Vrachtwagens moeten steeds vaker zeer sterk remmen voor verkeerslichten

19 Augustus 2020België spant de kroon vinden wij. Elke chauffeur zal zich toch wel regelmatig op het achterhoofd krabben over hoe het mogelijk is dat verkeerslichten maar zelden goed op elkaar zijn afgesteld.

Niet alleen is het al erg oppassen met de zogenaamde conflictverkeerslichten, maar ook van groene zones hebben ze nog nooit gehoord. Aan de ene kant wil men maar wat graag zero-emmissiezones, maar aan de andere kant weet men niet wat de gevolgen zijn van verkeerd afgestelde verkeerslichten.

Conflictverkeerslichten zijn in Nederland verboden, maar niet in België. Hierdoor heeft men al snel te maken met de zogenaamde zwarte kruispunten. Deze verkeerslichten staan op groen terwijl kruisend verkeer ook groen heeft en voetgangers en fietsers vaak ook.

Groene zones 

Groene golf met verkeerslichten wil zeggen dat men in een reeks van aankomende verkeerslichten door kan rijden. Men hoeft niet keer op keer af te remmen tot stilstand om na enkele seconden weer op te trekken.”Het lijkt wel of België het erom doet” is een veel gehoorde zin. Zelfs op rondwegen waar 90 is toegestaan staat men bij elk verkeerslicht stil en van een afstelling om het milieu te ontlasten is daardoor geen sprake. Ook is het natuurlijk niet bevorderlijk voor de verkeersdoorstroming.

Nederland

Ook in Nederland zien we al snel dat verkeerslichten voor 2 doeleinden worden gebruikt: voor het regelen van het verkeer op kruispunten, maar ook om het verkeer af te remmen.Hoe vaak gebeurt het niet dat men over de lus heenrijdt om het signaal door te geven dat men er aankomt dat het licht dan toch op oranje springt, terwijl er niemand staat te wachten om de weg op te komen.

Voor vrachtwagens is dit steeds vaker een dillema, omdat men erg sterk moet afremmen wanneer dit gebeurt. Als er een camera bijstaat is ook nog eens een keer onze indruk dat de overgang van oranje naar rood erg snel gaat.

In de avond en nacht worden deze overgangen vaak nog korter en dan heeft men met een geladen vrachtwagen niet eens meer tijd om op te trekken.Zoals bv. op de Pleijroute bij Arnhem bij het Gelredome: als je daar bij groen licht in de avond de kruising wilt oversteken ontstaat er een concert van getoeter, omdat al groen is geven en jij nog bezig bent de kruising over te steken.Ook hier staat een camera, die voor rood licht is en ook nog eens voor de snelheid van 50 km per uur. Als we de gemeente hierover aanschrijven zijn ze het er niet mee eens, omdat men vanuit de veel sneller optrekkende auto denkt. 

Verbazing

Wat ons verbaast is dat men zo bezig is over de belasting van het milieu, maar als er geld valt te verdienen is het milieu opeens niet meer belangrijk. Wat is er nu simpeler dan een reeks van stoplichten op elkaar af te stemmen zodat stilstand en optrekken wordt voorkomen?

Waarom moeten verkeerslichten worden gebruikt om verkeer onnodig tot stilstand te brengen, zodat men alle pk’s in de strijd moet gooien om weer op te trekken?

Het bevreemdt ons ook dat verkeerskundigen die wegen inrichten op dit gebied van geen kennis blijk geven.

Met vriendelijke groet,
In opdracht van Chauffeursnieuws

Deel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.