Werkgevers leggen steeds meer de verantwoording bij de chauffeur neerHet blijft ons verbazen dat een chauffeur steeds meer verantwoording moet afleggen en daardoor meer werk moet doen. En als een chauffeur er niet uit komt of het niet begrijpt wordt hij met de vinger nagewezen om zijn niveau.

Vaak is dit onterecht, ook omdat bedrijven nogal eens nalaten veranderingen aan de chauffeur door te geven.

Met het nieuwe mobiliteitspakket komt er weer een enorme druk op de chauffeur te liggen. Bedrijven verwachten al dat je hun hele administratie tot op de minuut via de computer in de wagen verzorgt. Nu komt er nog eens een extra verantwoording bij: het bedienen van de smart-tachograaf. Dit is voor velen een dagelijkse administratie, waarbij fouten zelfs als misdrijf kunnen worden aangemerkt.

Bedrijven kiezen er vaak voor om je niet te betalen als je een tijd hebt die je niet kunt verantwoorden, en als je in hun ogen ergens te lang werk hebt kunnen ze de tijd terug draaien (manipulatie). Chauffeurs kunnen dit alleen controleren door ernaast nog een eigen boekhouding bij te houden. De baas houdt een gemiddelde voor je aan en daarop zul je moeten vertrouwen.

Computersystemen

Eigenlijk is het toch wel van de zotte dat men buiten het besturen van een voertuig zoveel kennis van computersystemen moet hebben terwijl er niets tegenover staat.

Sterker nog: als een chauffeur het niet begrijpt of een foute invoer doet kan dat voor hem enorme gevolgen hebben.

Wij kunnen geen beroep bedenken waarbij elke minuut moet worden verantwoord en waar men zo wordt gevolgd. Het is ook nog eens zo dat men 28 dagen kan terugkijken, en dat dit zelfs tot een jaar terug mag.

Wij pleiten ervoor dat in de cao gedetailleerde protocollen worden opgenomen over wat een bedrijf wel en niet mag omtrent de boordcomputer en wat men van een chauffeur mag eisen.

Wat de wet betreft vinden wij dat fouten die zijn ontstaan moeten worden geaccepteerd als men daarvoor een goede verklaring kan geven. Op grond van artikel 12 (overmacht) vinden wij dat in geheel Europa het voordeel van de twijfel bij de chauffeur moet liggen.

Hoe denkt u hierover?

Vindt u ook dat alles te ver wordt doorgetrokken en dat keer op keer nieuwe taken bij de chauffeur worden neergelegd?

Met vriendelijke groet,

Deel het:

1 Trackback / Pingback

  1. Steeds meer wordt men gedwongen van rijstijl te veranderen door technieken die worden opgelegd

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.