Weekendrust niet meer doorbrengen in de cabine, waarom deze regel?Transporteffect krijgt veel vragen over dit onderwerp. Er was al een paar keer een balletje opgeworpen over wetten waarin zou zijn opgenomen dat men de lange rust niet in de cabine van de vrachtwagen mocht maken. Er zijn zelfs boetes uitgedeeld, die vaak werden aangevochten en ook gewonnen in het belang van de chauffeur.

Met het nieuwe mobiliteitspakket is het wel een feit geworden dat men de lange rust niet meer in de cabine mag maken. Er staat nu wel expliciet bij dat de kosten voor rekening van het bedrijf komen. Transporteffect heeft hierin ook mogen meespreken.

We gaven vooral het punt weer dat in zeer veel gevallen met een vrachtwagen niet bij hotels is te komen. Ook gaven wij aan dat er te weinig bedden zijn in Europa, zeker in het hoogseizoen.

Natuurlijk zijn er bedrijven die werknemers uit andere lidstaten in dienst nemen en een eigen accommodatie bij het bedrijf verzorgen, maar dit zijn er weinig. Veel bedrijven zullen toch andere oplossingen moeten vinden om de chauffeur tijdens de lange rusten van accommodatie te voorzien.

Waarom is deze wet er gekomen?

Vanzelfsprekend is het het welzijn van de chauffeur erbij gebaat dat men goede accommodatie heeft. Maar niet alleen dat; de wet is ook bedoeld als stimulans om de mensen in het weekend terug te halen. De kosten van een hotel en de bijkomende onkostenvergoeding moeten het simpelweg onaantrekkelijk maken om een chauffeur voor de lange rust onderweg te laten.

Transporteffect is van mening dat dit zal werken, in samenhang met de nieuwe cabotageregels en de regel dat nu 2x 24 uur rust mag worden gemaakt voordat men moet gaan compenseren. Deze compensatie zal al in het thuisland van de chauffeur veel al worden, dus naar ons idee zijn we een stap dichterbij natuurlijke concurrentie.

Het verbaast ons enorm dat organisaties als Transport en Logistiek Nederland en Febetra zich verzetten tegen de komst van het mobiliteitspakket. Het vebaast ons ook dat mensen van deze organisaties als specialist op een voetstuk worden gezet.


Transporteffect blijft van mening dat natuurlijke concurrentie moet terugkomen om de balans tussen de lidstaten te behouden. Ook vinden wij dat bedrijven kapitaal moeten hebben om hun personeel naar behoren te kunnen belonen. Dit kan volgens ons niet als lage-lonenlanden de vrachtmarkt onder druk blijven zetten.

Met vriendelijke groet

Zie ook: Transport en Logistiek Nederland en Febetra niet blij met het mobiliteitspakket; de aap komt uit de mouw


medische keuringenDeel het:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.