Afrikaanse varkenspest. Velen zullen zeggen: is dit nu belangrijk voor ons?

Het gevoel dat veel mensen geen interesse in de varkenspest hebben begrijpen wij heel goed. We kennen het wel uit de im- en export of wanneer in het nieuws komt dat hele stallen worden ontruimd, maar we horen het vrij vaak en als we er geen band mee hebben vergeten we het ook weer snel. We hebben ook allemaal weleens de borden op de parkeerplaatsen langs snelwegen gezien, maar de vraag is hoeveel mensen de tijd nemen die te lezen. Natuurlijk begrijpen we ook dat er niet vaak bij wordt stilgestaan, omdat mensen er niet ziek van kunnen worden. Toch is het een zeer belangrijk onderwerp, dat op veel fronten invloed heeft op het transport.

vervoersverbod

Symposium

Als vertegenwoordiger van jullie, de chauffeurs, waren wij uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een symposium/workshop over de varkenspest, georganiseerd door het researchteam van de Wageningen University & Research. Zeker 30 belangstellenden van allerlei organisaties waren aanwezig. Wat ons het eerste uur al opviel is hoe lang het virus op materialen of in producten actief blijft. Dit kan wel maanden duren, wat het een zeer sterk en besmettelijk virus maakt. Het kan bijvoorbeeld zitten in een plakje boterhamworst dat je bij de supermarkt koopt en is dan nog steeds zeer actief.

Verspreiding

Wat Europa betreft ligt de bron voornamelijk in Oost-Europa, waar het onder de wilde zwijnen en de fokvarkens kan heersen. Het heeft ons enorm verbaasd dat het virus zo sterk is dat het makkelijk via allerlei verschillende wegen kan worden meegenomen of overgedragen. Wanneer het virus dan eenmaal in Nederland de kop opsteekt zijn drastische maatregelingen de enige optie. Hierbij moet je al snel denken aan het afsluiten van elk vervoer in een groot gebied en het ruimen van zo veel mogelijk varkens om de kans op verspreiding te verkleinen.

9,8 miljoen

In 1997 was hier zo'n uitbraak en er zijn toen 9,8 miljoen varkens gedood zonder daarvan ook maar een plakje vlees voor consumptie te kunnen gebruiken. Het leger werd ingezet om controles uit te voeren en de overheid heeft zeer veel boeren moeten compenseren. Moeten we dit nogmaals willen of moeten we het eens zeer serieus gaan nemen?

Preventie

Zoals alles begint ook dit met preventie; voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie is het allerbelangrijkst en daar moeten we allemaal aan meewerken, want wanneer het virus de kop eenmaal opsteekt valt er niets meer te genezen.

Waar we met ons allen op moeten letten zijn de routes die zo'n virus kan afleggen om gevaarlijk te worden in een land, in dit geval dus Nederland. Iets dat je daarbij als chauffeur ook moet weten is dat het virus aan producten en aan de wagen kan 'kleven', waardoor het snel langere afstanden kan afleggen en zich elders verder kan verspreiden.

Preventie

Met 50 miljoen per jaar zijn reizigers verreweg de grootste groep die zich verplaatst, maar de kans dat deze mensen in besmette gebieden komen is niet erg groot en de kans dat ze met etensresten in aanraking komen is nog kleiner. Toch kan dit een vertekend beeld geven. We weten allemaal dat veel vakantiegangers die per auto reizen eten mee nemen voor onderweg of voor later tijdens hun vakantie. De resten worden makkelijk weggegooid en dit zou verspreiding al kunnen bevorderen. Als een vleesproduct met het Afrikaanse varkenspest virus naast een afvalbak belandt in een regio waar wilde zwijnen leven, dan zou een wild zwijn besmet kunnen raken door het opeten van dit product. Vanuit één besmetting kunnen snel meerdere dieren worden besmet, en zou het tevens kunnen worden overgedragen naar gehouden varkens.

Wij hebben er al eens op gewezen dat het zeer belangrijk is om parkeerplaatsen schoon te houden en afvalbakken op tijd te legen, en dan niet alleen met het oog op bijvoorbeeld de varkensgriep. Daarbij hebben wij ook aangegeven dat de openingen van de meeste afvalbakken te klein worden gemaakt waardoor je vooral als chauffeur, met vaak afval van langere tijd, je afval er wel naast moet zetten. Iedereen weet dat dit allerlei narigheden oplevert zoals ongedierte en schimmels en dus ook zo'n virus.

Boodschappen doen

Met een wagen van zo'n 15,5 meter weet je als chauffeur nooit precies wanneer je weer in de buurt van een supermarkt kunt komen, dus koop je over het algemeen veel in en heb je soms meer restafval dat over datum is. Daarbij komt nog dat er in veel landen bijna geen afvalbakken meer zijn en dat je bij bedrijven steeds minder vaak je afval kwijt kunt.

Ondanks dat vinden wij het zeer belangrijk dat jullie als vrachtwagenchauffeurs je verantwoordelijkheden neemt om verspreiding tegen te gaan. Het mes snijdt dan ook nog eens aan twee kanten: zo wordt het imago weer een beetje opgepoetst.

Aan de andere kant zouden de instanties toch ook niet moeten willen dat er allerlei ziektes op de loer liggen omdat er wordt bezuinigd op het afvalbeheer?

Het lijkt ons dat naast het eigen welzijn ook dat van dieren belangrijk is. Wanneer je minder met dieren hebt kunt ook nog denken aan de economische schade bij een uitbraak, waardoor het levensonderhoud weer een stuk duurder zal worden. Daarom gaan wij hard aan het werk om bedrijven, maar ook gemeenten en Rijkswaterstaat te overtuigen dat een vrachtwagenchauffeur zijn afval kwijt moet kunnen.

9 vragen

Om hierbij goed beslagen ten ijs te kunnen komen hebben we jullie hulp weer nodig. Laat ons weten hoe je hierover denkt door een korte enquête in te vullen.

Het zijn maar 9 vragen, dus het kost je maar een paar minuutjes. Alvast bedankt!

Enquete-wageningen
Vul in alsjeblieft
Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht