Transportcriminaliteit aan de orde van de dag en toch blijft de politie de andere kant op kijken

03/02/21


Transportcriminaliteit kost de transportbranche miljoenen, zo niet miljarden.

Toch blijkt dat de politie de aanpak de laatste jaren heeft verwaarloosd. Ook TVM, de grootste verzekeringsmaatschappij, horen we maar weinig. Natuurlijk is transportcriminaliteit een goed excuus om de premies hoog te houden; het zou toch wat zijn dat ze minder incasseren doordat de criminaliteit afneemt.

Transportverzekering

Ondernemers zijn zelf veelal niet te spreken over de verzekeringsmaatschappij, en daardoor is TLN aan het bouwen aan een eigen transportverzekering.

Dit zal de reden zijn dat er onderzoek nodig was naar de staat van de preventie van transportcriminaliteit.

Het mag geen verrassing zijn dat het rapport “Doorbraak Verzocht” laat zien dat het slecht is gesteld met de preventie en de pakkans.

Natuurlijk weten beroepschauffeurs dit al langer dan vandaag en is het ook een dagelijks straatbeeld. Hoe vaak horen we niet dat er diesel is ontvreemd of dat men achter in de oplegger aan het rondsnuffelen is geweest.

Georganiseerde bendes

Ook krijgen georganiseerde bendes steeds meer de overhand. We zien dit in de drugs – en mensensmokkel, maar ook in diefstal van producten. In maart 2020 werden nog 37 mensen opgepakt die al rijdend vrachtwagens binnendrongen. Uiteindelijk kreeg men zeer milde straffen opgelegd, omdat het enkel onder diefstal viel.

Oplossingen zijn al heel lang voorhanden, wat wij al eerder bij bepaalde politici en verzekeringsmaatschappijen hebben aangegeven.

Toch kiest men ervoor hierop niet in te gaan. Een reden zou kunnen zijn dat ook veel geld binnen valt te halen via de andere kant van de transportcriminaliteit.

Hierbij kan men denken aan verzekeringspremies en vrachtprijzen, alsook aan vervanging van de producten en herstellen van de schades. Voor de chauffeurs zelf is het natuurlijk erg treurig als men in groten getale te maken heeft met criminaliteit.

Wij blijven daarom ook pleiten voor preventie, en iedereen die ons een luisterend oor wil geven informeren wij graag over de mogelijkheden.

 

Met vriendelijke groet

Deel het:

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Transporteffect | Steeds meer gemeenten weren vrachtwagens uit de schoolomgevingen
  2. Transporteffect | Transport en heimwee naar vroeger
  3. Chauffeurs en gezond leven
  4. Gladde wegen: vrachtverkeer en zwakke weggebruikers

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.