Burn-outklachten bij chauffeurs geen uitzondering meer

Update - Transport Logistiek Nederland beseft nu eindelijk ook dat het een probleem aan het worden is. We hebben er voor moeten strijden om aandacht te krijgen.

TLN- De 'Code 95 training Sociale Veiligheid en Omgaan met Stress' geeft chauffeurs inzicht in wat stress is en welke oorzaken het kan hebben. Door middel van een stresstest krijgen zij inzicht in wat bij hen stress veroorzaakt. Geef je nu op voor deze praktische training op 12 februari, 9 april of 18 juni 2022! 

24 juli 2021

Een groot onderzoek in België heeft onlangs uitgewezen dat 37,2% van de chauffeurs te maken heeft met de symptomen van burn-out. Wij durven best te zeggen dat het een serieus probleem aan het worden is en ook dat er maatregelen nodig zijn.

Wat is burn-out eigenlijk?

Hierover zijn anno 2021 de meningen nog steeds verdeeld. Het gebeurt in de hersenen en dat maakt het moeilijk om er precies de vinger achter te krijgen. Via deze link kunt u voor uzelf een test doen.

Geen overzicht meer hebben, niet kunnen stoppen, niet meer kunnen relativeren, slecht geheugen, niet op woorden kunnen komen, slecht kunnen concentreren, vergeetachtigheid, malen/piekeren, niet tegen druk kunnen, geen zin in werk, werken op automatische piloot, geen controle meer hebben, dingen niet af kunnen krijgen, niet kunnen loslaten van bv werk, niet helder kunnen denken, negatieve gedachten en moeilijker beslissingen kunnen nemen zijn allemaal symptomen die met een burn-out in verband staan.

Herstellen

Het herstellen van een burn-out heeft vaak lange tijd nodig en wordt ook vaak onderschat. Wij vinden dat voorkomen in dit geval zeer belangrijk is en daarom dringen we er bij de cao-partijen op aan niet te vergeten dat het in ieders belang is om de werkvloer werkbaar te houden.

In het beroepsgoederenvervoer is de werkdruk altijd al zeer hoog geweest, maar met de komst van live tracking en de boordcomputers is het een serieus probleem aan het worden. Eerder kreeg men een lijst met opdrachten en adressen en als die was afgewerkt kon men een tandje lager gaan. Helaas wordt deze lijst tegenwoordig door de boordcomputer constant aangevuld en is er pas een einde in zicht wanneer alle werkuren op zijn.

Tandje lager

Dit is ook het probleem; een tandje lager is er niet meer bij. Men heeft 24 uur op een dag, 15 werkuren en 9 uren om te rusten/slapen. Nu weet iedereen dat de ene nacht niet de andere is, dus men slaapt niet altijd even goed. Wanneer een chauffeur een nacht niet in slaap kan komen is dit niet in te halen, wat een groot probleem is. Daarbij moet de adrenaline nog wegstromen als men de wagen na 15 uur stilzet, moet men nog eten en ook wat rust nemen, dus het aantal slaapuren vermindert snel.

We vinden het een probleem dat in de huidige cao maar een mager protocol is opgesteld om de werknemer te beschermen tegen overwerk en haastwerk. Ook is het een probleem dat planners de druk steeds hoger opvoeren door constant achter de werknemer aan te zitten.

Het vak van chauffeur bestaat volgens ons uit drie of vier schijven. Als je jong bent kun je de vele adressen nog wel aan en is alle werk handelbaar. Ben je de 40 gepasseerd merk je al dat hetzelfde werk zwaarder wordt en dat de rekening vaker begint te komen. Na het 50e jaar is stukgoed met veel adressen op een dag al enorm zwaar voor menigeen. Dus zal men al een andere richting in het transport moeten zoeken, met meer rijtijd en minder adressen. Als men de 60 is gepasseerd zal rijden en makkelijk lossen het voornaamste zijn.

Wij vinden dat de werkgevers hiermee rekening moeten houden en naar de langere termijn moeten kijken. Vandaar wij erop aandringen dat bij de nieuwe cao in 2023 serieus wordt gekeken naar de toekomst van de chauffeur in het algemeen en het behoud van de Nederlandse chauffeur.

.

