Transport en logistiek en de automatiseringWereldwijd verschijnen wekelijks artikelen waarin er heel wat testen worden gedaan met zelfrijdende vrachtwagens, automatische transportsystemen, volledig geautomatiseerde magazijnen en zo verder. Voor velen lijkt het misschien allemaal science fiction, maar het is geen ver van mijn bed show; het komt allemaal heel snel dichtbij.

Door de kunstmatige intelligentie (of in het Engels artificial intelligence) schiet de technologie als een speer voorwaarts, waarbij er de vraag kan worden gesteld of we niet wat te hard van stapel lopen. Grote bedrijven zoals Google, Samsung , Apple en andere technologiebedrijven zien hier de wereld van de toekomst en vooral de dollars. Men maakt miljardenwinsten en dit zal in de toekomst enkel maar toenemen. De vraag rijst dan ook of dit soort bedrijven door deze enorme inkomsten niet te machtig worden in de wereld; geld maakt immers macht.

Als het gaat om het verlichten van zware arbeid kan dit soort technologie een uitkomst bieden. Ook om gevaren voor de mens te voorkomen is het zeker een uitkomst; we denken bijvoorbeeld aan veiligheidssystemen voor vrachtwagens. Bij dit laatste valt soms ook wel een kanttekening te plaatsen, want niet alle systemen zijn foutloos. Er treden vaak storingen op die veel problemen kunnen veroorzaken en waarvan de oplossing vooral ook een financiële kater kan opleveren.

Koppelen van systemen

De vraag is dan ook of we door al die automatische systemen niet te onoplettend worden. Neem nu de cruise control; de moderne versies gaan echt al heel ver. Zo remmen ze vaak snel af bij het naderen van bochten of andere obstakels, omdat deze systemen onder andere zijn gekoppeld aan het gps-systeem. Vaak zien we chauffeurs heel lange trajecten rijden op deze adaptieve cruise control, waardoor de aandacht wat verslapt en men ook al snel de neiging zal hebben eens naar de smartphone of andere apparaten te grijpen. Dit geeft weer extra risico op ongevallen, omdat men minder geconcentreerd gaat rijden.Maar de echte vraag is: moeten we echt alles ontlasten en automatiseren? Er zijn heel veel beroepen waarbij mensen nu nog hard nodig zijn omdat dergelijke systemen het nog niet kunnen overnemen. Wat als diverse beroepsgroepen zoals havenarbeiders, magazijnmedewerkers,

(heftruck)chauffeurs, kapiteins, bemanning etc. geen werk meer zullen hebben omdat dit is geautomatiseerd?

Of blijven ze de vrachtwagen-, bus- of heftruckchauffeur laten meerijden, enkel om de verantwoordelijkheid te kunnen afschuiven wanneer het fout afloopt? Daarbij moeten we ook rekening houden dat ook laaggeschoolden aan het werk moeten worden gehouden. Deze categorie mogen we niet uit het oog verliezen, want deze mensen zijn ook heel erg nuttig voor het uitoefenen van diverse taken. We kunnen tenslotte niet allemaal professor of computerspecialist worden, en we hoeven zeker niet neer te kijken op mensen die bijvoorbeeld geen universitaire opleiding hebben gehad. Uiteindelijk vormen wij samen een ketting en hebben we elke schakel nodig.

Afhankelijk

De volgende vraag is of we niet te afhankelijk worden door al deze technologische vooruitgang. Wat zijn de gevaren bij bijvoorbeeld gehackte systemen? Het gebeurt nu al dat bij grote bedrijven in het systeem wordt ingebroken en dat hackers losgeld vragen om de gehackte computers weer van virussen of andere schadelijke software te ontdoen. Of wat als grote storingen optreden? Wie heeft dan de verantwoordelijkheid? Of is, zoals eerder gezegd, een chauffeur of havenarbeider alleen maar goed om verantwoordelijk te worden gesteld als het fout loopt?

Professoren aan diverse universiteiten wereldwijd zeggen nu al dat onze samenleving er binnen 20 à 35 jaar heel anders zal uitzien door deze invloed van kunstmatige intelligentie. Men denkt dan hoofdzakelijk aan banen die er in die tijd helemaal niet meer zijn verdwenen, waarbij getallen worden genoemd van tussen 40 en 70%. De toekomst ziet er dan ook nogal somber uit, terwijl er in Europa nu al vele werklozen zijn.

