Rijden met een vrachtwagen die is afgesteld is op 85 km/h

Voor een chauffeur die is gewend aan een op 90 km/h afgestelde vrachtwagen is het enorm wennen wanneer hij een maand zou rijden met een vrachtwagen die is afgesteld is op 85 km/h. Dit komt niet zo zeer door het gevoel van snelheidsvermindering, maar meer doordat men nu rijtijd tekort komt vergeleken bij hetgeen eerder haalbaar was.

 

Over het algemeen weet elke beroepschauffeur de tijd die hij normaal gesproken nodig heeft om van punt a naar punt b te komen. Wanneer een chauffeur echter 5 km/h langzamer rijdt heeft dit vele gevolgen voor de route en uiteindelijk voor de hele week.

transporteffect 85 km/h

Wennen

Dit zal een planner ook gaan merken en deze zal routes anders moeten indelen dan hij/zij was gewend. Dit komt puur omdat men per dag minder kilometers aflegt, wat per week een aanzienlijk verschil in afstand is. Op ritten waarbij geen afstanden worden gereden en op dagritten is dit niet merkbaar, omdat daarbij de 85 km/h veel minder vaak wordt gehaald.

 

Een vrachtwagen die op 90 km/h is afgesteld rijdt niet exact 90 maar altijd langzamer. Iedere 2 jaar moet de snelheid worden geijkt; dit gebeurt in de regel aan het einde van de APK. Hiervoor wordt een rollerbank gebruikt waarbij de factoren wind, wrijving, bandenslijtage en bandspanning niet worden meegerekend. De snelheid wordt ook gemeten aan de hand van het aantal omwentelingen van de as van de wielen en niet door afgelegde afstand en tijd, zoals bijvoorbeeld bij trajectcontroles. Wanneer u benieuwd bent naar uw exacte snelheid, voer dan deze berekening uit: snelheid is afstand gedeeld door tijd. 1 uur = 60 minuten = 3600 seconden (onthoud: van m/sec -> km/uur is maal 3,6).

 

Het nadeel van een lager begrensde wagen is dus voornamelijk dat men op een dag minder kilometers kan afleggen dan men gewend is. In theorie is het verschil 50 km op 10 en 45 km op 9 rijuren. Dit is echter niet helemaal correct, omdat invloeden van reliëf en van technische snufjes als Eco-roll niet worden meegenomen. Het koppel van een motor en de cilinderinhoud hebben ook invloed op hoe ver men heuvel op terugzakt. Daarbij zit er een enorm verschil tussen een aanloop van 90 km/h en een van 85 km/h.

Rondvraag

Wij hebben een aantal mensen uit ons team gevraagd het verschil te schetsen. Het betrof gelijksoortige ritten, allemaal over 10 rijuren. Het verschil kwam bij een Volvo FH-12 400 pk uit op 72 kilometer. Bij een Mercedes Actros 421 pk met een koppel van 2100 Nm was het verschil 69 km, met de Eco-roll aan. Bij een Daf XF 412 pk met een koppel van 2000 Nm kwam het verschil uit op ongeveer 76 km.

 

Dit alleen is al een indicatie dat er in de praktijk wel degelijk meer verschil tussen zit dan in theorie . Het houdt ook in dat het op weekbasis veel kilometerverlies geeft, en dan rijst de vraag of het wel verstandig is de wagen op 85 km/h te begrenzen. Uiteraard is dit alleen op afstandritten van belang.

De planning zal er ook rekening mee moeten houden dat men op 9 of10 rijuren sneller een extra keer 45 minuten zal moeten maken. De wagen is af fabriek veelal afgesteld op 90 en als men dit dan in een later stadium gaat terugzetten kan dit bij een automaat vaak softwareproblemen geven met schakelen.

 

Eigenlijk is het enige noemenswaardige voordeel de brandstofbesparing, die al snel uitkomt op 4%. Op 100 liter is dat dus 4 liter, maar de vraag is of dat opweegt tegen de al gauw 300 km die je per week verliest.

 

Met vriendelijke groet