Slaapvoorzieningen voor chauffeurs op bedrijf: nobel, maar waarom?

26 augustus 2020Onlangs kwam een mooi artikel voorbij over een bedrijf dat slaapvoorzieningen voor chauffeurs had gecreëerd. Breed uitgemeten stond er welke faciliteiten chauffeurs zouden hebben en door de publicatie in de media was het zeker goede reclame voor het bedrijf.

Toch vragen wij ons af voor welke chauffeurs deze slaapvoorzieningen nu eigenlijk bedoeld zijn.

Als een chauffeur een nachtje op de zaak moet slapen omdat deze de volgende dag weer vroeg aan het werk moet gaan zouden we het nog enigszins kunnen begrijpen. Omdat men na 9 uur rust weer moet vertrekken, kan de tijd te kort zijn om naar huis te gaan.

Maar ons bekruipt de gedachte dat het hiervoor niet is bedoeld.

Zou het niet zo zijn dat het bedoeld is voor werknemers van buiten de landsgrenzen?

Niet-Nederlands personeel

Dit zou inhouden dat een bedrijf niet of deels met Nederlandse chauffeurs werkt. Zo’n bedrijf wil dus het niet-Nederlands personeel hun weekenden op het bedrijf laten maken. Een Nederlands personeelslid zou tenslotte gewoon naar huis gaan als hij een rust heeft van 11 of 24 uur of langer.

Het nieuwe mobiliteitspakket is juist ontwikkeld om te voorkomen dat chauffeurs maandenlang weg zijn van hun huis en hun gezin. In onze ogen wekt dit soort voorzieningen de schijn dat bedrijven zoeken naar mazen in de wet.

De optie voor het slapen op het bedrijf zal dus zijn dat men in zijn korte weekendrust niet toevallig onderweg staat en gezin en woning niet in Nederland heeft, zodat men op het bedrijf moet blijven. Volgens ons zijn dit of erg veel toevalligheden, of het bedrijf houdt de mogelijkheid in het achterhoofd hierop de ritten te gaan plannen.

Als chauffeurs op het bedrijf zijn stopt elke vorm van betaling! Ook al zijn de faciliteiten nog zo mooi, je kunt je zeker afvragen of het ‘verplicht vrijwillig’ verblijf op de firma geen werk is.

De vraag is dan ook: als een bedrijf dat werkt met personeel uit lage-lonenlanden overgaat op slaapplaatsen op het bedrijf, zou dit dan niet alleen maar voor zo’n bedrijf rendabel zijn?

Tot slot

Wij vinden dat men de zaken niet mooier moet voordoen dan ze zijn. Hoe fraai de voorzieningen ook zijn, het zal nooit thuis worden en het zal altijd werk blijven.

Met vriendelijke groet,

(In opdracht van Chauffeursnieuws)https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/transportbedrijf-uden-verwent-chauffeurs-met-luxe-slaapverdieping~a818f3ff/


Meer

Meer op onze hoofdpagina


Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.