Dit brengt ons automatisch bij de volgende vraag. Havens in Europa zetten massaal in op automatisering, maar denken de nationale en Europese politici ook aan de financiële gevolgen? Hoe zullen de mensen die geen werk meer hebben nog boodschappen kunnen doen, een huis huren of kopen, en ga zo maar verder? De technologie schiet vooruit en men pronkt er graag mee, maar over de bedenkingen en vragen die wij aandragen hoor je niets.

Volksgezondheid

Ook belangrijk is het aspect volksgezondheid. Veel systemen werken draadloos. Als we om ons heen kijken naar bijvoorbeeld bluetooth of de afstandsbediening van de tv zien we hoeveel er nu al draadloos gebeurt en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen, zeker nu het 5G-netwerk wordt uitgerold. Men zegt wel dat alles veilig is, maar is dat ook op langere termijn werkelijk zo? Uiteindelijk zijn de meeste mensen allemaal leken hierin en moeten we ons vertrouwen dan ook maar in handen geven van … Als het over al deze technologische punten en de bijhorende volksgezondheid gaat, kan men uiteindelijk de meeste mensen van alles wijsmaken.

Automatisch komen we weer op andere vragen: hoe ver is men met back-upsystemen voor de mens? Welke betaalmiddelen denkt men te genereren? Hoeveel mensen komen daadwerkelijk zonder baan te zitten? Over al deze punten blijft het heel stil. Wij hopen dat men ook hierover eens met harde bewijzen en cijfers komt en wij vinden dat men hierin echt wel eens transparant mag worden.

Europese en nationale politiek

Blijven de Europese en nationale politiek niet te ver achterlopen ten opzichte van de snelheid waarin de technologie ons inhaalt? Want als er geen balans is lijkt het ons een zeer gevaarlijke ontwikkeling te worden, waarin veel gevaren schuilen voor de man of vrouw in de straat. En wie denkt “het zal mijn tijd wel duren”: kijk dan zeker eens naar de mensen in de leeftijdscategorie 60+ die niet met een pc of smartphone overweg kunnen. Veel van deze leeftijdsgroepen komen nu al in een hoekje te staan; kijk alleen maar naar de bankzaken die nu al enorm zijn gedigitaliseerd zijn. Veel oudere mensen hebben geen pc en kunnen ook geen overschrijvingen doen via internetbankieren. Zelfs in de categorie 40+ zijn er mensen die niet overweg kunnen met computersystemen, wat overigens helemaal geen schande is

Wij vrezen dat heel wat mensen op diverse vlakken in de kou komen te staan. En zoals het verleden ons heeft geleerd is het ook maar de vraag of er dan de politieke wil is om er ook daadwerkelijk iets aan te doen.

Met vriendelijke groet,

Geschreven door PatrickMedische Drive in keuring

In de afgelopen weken hebben we erg veel collega’s kunnen helpen. Bij de laatste twee drive-inkeuringen hadden we maar 2 tot 4 mensen, waardoor naar ons idee de meeste keuringen voor een bepaalde periode wel zijn gedaan.

Om deze reden zullen wij nu een systeem opzetten waarin u zelf kunt aangeven dat u een keuring nodig heeft. Wij gaan dan regelen dat we naar uw omgeving toe komen, zodat u zich op een vrijdagavond, zaterdag of zondag kunt laten keuren. Uiteraard blijft het het principe hetzelfde en zit u nergens aan vast. Alleen kunnen wij dan een planning maken, waardoor het zowel voor u als voor ons nut zal hebben.

Na september 2020 zullen waarschijnlijk veel mensen moeten worden gekeurd, aan welke vraag wij zeker kunnen voldoen. Beroepschauffeurs mogen niet te maken krijgen met wachttijden en problemen bij het CBR; daarom zorgen wij ervoor dat de begeleiding optimaal is en u niet in de problemen kunt komen.

Aangeven van een keuringslocatie kan via WhatsApp: +31 6 396 10 780, via het contactformulier en uiteraard ook via messenger, graag met vermelding van de regio en uw e-mailadres of telefoonnummer, zodat wij u kunnen inlichten wanneer we daar zullen zijn.

Met vriendelijke groet,Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.