WATERSTOF ZET DE WERELDPOLITIEK BUITEN SPEL


In mei 2019 begonnen wij u al in te lichten over waterstof en dat dit een schonere toekomst kan bieden dan het hele verhaal over elektrisch rijden.

Dit hebben wij niet uit de duim gezogen; we hadden informatie en bronnen waaruit bleek dat wij u gegrond konden informeren.

Tevens hebben wij in de artikelen aangetoond dat de winning van de benodigde grondstoffen een nieuwe economie oproept (het witte goud wordt het genoemd).

We hebben ook veel vragen aan experts gesteld over wat er allemaal bij komt kijken om een elektrische motor van nul tot werkend te krijgen.

Wij als leek op dit gebied hadden een vermoeden dat er veel bij komt kijken en dat het allemaal niet zo schoon is voor het milieu als men doet overkomen.

Onze vermoedens werden door diverse bronnen bevestigd, maar een kanttekening was dat negatieve berichtgeving zware consequenties met zich meebrengt.

De wereldpolitiek zet zwaar in om het fenomeen elektrisch rijden van de grond te krijgen en er is al veel te veel geld in geïnvesteerd.

Het is een compleet nieuwe, gemaakte industrie waarin miljarden omgaan en veel macht is te krijgen.

Wel jammer is nu dat de olieleverende landen minder machtig worden, en ook dat lithium maar in bepaalde landen kan worden gewonnen (verschuiving van macht).

Waterstof

Het afgelopen jaar hebben we veel discussie gevoerd over waterstof. Wij hebben namelijk het vermoeden dat men pas overgaat waterstof aan de man te brengen als elektrisch is uitgeput.

We spreken dan ook pas over enkele generaties later, en die hebben dan geen gevoel meer bij de mate waarin de mens is gemanipuleerd over de vele jaren.

Autofabrikanten

Steeds meer autofabrikanten gooien hun kop in de wind bij de politiek en gaan langzaam maar zeker inzetten op waterstof.

Fabrikanten hebben daarbij ook alle belang, doordat men dan minder afhankelijk is. Een waterstoffabriek kan overal worden neergezet en met lithium blijft men gebonden.

Ook politieke invloeden zijn moeilijker voor de politiek en dat is zeer welkom bij de grote fabrikanten.

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4977551/toyota-bouwt-aan-stad-van-de-toekomst-aan-voet-van-berg-fuji

Japan is in samenwerking met Toyota bezig aan een heuse waterstofstad waar men alles kan testen en ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.

Maar ook de merken Audi, Bosch en andere zijn druk bezig met waterstofontwikkelingen.

Shell Nederland zit ook niet stil; op de Kleefse Waard in Arnhem werkt men samen met de twee jonge bedrijven Nedstack en Hyet Solar aan de ontwikkeling tot alle mogelijkheden.

De bevolking

Uiteindelijk is het aan de wereldbevolking.

Als er geen vraag is naar elektrisch rijden zal dit toch doodbloeden.

De politiek kan dan wel acties ondernemen als het openbaar vervoer beïnvloeden, campagnes houden en subsidies uitdelen; toch moet de algemene consument nog steeds toehappen.

Wij zijn erg benieuwd hoe deze ontwikkeling zich doorzet en wij hopen dat men vooral echt aan het milieu zal denken en niet andere belangen voorop zal stellen.

Met vriendelijke groet

Lees ook:Twee landen zullen de macht gaan krijgen in de wereld

Waterstof is onafhankelijk en kan overal gemaakt worden.
https://www.transporteffect.nl/GOED_NIEUWS_WATERSTOF_WINT_TERREIN_ZONDER_STEUN_VAN_DE_POLITIEK.aspx


Deel het:

49 Comments

 1. Het is een mooi plaatje, en ik geloof vurig in een toekomst met auto’s die op waterstof rijden. Maar één zin in de afbeelding onder (2), waar dit artikel mee begint, begrijp ik niet. Wat wordt bedoeld met “Zij reageren tot water, waarbij elektriciteit vrijkomt voor de motor”? Wie zijn “zij” en waar reageren zij op?

