Transportbedrijven blijven een markt geven aan lage-lonenlanden

27 augustus 2019Zelfs in slechte tijden blijven we horen dat eigen chauffeurs vaak met halve wagens aan lading rijden. Transportbedrijven klagen wel naar buiten toe dat er weinig vrachten zijn maar is dit wel zo? Natuurlijk zijn er veel sectoren en veel verschillende vrachten. Alleen doet men naar buiten graag geloven dat het overal slecht is en dat dat te wijten is aan corona.

Toch is dit volgens ons niet de waarheid. Natuurlijk is er wel wat invloed maar lang niet zo erg als transportbedrijven graag naar buiten brengen.Rondvraag

Rondvraag

Als we gewoon onze collega’s spreken is het al snel duidelijk. Complete vrachten of verre vrachten worden snel verkocht aan een niet-Nederlandse derde partij. Eigen chauffeurs brengen die dus vaak niet weg. Het is de laaste jaren al een fenomeen dat westerse transportbedrijven een markt geven aan de lage-lonenlanden, maar dat dit ook in slechte tijden gebeurt is op zijn minst verontwaardigend. Je zou toch denken dat transporteurs hun eigen personeel aan het werk willen blijven houden, en dan niet met sprokkelwerk en ze maar nipt 40 uur laten werken.

Internationaal chauffeurs komen steeds vaker op het bedrijf en dat kost het personeel aan het einde van de maand enkele honderden euro’s. Het ergste is dat het vaak dus een bewuste keuze is van een bedrijf.

Contracten

Bedrijven hebben contracten met andere bedrijven om hun producten te mogen vervoeren. Daar krijgt men een vergoeding voor. Als men onder die vergoeding de vracht door een andere partij kan laten vervoeren wordt dit massaal gedaan, zo blijkt. En dan valt het op dat aan de klant wordt gemeld dat een charter het wegbrengt. Dit zijn natuurlijk geen charters; dit wordt alleen gezegd om het mooier te maken dan het is.

Het doet vaak pijn bij chauffeurs als men ergens in Nederland moet laden voor een verre mooie rit, maar dan naar de zaak moet om te lossen omdat het met een andere chauffeur, die dus niet van het bedrijf zelf is, meegaat.

Medelijden

Dat transportbedrijven klanten verliezen moeten we toch niet al te gek vinden. Als men vrachten blijft doorverkopen denkt de klant: “Dat kan ik zelf ook”. Een klant heeft ook niets meer te verliezen. Het verzenden met Nederlanders en de daarbij te verwachten service is er toch niet bij.

Dus dat transportbedrijven in moeilijkheden komen door de zogenaamde Oost-Europese concurrentie is ook door henzelf veroorzaakt. We kunnen dan ook geen medelijden hebben met bedrijven die nu aangeven dat de markt is overgenomen en dat men geen vrachten kan krijgen.

CAO

Dat de cao januari dit jaar geregeld had moeten zijn is een feit. Dat de cao-partijen midden dit jaar bekendmaakten dat ze er pas volgend jaar weer over willen praten is tot daar aan toe. Maar werknemers moeten toch echt een redelijke loonsverhoging hebben om niet te ver in loon achteruit te gaan. De omkostenvergoeding valt voor veel chauffeurs weg doordat ze, al dan niet tijdelijk, elke dag op het bedrijf komen. Met de werkgevers kunnen we geen medelijden meer hebben als ze de vrachten aan andere lidstaten overdragen.

Graag uw gedachten

Wij hebben deze tekst opgesteld aan de hand van de uitkomst van een rondvraag onder de collega’s. Hoe meer collega’s hun reactie en hun mening geven, des te beter wij kunnen bepalen of deze tekst op waarheid berust.

Met vriendelijke groet,Ondernemers vrezen faillissement als overheid ze niet tegemoet komt: ‘Het vet is wel van de botten

cao beroepsgoederenvervoer uitgesteldDeel het:

1 Comment

  1. Het gaat, en dat gebeurt overal, niet om de vracht het gaat om de winst die gemaakt moet worden. Het gaat om geld en nergens anders om !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.