WORDT ONZE INZET DOOR HET CNV GEBRUIKT?

HET CAO-OVERLEG VOOR DE TRANSPORTSECTOR?

Op 26 november starten dan eindelijk de onderhandelingen over de cao beroepsgoederenvervoer.

Het CNV gaat inzetten op een verplichte stand-airco op de vrachtwagen.

Helaas zou dit dan alleen gelden voor de mensen die vallen onder het beroepsgoederenvervoer en niet voor bijvoorbeeld de groente- en fruitsector of groepen met eigen cao’s (TNT).

Ook geeft men niet expliciet aan of men dit alleen in vrachtwagens met een slaapcabine wil of in alle wagens.

Denk bijvoorbeeld aan het transport bij wegwerkzaamheden. Deze mensen moeten ook veel tijd in de cabine doorbrengen (ook deze mensen vallen vaak onder een andere cao; worden die dan vergeten?).

Op 30 juli 2019 heb ik dit ook aangegeven in het radioprogramma “Spraakmakers”. Hierbij was ook de heer van Rijssel van het CNV aanwezig. Hij had weing te zeggen, waaruit bleek dat hij niet was voorbereid.

Toen het telefoontje kwam dat hij bij het radioprogramma aanwezig mocht zijn, heeft de heer van Rijssel nog snel een enquête online gegooid, zodat hij nog iets kon zeggen.

Helaas hebben maar 327 mensen deze ingevuld; 80% was voor.

Onze enquête is ingevuld door 6.487 mensen, met 95% voorstemmers!

(https://www.chauffeursbelangen.nl/
inloggen/standaircodetails.php)

Ook hebben wij al verschillende brieven gestuurd naar de Europese Unie en de Tweede Kamer.

Wij zijn ervan overtuigd dat het deze organen niet kan zijn ontgaan hoezeer wij ons inzetten voor dit punt. Er is zelfs een snelle Europese regel gekomen waardoor elk bedrijf op de aanschaf van stand-airco’s 45% fiscale aftrek in de boeken mag noteren.
(https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/eia/standairco-0)

De heer van Rijssel weet al van onze inzet, omdat we deze openbaar hebben gemaakt en hem erop hebben geattendeerd.

Dat de vakbewegingen zich nu wederom zonder ons te noemen willen profileren alsof zij met eigen inzet goed doen voor de beroepsgroep, vinden wij op zijn zachtst gezegd niet erg netjes.

Dit geeft ons meer een nare smaak in de mond, mede omdat er bij de vakbewegingen geen intentie lijkt te zijn met ons samen te werken. Integendeel, men kiest ervoor weg te lopen met de vruchten van onze boom.

Wat ons helemaal verbaast is dat de vakbewegingen niet Europees willen gaan om standaard een stand-airco te realiseren, op welk niveau wij wel bezig zijn.

Voor verkeersveiligheid wordt gezorgd door alle beroepschauffeurs die gebruik maken van de wegen.

De vakorganisaties sturen nu aan op maar één cao, dus maar voor een kleine groep die gebruik maakt van onze wegen.

Hoe moet dat dan gaan voor alle anderen?

Hierom hameren wij zo op een Europese wet, omdat wij willen dat iedere beroepschauffeur veilig kan rijden.

Wij hebben al dialogen met Volvo, Mercedes en Scania over het standaard plaatsen van een stand-airco op de wagen (nu nog een optie).

Tijdens ons gesprek op 5 nov jl. vonden de Europarlementariërs ook dat, als de techniek er is, veiligheid voor heel Europa moet gelden.

Dit komt ook zeker op de agenda.

Het mag niet zo zijn dat alle beroepschauffeurs die van buiten Nederland komen in warme periodes versuft door slaapgebrek rondrijden op de Nederlandse wegen.

Tot slot

Dat de huidige vakbewegingen nu onze voorzet vanaf de zijlijn in het doel willen schieten is makkelijk; geen keeper zal hem tegenhouden.
Maar voor ons is het een afgekeurd doelpunt, omdat dan maar een klein percentage van de vrachtwagens die in Nederland rijden zal zijn voorzien van een stand-airco.

Natuurlijk is mensen blij maken door anderman’s werk te gebruiken altijd al een vakbondstraditie.

In dit geval slaan ze plank volgens ons volledig mis. Op www.transporteffect.nl onder ‘thema’s’ staat alles over dit onderwerp vanaf 2018 vermeld. Hier laten we ook zien dat onze lobby’s veel nut hebben.

Feit is wel dat we blij zijn als het in de cao beroepsgoederenvervoer wordt opgenomen, ook al is het slechts een formaliteit.

Het moet gewoon worden opgenomen in het Europese mobiliteitspakket. Dan is deze tussenstap niet nodig en zijn alle weggebruikers een stuk veiliger.

Op Europees niveau hebben we in 2017 en 2018 de vakbewegingen niet gezien. Nu, met de nieuwe Europarlementariërs, probeert men een inhaalslag te maken, omdat men door ons ijveren ziet dat het wel kan.

Helaas gebruiken ze wel de praktische kennis van anderen en is hun eigen kennis vooral politiek gericht en theoretisch.

Op 26 november gaan TLN, CNV, VTT, FNV en De Unie om de tafel zitten.

Wij verwachten dat over de zwakke voorstellen binnen een uur besluiten zullen worden genomen, maar naar buiten zal het lijken dat dit tot 31 december gaat duren.

Met vriendelijke groet.


radiocannoo
https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/508973-voor-vrachtwagenchauffeurs-is-het-6-maanden-per-jaar-een-hittegolfArtikelen 2020

DE WERELDPOLITIEK TOONT ZIJN MACHT

Beroepschauffeurs hebben er al jaren last van: regels die domweg niet kunnen worden uitgevoerd,maar door de arm der wet wel zware gevolgen kunnen hebben. De transportsector loopt nu al jaren te klagen, maar men wordt Lees meer

Deel het:
Deel het:

1 Trackback / Pingback

  1. DE DRIVE-IN KEURINGEN ZIJN EEN GROOT SUCCES

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.