SCHOKKEND: SEXUELE INTIMIDATIE EN DREIGEN KOMT NOG VOOR BIJ TRANSPORTBEDRIJVEN ANNO 2020Een verontruste melding hebben wij helaas moeten ontvang waar wij als team stil van werden.

Dat er bedrijven zijn die druk opvoeren bij ritten met vrachten op- of af te halen zijn is niet nieuws onder de zon.

Als beginnende beroepschauffeur heeft iedereen hier wel mee te maken en moet leren hoe je er mee om moet gaan om de druk in balance te houden.

Een bedrijf heeft zeker in deze tijd met de lage vrachtprijzen een enorme druk om zo veel mogelijk werk te verzetten op een dag om het bedrijf rendabel te houden.

Planner voelen deze druk ook en geven dat door aan de genen achter het stuur.

Maar deze melding deed ons toch een aantal malen slikken en we hadden tijd nodig om ons te herpakken.

Van een jonge vrouw die van jongs af aan al droomde van het mooie vak wil niets liever dan het vak uitvoeren.

Zeker na al de inspanningen om haar doel te bereiken, wat dus gelukt is.

Maar al snel begint haar droom omgetoverd te worden naar een nachtmerrie in het transport.

Na binnenland ervaring te hebben opgedaan is deze vrouw over gegaan naar het internationale werk.

Een citaat uit haar melding aan ons:


Mijn eerste dag mocht ik met iemand mee en daarna mocht ik direct al zelfstandig rijden en kreeg ik wat mij betreft de aller mooiste ritten met grote afstanden. Ik wist 100% zeker dat dit mijn droombaan is. In de tweede week vroeg iemand van de planning via de boordcomputer of hij mijn nummer mocht hebben want dan zou hij de merkinstructies voor de goederen doorsturen. Al snel kwamen er berichtjes binnen met ‘hoi lellebel’ en ‘scheetje’ waar ik maar niet op ingegaan ben.


Maar daar blijft het helaas niet bij al vinden wij dat dit zeer onproffesioneel is en al ver over de streep gaat als de planning dit soort woorden normaal vind.

Het hek was van de dam en al snel kwamen er andere soorten berichten binnen.

Tweede citaat:


Uiteindelijk werden het berichten als ‘er komen alleen nog maar dick pics jouw kant op’ en ‘heb je me nou al geblokt?


We kunnen ons voorstellen dat mensen denken: dan lever je toch de sleutels in en gelijk weg daar.

Maar is dat wel zo simpel? Je leven lang ben je naar dit vak aan het toewerken en je hebt mooie ritten en goed materiaal. Wil je dit dan opgeven doordat een planning van een afstand dit soort berichten stuurt?

Zo dacht deze dame ook, maar toch heeft ze aangegeven de sleutels op dat moment te willen inleveren.

Haar laatste rit voor die firma was een worsteling van ongenoegen en problemen.

Citaat 3:


Mijn op één na laatste dag mocht ik naar de grens van België en Frankrijk, dus moest ik vroeg beginnen. Ik reed om 03.45 uur weg van de zaak. Die dag was 1 van de mooiste dagen, bedacht ik mij toen ik over smalle wegen door bergen aan het rijden was. Tegen 10.00 uur belde ik de planning dat ik terug moest richting de zaak, omdat ik anders in de knoei kwam met mijn rijtijden. Overnachten was op dat moment geen optie. Ik moest en zou nog 2 adressen lossen en 1 adres laden voordat ik terug kon komen. Nog 2 keer gebeld dat ik echt niet uitkwam. De eindstand was dat ik om 19.30 uur in Zeeland nog een half uur moest wachten op een collega die met een bus naar mij toe zou rijden. Hij heeft daarvandaan de vrachtwagen meegenomen en ik kon met de bus naar de zaak rijden.


De eigenaar is uiteraard op de hoogte van alle voorvallen, en de reden waarom deze vrouw niet verder kon gaan was ook duidelijk.

Met pijn in haar hart vanwege het vak waarvan zij al die tijd droomde heeft ze deze beslissing moeten nemen.

De eigenaar heeft in een later stadium nog contact gezocht met deze vrouw, omdat ze volgens hem voor het werk was gemaakt.

Maar door de twee jongens die de planning deden moest ze ervoor passen om het niet te laten escaleren.

Deze dame laat ons weten dat ze er nog erg mee zit hoe haar ervaringen in het begin van haar carrière waren.

Een kanttekening is dat wij van haar meer materiaal en bewijzen hebben ontvangen, waaruit juridisch een sterke zaak kan voortvloeien.

Na  te hebben aangegeven dat de anonimiteit dan niet is gewaarborgd en het een lange slepende zaak zal gaan worden voor haar en voor ons, heeft deze dame aangegeven dat ze het op het moment probeert te verwerken en wellicht in de toekomst een zaak zal aanspannen.

Tot slot

Voor de bedrijven: Wie de schoen past trekke hem aan!

Wij zijn van mening dat beroepschauffeurs een hechte groep vormen, en wij hopen dat u elkaar onderweg steunt en elkaar helpt in de goede zin van het woord.

Dit soort gevallen komt anno 2020 nog steeds voor; neem het serieus als collega’s met dit soort meldingen komen.

Wij vinden dat het ook onze taak is deze mensen bij te staan als de stap naar officiële instanties niet direct een optie is.

Meldingen zoals deze worden zeer serieus genomen door ons en bedrijven die ervan op de hoogte zijn als dit soort dingen gebeurt kunnen rekenen op onze steun aan de slachtoffers.

Met vriendelijke groet,

Foto met dank aan Queenie De Clerck


Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.