Truckshows belangrijk voor ons imago

Afgelopen weekend waren wij voor het eerst na de coronalockdown weer eens bij een truckshow. We hadden hier een informatiepunt opgezet en konden zo (aankomende) chauffeurs te woord staan. We merkten ook dat ook mensen die niet in de sector werken een babbeltje wilden maken, wat ons deugd deed.

Imago

Chauffeursnieuws/Transporteffect is van mening dat vooral het imago van de chauffeur onder druk staat. Als we beroepschauffeurs vragen of ze het vak zouden aanbevelen is het antwoord vaak “nee”. Dit begrijpen we ook wel. De steeds zwaardere politieke druk om regels te volgen die meestal niet uitvoerbaar zijn veroorzaakt een hoge werkdruk. Ook wordt de huidige techniek veel ingezet om een chauffeur in real time te controleren, waardoor de vrijheid en de vrije tijd die men vroeger kon creëren verleden tijd zijn.

Toch is het nog steeds een vak als geen ander; door de verschillende soorten transport kun je veel afwisseling in het leven hebben. Zo kun je vaak kiezen welke landen je wilt aandoen, of je bijvoorbeeld stukgoed of bulkwagens wilt rijden enzovoort. Ook het materieel wordt elke keer mooier en makkelijker om mee te werken, wat vooral erg goed is om het vak vol te houden en het voor meer mensen bereikbaar te maken. Daarnaast heb je als beroepschauffeur het gevoel niet tussen twee muren te zitten en word je elke keer op een andere locatie wakker.

Belangrijk evenement

Een truckshow is een belangrijk evenement om dit alles te laten zien en om mensen de gelegenheid te geven vragen te stellen over het leven van een chauffeur. Er heerst vaak een bepaald vooroordeel, en als mensen dan met een chauffeur in gesprek komen gaat er een wereld voor hen open. Natuurlijk zijn er ook mindere kanten aan het vak en moeten we blijven strijden voor het welzijn van de chauffeur. In deze tijd kunnen veel punten voor de beroepschauffeur worden verbeterd. Chauffeursnieuws/Transporteffect zet zich daarvoor in, en dat blijft niet zonder resultaat.

De crisis in het Verenigd Koninkrijk en het feit dat beroepschauffeurs in coronatijd ook hermetisch afgesloten gebieden moesten bevoorraden hebben politiek en organisaties ervan bewust gemaakt dat een beroepschauffeur moet worden gerespecteerd. Chauffeursnieuws/Transporteffect is een organisatie die uw stem overdraagt en wij durven te stellen dat geen enkele organisatie dit in de laatste 40 jaar heeft gepresteerd.

Om uw stem te kunnen horen bevinden wij ons onder de chauffeurs. Zo is onze voorzitter een chauffeur in hart en nieren en bestaat het team voornamelijk uit chauffeurs uit alle sectoren. Wij zijn er om de kennis uit de praktijk over te brengen en bruggen te slaan tussen politiek, organisaties en beroepschauffeurs. Wij geven niet alleen de knelpunten maar ook de oplossingen aan, en we gaan in dialoog om het vak een toekomst te geven. Onze oplossingen zijn praktijkgericht en uitvoerbaar en de bruggen tussen politiek, organisaties, werkgevers en werknemers zijn onze kracht.

Dagen als truckshows zijn dus op meerdere vlakken belangrijk en we hopen dat er steeds meer zullen komen. Daarbij vinden wij campagnes om het imago van de beroepschauffeur op te vijzelen uiterst belangrijk. We zullen dit dan ook blijven aangeven bij iedereen die met transport van doen heeft.

 

Met vriendelijke groet,