VAKBLAD TRUCKS BESTEEDT OOK AANDACHT AAN HET “WERK” VAN DE VAKBONDENHet is alweer een tijdje geleden dat wij spraken over achterstallige vakantiegelden en de daarbij aangeboden schikking van 750 euro bruto.

Om uw geheugen op te frissen: CNV, FNV, VVT en TLN hebben ervoor gezorgd dat deze schikking op tafel kwam.

Al snel bleek er niet een addertje, maar een heel addernest onder het gras te zitten. Niet alleen werd niet bekendgemaakt hoeveel leden onder de ruim 100.000 chauffeurs hadden gestemd, maar ook het magere bedrag waarmee men kwam was geenszins redelijk te noemen.

Onze poll toentertijd sprak boekdelen: veel chauffeurs waren het er niet mee eens. De berichtgeving voordat de schikking van kracht werd was summier en veel beroepschauffeurs vielen buiten de boot omdat men niet vijf jaar aaneengesloten bij dezelfde werkgever had gewerkt.

De opzet van de vakbonden werd al snel duidelijk. Door deze schikking hoefde men geen rechtszaken tegen werkgevers te voeren als leden erom zouden vragen.

Voor de vakbonden zelf was het een uitkomst, maar voor werknemers helaas een teleurstelling.

Werkgeversorganisaties hadden in hun ogen de loterij gewonnen, omdat meerdere duizenden euro’s per werknemer niet betaald hoefden te worden.

Anno 2020 is al een aantal zaken bekend waarbij men, al was men lid van een vakbond, een eigen advocaat in de arm heeft genomen, en met succes. Hieruit blijkt dat de werknemer in zijn recht staat over alle gewerkte uren vakantiegeld te krijgen. Dit kan snel oplopen in ons vak, en we spreken al gauw over vijfduizend in plaats van 750 euro.

Zoals in het vakblad Trucks staat, hebben wij als Transporteffect/Chauffeursnieuws inderdaad aangegeven dat wij mogelijkheden zagen om de organisaties aansprakelijk te stellen. Zeker omdat men na al de jaren ook eens met de billen bloot zal moeten over hoe en op welke basis de schikking tot stand is gekomen. Ook zien wij een zeer grote kans ons gelijk te bewijzen dat deze schikking niet in verhouding staat tot de economische schade per persoon.

Het feit was wel dat werkgevers dit geld al hadden uitgegeven, en daar kon best rekening mee gehouden worden. Maar 750 euro, en dan nog onder veel voorwaarden, was volgens ons een druppel op een gloeiende plaat.

Nu hebben wij vorig jaar aangegeven gezamenlijk de vakbewegingen die bij deze schikking betrokken waren juridisch op het matje te willen roepen.

Wij zijn van mening dat de vakbewegingen er moeten zijn voor de werknemers en niet voor de bedrijven.

Al heeft men tegenwoordig veel inkomsten van bedrijven, zoals wij eerder hebben beschreven, moeten de vakbewegingen nog steeds de belangen van de werknemers behartigen. Dat is tenslotte waarvoor ze destijds zijn opgericht.

Het verbaasde ons dat we minder dan 10 reacties kregen van mensen die eventueel 20 euro hiervoor over hadden. Wij kregen wel veel reacties waaruit bleek dat men er geen vertrouwen in had dat we gezamenlijk iets konden bereiken.

Voor ons hield het toen op en was het aan de chauffeur om het te accepteren, omdat niemand anders zou opstaan (wat achteraf ook is gebleken). Zoals in het vakblad Trucks staat.

Ook al hebben we nu een jaar verloren, willen wij u nog éénmaal benaderen met de vraag of u toch zou willen vechten voor uw recht.

Stuur voor 1 juli een mail naar 750@transporteffect.nl, dan maken wij de balans op of er genoeg animo voor is en of het betaalbaar is.

Let op! Als u ons een mail stuurt, moet u ook bereid zijn eenmalig 20 euro voor de kosten in de pot te doen.

Met vriendelijke groet.

Verkrijgbaar bij boekhandels, kiosken, wegrestaurants, grotere tankstations en supermarkten.

Uitgelicht uit het artikel.

Verkrijgbaar bij boekhandels, kiosken, wegrestaurants, grotere tankstations en supermarkten.

750 euro aan vakantiegeld

Linken


https://www.transporteffect.nl/UITBETALING_750_EURO_AAN_DE_BEROEPSCHAUFFEURS.aspxhttps://www.transporteffect.nl/UITBETALING_750_EURO_AAN_DE_BEROEPSCHAUFFEURS.aspx Van januari 2019
Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.