Werkgevers zeer veel moeite kerk in het midden te houden over de rug van chauffeurs

30-aug-2020We hebben het al vaker gemeld, en er is nog geen licht aan het einde van de tunnel te bespeuren. Werkgevers gebruiken de boordcomputer van een chauffeur als instrument voor het niet betalen van werktijd.

Klachten

Er komen steeds vaker klachten binnen dat bedrijven de druk opvoeren om pauze in te voeren als men aan het laden of lossen is. Als men gewoon pauze maakt zoals het hoort krijgt men telefoon van de planner waarom er pauze wordt gemaakt. Geen pauze is bij veel bedrijven geen optie, omdat op de chauffeur na bijna iedereen werktijd in onbetaalde tijd kan omzetten. Hier wringt het erg, aanpassingen zijn kinderspel voor een werkgever en zelfs een planner kan de chauffeur de schuld in de schoenen schuiven als een rit niet rond komt.

Het is natuurlijk schandalig dat een werkgever c.q. planner zo ver kan gaan in het manipuleren van werktijden. Een chauffeur heeft er ook geen weet van doordat het alleen aan het einde van de maand te controleren is, en dan nog alleen als men ook een eigen boekhouding heeft bijgehouden. En dan nog wordt al snel gezegd dat de computer niet liegt als men de werkgever hiermee confronteert.

Anno 2020

Het lijkt erop dat een chauffeur in de ogen van de werkgever al snel een fraudeur is en dat een werkgever alleen wil betalen als de wagen in beweging is. Anno 2020 kan dat laatste ook, omdat de computer in de wagen alles registreert en te vergelijken is met technologie die we in vliegtuigen zien.

De kerk in het midden houden

Chauffeurs hebben over het algemeen nooit de intentie een werkgever te benadelen. Chauffeur worden doe je niet voor het geld, maar uit passie. Maar elke chauffeur moet wel een gezin kunnen onderhouden, en het is niet meer dan normaal dat je boter bij de vis krijgt als je werkt.

Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten

Andersom lijkt het niet het geval; een werkgever wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Eerder moesten chauffeurs het handmatig bij houden en daarin werd altijd wel een balans gezocht. Als men een uur moest wachten en de omstandigheden goed waren, schreef men pauze op. Nu lijkt het wel alsof werkgevers vinden dat dit altijd moet. Werkgevers en planners gaan zelfs al zo veer dat tanken bv. niet langer dan 5 minuten mag duren. Als er dan iemand voor je staat en je moet op je beurt wachten, doe je dat in je eigen tijd. Wat laden en lossen betreft zegt men ook: 1 pallet lossen 10 minuten, 4 pallets lossen 15 minuten, en ga zo maar door. Waar gaat het heen, vragen wij ons af. Wie wordt nu door wie benadeeld? Naar de buitenwereld kan een werkgever dan roepen dat ze wel moeten omdat chauffeurs boeven zijn, maar dan wordt het in onze ogen toch tijd om eens in de spiegel te kijken.

Het verleden heeft uitgewezen dat er geld werd verdiend met een lach op het gezicht van de chauffeurs. De vraag is: zal die lach niet gaan verdwijnen als bedrijven de kerk niet in het midden houden, maar enkel bij hen in de achtertuin?Vakbewegingen

Onze visie in dezen is dat de vakbewegingen aan de kant van de werkgevers staan. Protocollen die nu in de cao staan zijn zwaar verouderd en men maakt ook geen nieuwe. Wij hebben hier al vaker bij de vakbewegingen op aangedrongen, maar men geeft niet thuis. Het is natuurlijk algemeen bekend dat werkgevers voor een groot deel van hun inkomsten zorgen. Toch blijven wij aandacht vragen voor het probleem dat tussen werkgever en personeel aan het ontstaan is

Tot slot

Natuurlijk, wie de schoen past trekke hem aan, en daarom zouden wij ook graag met werkgevers in gesprek gaan. Chauffeursnieuws/Transporteffect is er om kwesties aan te kaarten, maar zeker ook om goede bedrijven, die de intentie hebben op een eerlijke manier te ondernemen, aan te prijzen.

Met vriendelijke groet,Naar hoofdpagina
Deel het:

1 Comment

  1. Nou nou nou, wat een negativiteit en het over 1 kam scheren van de werkgevers van Nederland. Een zielig geval van “wij doen niks van verkeerd, het is allemaal jullie schuld”. Er wordt gepretendeerd dat met het pennetje en papier de urenverantwoording behandelen veel eerlijker was, maar daar is wel zo gruwelijk veel misbruik van gemaakt maar dan was het voordeel aan de andere kant. De prijzen stonden toen echter minder onder druk en controle lastig en dus werd daar over gezwegen.

    Als ex-chauffeur maar nu planner en hobby chauffeur wordt ik heel verdrietig van dit artikel. Ten eerste is de druk die op chauffeurs wordt gelegd niet alleen een probleem veroorzaakt door de vervoerders maar vooral door de maatschappij en de (grote) verladers. Alles moet goedkoper maar wél telkens beter en op elk moment beschikbaar. Is jouw baas echter zoals in dit verhaal beschreven wordt en ben jij echt zó onberispelijk, dan zou je een betere werkgever moeten zoeken.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. PostNL maakt iedereen het leven zuur. Eerst personeel en nu de rest
  2. Chauffeurs en het welvaren is niet belangrijk voor transportbedrijven
  3. Petitie: Steeds meer werktijd "onbetaald" bij chauffeurs

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.