Verhoging snelheid vrachtwagens voor betere doorstroming en meer veiligheid

Een van de vragen in onze onlangs gehouden enquête was of chauffeurs 80 km/h een goede snelheid voor vrachtwagens vonden, en dan met name met betrekking tot de veiligheid. De meest voor de hand liggende gedachte hierbij zou zijn dat we allemaal wel sneller willen, wat deze vraag een schot voor open doel zou maken. Toch ligt het wat genuanceerder, omdat vaker vanuit personenwagens dan vanuit vrachtwagens zal worden gedacht.

transporteffect verhoging snelheid

Opbouw

Beroepschauffeurs worden per uur betaald en hebben niet per se de intentie om zo hard mogelijk te rijden. De antwoorden op deze vraag geven volgens ons een reële inschatting, die de chauffeurs in het team zeker kunnen beamen. Vrachtwagens komen van de lopende band met een topsnelheid van 90 km/h, waarop alle elektronica, de opbouw en de banden zijn berekend. Wanneer men de wagen terugschroeft tot bv. maximaal 83 km/h moeten de elektronische systemen daarvoor worden aangepast, wat nogal wat storingen kan veroorzaken, Maar dit is niet het enige; ook de opbouw en de banden behoeven de nodige aanpassing.

Veiligheid

27% van de invullers vindt 85 km/h een goede snelheid voor vrachtwagens en bijna 58% zegt 90 km/h. Wij gaan mee met de laatste groep, omdat dit – zeker in combinatie met minder inhaalverboden – een betere verdeling op de weg zal geven, waardoor veel minder colonnes zullen ontstaan. ( Zie artikel )

Wij vinden colonnes van vrachtwagens zeer gevaarlijk, omdat ze vermoeidheid en het uiterst gevaarlijke harmonicaeffect veroorzaken. Dit moet echt worden voorkomen als men de verkeersveiligheid wil verbeteren.

De meesten vinden 90 km/h ook een goede snelheid Doordat auto’s en bussen in Nederland nu 100 km/h mogen rijden is de kans op harmonicaeffect en filevorming door een inhalende vrachtwagen veel kleiner bij 90 km/h dan bij 80 km/h.

Milieu

We horen de milieuorganisaties alweer roepen: 10 km/h langzamer is veel beter voor het milieu. Op onze beurt zeggen wij dan dat deze vlieger niet zal opgaan. De adbluesystemen zijn afgesteld op 90 km/h en als men vaak 80 km/h rijdt veroorzaakt dit een verkeerde mix en raken sensoren veel eerder vervuild. Daarbij is het harmonicaeffect funest voor het milieu doordat men niet constant kan rijden, maar veel afremt en weer optrekt.

 

Wij blijven er bij dat een betere verdeling op de weg prioriteit moet worden, zodat de vrachtwagens niet om de haverklap als een sliert treinwagonnetjes achter elkaar moeten rijden.

Wij kunnen ons alleen maar blijven inzetten voor jullie welzijn als jullie ons ook willen steunen.

(Wanneer je lid wordt tijdens de actieperiode blijf je bij elke verlenging de korting behouden)

Kennisbank professional,Nieuwsbrief professional, Advies ziektebegeleiding, Advies bestuurlijke vraagstukken, Advies loopbaan, Korting op keurmerk, Juridisch advies, ,Bemiddelaar werkgever/ werknemer, Calamiteiten support Toegang tot contra expertise, Toegang tot seminars, Toegang tot analyse vraagstukken Kennisdeling via netwerk

Keer op keer verbaast het ons dat elke lidstaat zijn eigen regels handhaaft omtrent de hoogte van boetes.

Minder ruimte is meer risico, wel wordt de vinger snel gewezen naar de beroepschauffeurs als het mis gaat. 88 procent ziet ruimte afnemen

Uit onze enquête die door ruim 3850 chauffeurs is ingevuld blijkt dat vermoeidheid onder de chauffeurs zeker een punt is dat aandacht verdient. Nu horen we mensen al vanaf de zijlijn roepen dat minder uren maken het medicijn is.

Een chauffeur leert altijd dat men geheel verantwoordelijk is voor zijn lading. Maar steeds meer bedrijven willen de chauffeur buiten houden tijdens het laden.

Ruim 3850 invullingen! Uitslag van de grootste enquete ooit! Een snele samenvatting maar ook het complete verhaal! De beroepschauffeur spreekt