 2. Veel reacties over de kosten van het maken van waterstof… Imagine this: China en India gaan allemaal Elektrisch rijden… Wat doet de vraag van 750M elektrische auto’s met de prijs van de grondstoffen van accu’s e.d? Juist: NU een haalbaar alternatief bedenken voordat je dadelijk 3 ton voor een stadsauto’tje dokt

 3. Waterstof als brandstof voor auto’s bestaat al zeker 30 jaar. Ik heb toen al op TV gezien dat in Amerika een bus rondreed op waterstof als proef. En de uitstoot was drinkbaar water. Heeft de brandstofmaffia dit toen in de frigo gestopt wegens economische redenen?

  • er reden al auto’s op gas in de 2e wereldoorlog. Waterstof is ook een gas men kan er op koken en je huis verwarmen en kan dus m.i. ook worden gebruikt op een convensionele motor d.m.v. een omvormer.

  • ze bij van hool bussen getesd 30jaar geleden en ander tsla 0 op magneet een moter wekt eigen energie is oneidig en geen slijtage van motorwegen ontnemen zaartkracht

  • Nee de brandstof media heeft dit niet in de frigo gestopt, omdat brandstof maatschappijen in de eerste plaats winst willen maken. Al zou men aardbeitjes moeten kreken omdat dit de brandstof is waar ze geld mee verdienen dan is het aardbeitjes. Niemand in de hele wereld spendeert meer geld aan het onderzoeken van alternatieve energie dan brandstofmaatschappijen. Helemaal niemand komt in de buurt van wat zij investeren, het zijn ook de brandstofmaatschappijen die gestopt zijn met windmolens en zonnepanelen, maar wel nogbateeda vol investeren in het doorontwikkelen van waterstof. Ik vraag mij af waarom sommigen mensen (meestal van linkse komaf) denken dat het brandstofmaatschappijen zulke zaken zouden tegen houden in plaats van als verdienmodel aanhouden. Echte ontwikkelingen wotdenngestopt door bemoeienis van, De overheid, de overheid subsidieert zwaar de zaken die eigenlijk niet levensvatbaar zijn. Wil je weten in welke richting je schone enerfieolossingen moet zoeken hoef je enkel maar te kijken jaar waar de oliemaatschappijen zwaar in investeren. Shell investeert bijvoorbeeld zwaar in waterstof, en dat is toch echt een brandstofmaatschappij.

  • Ligt eraan wat voor auto je wilt en waarvoor je het gebruikt. Economisch autootje kom je snel uit bij Peugeot toyota
   Wil je een luxe saloon maar wil je toch niet al te groot verbruik dan neem je Lexus ,Audi Mercedes BMW hybrids.

   Vaak is geld een issue je wilt luxe rijden naar wel zuinig en dat allemaal zonder dat het al je geld kost. Mijn tip zou dan zijn, kijk voor een Toyota hybrid. Zoals een Corolla 2019

  • Waterstof kunnen we maken op zee met de huidige windmolens, dit waterstof aan land opsparen en distributeren net zoals het huidige lpg.

  • Niets, als je de overcapaciteit van zonne-energie en windmolens gebruikt. Nieuwe zonnepanelen leveren ook al gelijk waterstof. Ontwikkeling is in volle gang.

   • Met zonnepanelen gaat men elektriciteit maken die men dan nog eens gaat gebruiken om waterstof te maken die men dan nog eens moet opslaan om dan te vervoeren om dan te kunnen leveren aan de waterstof stations !!!!!
    Ipv gewoon de elektriciteit van de zonnepanelen direct in de auto te laden ??? Neen een hele ommetoer toer doen om tot het zelfde resultaat te komen maar dan minder ecologisch !!!

    • Kan gewoon direct via bestaande gasnet worden getransporteerd of zelf opslaan voor je auto en je kunt je cvketel er in de winter mee stoken. Jij wil 17 miljoen elekriciteits kabels buiten op straat dat kost niks? Het hele elektriciteitsnet upgraden voor miljarden? Terwijl infra voor waterstof er al ligt?

