VEEL ZWARE ONGELUKKEN; ZOU HET LIGGEN AAN DE (SLECHTE) RIJOPLEIDINGEN?Dat er veel verschil is in de rijopleidingen in Europa is wel duidelijk. We hebben de laatste tijd ook gezien dat Europa vele kapiteins kent. Het verwonderde ons wel dat volgens het CBR zelfs in Nederland zelf veel verschil bestaat in kwaliteit van de rijscholen. Als men het weer eens heeft over de verkeersslachtoffers staan de “experts” weer vooraan en roepen gelijk dat afleiding de oorzaak is. Volgens ons vergeet men dan een hele waslijst aan punten die de verkeersveiligheid niet bevorderen.

Het verkeer kan bijdragen aan de opvoeding van de mensen. Van jongs af aan is het een onderdeel van het leven en een manier om mensen te sturen voor het leven. Als men in een land bv. links rijdt zijn de roltrappen, deuren en het gewoon lopen in een stad ook zo ingericht. Dit geeft juist de kracht van verkeer en de invloed ervan op de mens aan, en hoeveel kracht het verkeer in het dagelijks leven heeft.

Het baart ons zorgen dat rijopleidingen in Europa zoveel verschil kennen. Sinds de grenzen open zijn is er een mix ontstaan waardoor onverwachte reacties in het verkeer parten spelen.

Wij vinden dat er veel meer aandacht moet komen voor afstand en hoe men met zwaar verkeer moet omgaan. Als vrachtwagens nu afstand proberen te houden zien automobilisten daarin vooral een mogelijkheid die gaten met zijn allen op te vullen.

Maar ook vrachtwagenchauffeurs zelf kunnen er wat van; veelal mag er niet worden ingehaald en doet men het wel. Dit heeft als gevolg dat chauffeurs zo snel mogelijk weer op de goede baan willen zitten. Zo wordt bij de chauffeurs keer op keer gezichtsveld weggenomen en vooruit kijken is er niet meer bij.

Oplossingen

Oplossingen zijn er wel genoeg te vinden, maar het lijkt wel of men dit boek dicht wil houden. Men is goed in het bedenken van vernauwingen en snelheidsbeperkingen – die juist de situaties bemoeilijken en gevaarlijker maken, maar men gaat niet kijken naar de rijopleidingen door heel Europa heen.

Automobilisten, maar ook vele verkeerdeskundigen, hebben er geen idee van hoe een vrachtwagen zich op de weg gedraagt. Hoe vaak zien we niet dat automobilisten vlak voor een vrachtwagen afremmen om vervolgens de afrit te pakken? Hoe vaak zien we niet dat auto’s in een bocht wachten om vrachtwagens de goed bedoelde ruimte te geven, maar dat deze juist daardoor de bocht niet kan maken?

Spoorvorming en hobbels in de weg voel je met een auto bijna niet, maar met een vrachtwagen zit je tegen het dak aan, met als gevolg afleiding en onmacht. Zo zijn er veel punten die wegen en situaties onveilig maken en het verbaast ons dan ook dat verkeersdeskundigen al heel snel roepen dat het te maken heeft met afleiding.

Wij zijn voor verbetering van rijopleidingen door heel Europa, en we zijn ook nog steeds voor uniforme regels in Europa. Dit houdt in dat er een Europese organisatie zou moeten zijn om dit te controleren en zich hiermee bezig te houden.

In de volgende linken kunt u meer van onze visies omtrent het verbeteren van de veiligheid van alle Europese burgers lezen.

Met vriendelijke groet,Pechtold komt vertellen over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in coronatijd 26 mei 2020

https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/55826-2020-05-26-alexander-pechtold-over-situatie-cbr-in-coronatijd


Deel het:

1 Trackback / Pingback

  1. Beter en breder onderzoek naar het ontstaan van verkeersongevallen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.