VRACHTWAGENS WORDEN STEEDS LICHTER GEBOUWD, DAT HEEFT OOK NADELENJe kunt je gaan afvragen of de voordelen nog wel opwegen tegen de nadelen. Vrachtwagens worden steeds luxer en uitgebreider, maar toch weegt elke nieuwe serie wagens die van de band rolt minder dan de voorgaande.

De druk

Bij de fabrikanten is de druk ook groot; alles moet zuiniger en er moet zoveel mogelijk laadcapaciteit zijn. Dit brengt ook nadelen met zich mee. Men is over elk boutje of moertje aan het nadenken of het niet lichter kan. Er wordt veel naar andere materialen gezocht, maar die moeten hun slijtvastheid nog bewijzen.

Wij denken dat men niet te veel moet willen aanpassen en zeker ook moet kijken maar de bestuurder, want er liggen best wat gevaren op de loer.

Doordat de vrachtwagens – met name de trekkers van opleggers – zo licht zijn gebouwd, ondervinden de bestuurders daarvan veel meer stress op het lichaam. Elk hobbeltje in de weg wordt gevoeld en men zit geen seconde stil. Nu ligt het ook wel aan de wegen in het algemeen, maar als een vrachtwagen zwaarder op de weg ligt kun je het verschil wel degelijk merken. Automobilisten hebben weinig last van de hobbels en verzakkingen in de wegen, maar in een vrachtwagen moet alles goed vast staan.

Andere punten zijn windgevoeligheid en spoorvorming. Ook hierbij hebben wij de indruk dat lichtere vrachtwagens veel sneller uit de baan worden gedreven dan zware.

Conclusie

Wij vinden dat punten als deze niet moeten worden vergeten en we vinden ook dat het streven naar steeds scherpere doelstellingen niet ten koste van de veiligheid mag gaan. Doelstellingen worden uitgewerkt door personen die nooit ofte nimmer langdurig een vrachtwagen hoeven besturen, en wat zij gemakkelijk bedenken staat meestal haaks op de ondervindingen van de mensen die hele dagen op de wagen zitten.

Wij vinden dat een wagen zo betrouwbaar mogelijk moet blijven. Daarbij moeten ook de bestuurder en zijn gezondheid niet worden vergeten, maar juist gerespecteerd. Zeker ook met het oog op het feit dat men steeds langer moet doorwerken om inkomsten te blijven vergaren.

Hoe lichter de voertuigen, hoe meer je voelt en hoe meer krachten op het lichaam ontstaan. Hoe meer er wordt ge√ęxperimenteerd met lichtere materialen, hoe groter de factor slijtage zal worden.

Hoe denkt u hierover?

Vindt u dit ook een punt?

Met vriendelijke groet.ledenlogo

Deel het:

1 Comment

  1. Zolang de gewichtsbesparing zit aan de onafgeveerde kant van het voertuig is er een verbetering in het gedrag.Maar helaas besparen ze teveel op bijvoorbeeld het chassis van een trailer.Hoe slapper deze is hoe slechter de wegligging gaat worden door alle reactiekrachten op het trekkende voertuig.Vooral Duitse opleggers hebben hier last van aangezien ze daar het laagste max toegelaten gewicht hebben.Ik heb met vele merken gereden en ben er wel achter dat ik liever investeer in een stukje degelijkheid en daarmee veiligheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.