     • Er al eens aan gedacht dat waterstofgas verwerkt wordt bij een die die 100 keer hoger is dan de druk van het bestaande leidingsnet ?

    • Een hele akker vol leggen met zonnepanelen zodat deze niet meer kan worden gebruikt voor landbouwproducten is wel ecologisch? Zonnepanelen leveren maar een paar procent van de energiebehoefte dus waarom met deze onzin zonneweides doorgaan? Precies om de knaken die er aan subsidie aanhangen.

  • Dat is de vraag die je niet moet stellen aan alle groene voorzieningen waar nu op ingezet wordt… het overall rendement is namelijk extreem laag en hierdoor meer vervuilend dan een auto rechtstreeks aandrijven met de fossiele brandstoffen. Waterstof is interessant voor het tijdelijk opslaan van een overschot aan energie (zon/wind) maar nog lang niet als primaire brandstof. Erg betreurenswaardig deze groene lobby

  • Overall rendement zal tussen de 10 en 15% liggen. Dat is van (opgewekte) elektriciteit naar kinetische energie (beweging) en alle stappen die daar tussen liggen. Niet heel best dus.

  • Waterstof is een natuurproduct rn volop om ons heen! Dat kan een mens zelf niet maken!Is een geschenk van onze natuurmoeder!

  • Waterstof wordt nu nog grotendeels gewonnen uit fossiele brandstoffen. Om waterstof ‘groen’ te maken, zul je het moeten produceren door water mbv groene stroom te splitsen in waterstof en zuurstof. Als je dan kijkt naar de energiebalans is dat laatste erg ongunstig om auto’s op waterstof te laten rijden. Je hebt namelijk grofweg 2x zo veel elektriciteit nodig om een auto hetzelfde aantal kilometers te laten rijden dan wanneer je rechtstreeks de accu van een elektrische auto oplaadt. De vraag is waar we zoveel groene energie vandaan halen. De brandstofcel bestond al ruim voordat de verbrandingsmotor was uitgevonden. Toch is dit nooit een succes geworden. Los van de negatieve energiebalans is gasvormig waterstof ook nog eens erg explosief en dus gevaarlijk. In mijn ogen zouden we niet moeten inzetten op waterstof maar op het maken van groene accu’s of op een infrastructuur waarbij je geen of veel kleinere accu’s nodig hebt om auto’s vele kilometers te laten rijden.

 4. Ook een Fuel-Cell auto heeft een flinke HV accu aan boord. Dit omdat piekvermogens niet door de F_Cell geleverd kunnen worden. En daarnaast voor regeneratie (remmen) De afbeelding klopt niet.

 5. DE WERELDPOLITIEK BUITEN SPEL ZETTEN, kan ook door machines te bouwen die gratis energie opwekken.
  Zie hier een video van een zeer eenvoudige test opstelling. https://www.youtube.com/watch?v=sMR87bnPnZg

  Wat je ziet in de video, is een elektromotor die 8 dynamo’s laat werken.

  De motor in dit geval gebruikt evenveel energie als 1 dynamo levert. In dit systeem zitten dus 7 extra stroom makers. Het systeem is getest met volle belasting, met lab-voedingen etc.
  Oké het is een knullige opstelling, maar het gaat hier ook om een prototype! En het doet wat het doet.
  Miljoenen steekt men in projecten, windmolens etc. Maar laat er maar iemand zijn die het durft om te investeren in dergelijk projecten, dat is nodig voor de toekomst! Niet geschoten altijd mis!

  • beste Ron de link die je laat zien werkt alleen voor ingewijden want als je hem aanklikt dan krijg je als antwoord dat het filmpje privè is dus kun je ze niet bekijken !

