. Wij hebben het onlangs nog gevraagd bij een van oorsprong Nederlands bedrijf dat met personeel uit lage-lonenlanden werkt. Wij kregen te horen dat men nog steeds 6 maanden aaneengesloten in West-Europa werkt en dan 2 maanden vrij is. Wanneer u dit niet wilt geloven, wat wij ons goed kunnen voorstellen, spreek dan zelf eens met die mensen. Dat kan misschien wat moeizaam gaan; als men al een andere taal machtig is, is dat hoogstens zeer gebrekkig Engels of Duits.

Toen in het mobiliteitspakket werd opgenomen dat men met wagen en chauffeur na 3 weken het eigen land moest aandoen voor een afkoelingsperiode, was er wat hoop. Helaas moeten we constateren dat dit helemaal niet wordt uitgevoerd en men gewoon op oude voet blijft verdergaan. Lang leve de Europese Unie, zullen we maar zeggen.

Wij kunnen begrijpen dat veel mensen de strijd tegen oneerlijke concurrentie opgeven. Mischien is dit wel een van de redenen waarom Nederlandse vakbewegingen en werkgeversorganisaties hier geen inzet tonen.

Toch geven wij als Transporteffect/Chauffeursnieuws niet op. Wij gaan ervoor zorgen dat de natuurlijke concurrentie in het transport terug zal komen en dat met feestdagen niet het hele wagenpark van de lage-lonenlanden in West-Europa staat.

Met vriendelijke groet,
Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.