  • Blijf dromen, ditsoort machines werken niet in de realiteit. Energie in is altijd energie uit, elke vorm van aandrijving zet energie om in bewegingsenergie, hierbij zijn omzettingsverliezen en verder nog andere negatieve factoren zoals weerstand en dergelijke. Kort samengevat; deze processen kosten altijd meer energie dan dat eruit komt, dus een fictieve opstelling waarbij een motor zichzelf aandrijft en daarbij nog anderen is niet mogelijk, er gaat veel energie verloren en de motor zal meer en meer afremmen tot hij stopt.

  • Straf verhaal. Dan vervolgens aan de overige 7 dynamos nog eens 7 motoren die elk 8 dynamos aandrijven, vervolgens 64x en zo verder. Enegie probleem opgelost. Proficiat dat ik daar niet aan heb gedacht.

 6. Waterstof is en blijft “de gloeilamp’ daar waar ev’s de leds zijn.
  De efficiëntie tegenover elektrisch is:
  Elektrisch. van 100% 69% effectief
  Brandstofcel van 100% 26% effectief
  En dan rijd je uiteindelijk nog op elektra.
  Waarom zou je bijv.elekta omzetten naar H2 om dat vervolgens met vrachtwagens te gaan vervoeren en traditioneel gaan tanken om er in je auto weer elektra van te maken.
  Je hoeft toch geen natuurkundige te zijn om te weten dat je tijdens al die stappen energie kwijt raakt?
  Stel je voor dat je 10 windmolens had.

  Je zou ze op de volgende manieren kunnen gebruiken:
  1) brandstof voor 10.000 elektrische voertuigen
  2) brandstof voor 3 000 waterstof-elektrische voertuigen
  3) brandstof voor 1000 E-Fuel-voertuigen

  do the math..

  We hebben geen energie probleem. we hebben een oplsag probleem. en met groen opwekken hebben we goede opslag nodig. H2 is een opslag die houdbaar is alleen met verlies en opslag onder hoge druk welke ook weer energie kost.

  • En het aanleveren van al die stroom kost niks? Het hele netwerk moet worden vergroot om 8,5 miljoen auto’s stroom te kunnen voeren. Waterstoftechniek is nog jong. De laatste ontwikkelingen laten zien dat je met magnesium waterstof kunt maken. Dan tank je drukloos magnesiumpoeder. Geen omzettingsverlies van 30% meer bij elektrolyse van water!
   En voor huishoudens is het ombouwen van cv-ketels naar waterstof een tientjeskwestie. Dag dure warmtepomp die bij ¾ van de huizen niet zal werken. Het gasnet hebben we er voor liggen!

 7. Ik mis een beetje de nuance in dit artikel, natuurlijk is een accu maken tijdrovend om de juiste te maken (wie kent de Nokia telefoon nog met een batterij die 20 min. meeging), en moet je nu eens kijken naar SmartFoons . Daarnaast kost het nu nog steeds meer om waterstof te maken dan dat het oplevert.

  • Waterstof is tegenwoordig wel vrij goedkoop te maken. Zelfs ontwikkeld in België die panelen. Plus waterstof kan nu al in heel België ondergronds vervoerd worden aangezien deze leidingen er al liggen.

    • die doen 250 liter per dag.
     als je dan rekend dat een Hyundai nexo een tank heeft van 167 liter waarin de h2 onder druk van zo’n 700 bar staat kunt u wel uitrekenen hoeveel H2 je nodig hebt in die tank.

     • En een compressor die waterstof comprimeert is ook geen een kleinigheidje. Ik heb een luchtcompressor voor 330 bar staan met een elektromotor van 7kw aan 380 volt. Deze comprimeert 300 liter per minuut. En een waterstof molecuul is kleiner dus nog veel moeilijker om alle afdichting goed dicht te krijgen. 1000 liter lucht heeft een massa van ongeveer 1,3kg. Ga je gang met waterstof wat 74 gram per 1000 liter weegt. Voorlopig zie ik waterstof als een experiment.

1 Trackback / Pingback

 1. ELEKTRISCH RIJDEN: STEEDS MEER NADELEN - TRANSPORTEFFECT

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.