Ingezonden opmerkingen bij dit artikel

Ik heb het gevoel dat ik dagelijks steeds meer en meer moet rondkrijgen op dezelfde tijd dan voordien. Meer adressen zelfde tijd. Je zou zeggen wat meer chauffeurs aanwerven om de druk te kunnen verzachten. Maarja ze liggen nu eenmaal niet voor het rapen en geen hond die er nog wil aan beginnen...

-

Max 12uur IPV 15

Ja worden langs alle kanten aangevallen planners politie alles wordt op onze rug geschoven denk daar eens aan vroeger gene stress zials nu nochthans waren we soms 24u bezig gingen skapen als we moe waren nu slapen op comando en alles gedaan krijgen binnen 15u gene tijd voor wat ontspanning zoals vroeger hebzelf veke km gemaakt 1000 km per dag was normaal nu moet je slapen als je niet moe bent en nu met due computer planningen is dat niet meer te volgen ben geen robot

De grootste werk druk kom ook bij klanten vandaan met alle termine en tijdsloten die je moet halen ben je te laat krijg je grote bek totaal geen begrip meer om 5 min later te komen en klanten die je als een hond of strond behandelen daar zit grootste probleem in de sector. Samen met een planner die meer werkverdelerndan een planner is en zelf liefst om 1500 na huis gaat en totaal geen empathie heeft en altijd de kant van de klant kiest

Als je geen vrij vraagt ben je ook niet vrij.
Vrijetijd is veelal onderweg ( lange wachttijden bij klant en boot lange boottochten)
Thuis zijn als chauffeur heeft geen prioriteit voor werkgever.
Als je meer tijd thuis afdwingt krijg je rot klusjes en raakt je vaste wagen kwijt.
Overleg is niet mogelijk alles word je door de strot geduw

15 werk uren terug schoeven naar 12 met maximaal 1 uur uitloop ivm file andere omstandigheden en meer controle,s uitvoeren

De rijtijdenwet doet mij het meest de das om.

Communiceren is het toverwoord, de planner is de baas niet, ook hij/zij is in loondienst.
Bij mij is de standaard nacht 11 uur, bij uitzondering minder, ma tot vrij weg geeft ook rust, in je hoofd en thuis.
Niet vrij vragen als ze moeilijk doen, zeggen dat je er niet bent!

Een werkdag van 15 dienst uur is niet van deze tijd ik hoop op een dienst tijd van max 12 uur denk dat dat veel klachten voorkomt

Werkdruk 62 uur /week gemiddeld
Ben 59 jaar,altijd blij dat het vrijdagavond is
Een beter loon van 17€,kan wat meer jongeren inspiratie geven
Straks gaan ze ons nog verplichten om te rijden
Als op rust zijn
Arm Europa

Ik ervaar hoge werkdruk. Constant moeten aanpassen aan een bedrijf door slottijden. Geen tijd krijgen voor pauze.
Daarom werk ik nu al 4 dagen per week in plaats van 5. Ik hoop zo weer het werk zo leuk te als ik het eerst vond maar ik vraag me af of dat nog wel terug gaat komen

De wetgeving rond het (beroep ?) chauffeur is véél te complex + ingewikkeld = altijd een boete bij controle als de controlerende ambtenaar dit wil !! Rij en rustijdenwet moet véél eenvoudiger worden = niks meer van , als en wanneer ! Gewoon een duidelijke simpele wet zonder uiteenlopende uitzonderingen = elke dag + week + maand gewoonweg hetzelfde ! Ook de wet op ladingzekering is véél te omslachtig = bij controle altijd een boete ivm als de controlerende ambtenaar dit wil !
Welk ander beroep kan zó worden gecontroleerd ? De chauffeur is een rijdende rekenmachine + een rijdende schatkistvuller bij controles ! Waarom denk ge dat het chauffeurstekort steeds maar groter en groter wordt , en niet meer te herstellen of te stoppen is ? Juist , door voor een groot deel de ongeziene soms belachelijke super complexe regelgeving ivm !!

Chauffeur -- Benelux
Ervaar je een hoge werkdruk? Wat kan men eraan doen? Geef je mening over artikel. - Ik kan zeggen dat wat er verteld en geschreven is dat deze verhalen dus overal bekent zijn. En het probleem alleen maar sterker groeit.
En het probleem van de werkdruk wordt niet bij de hoorns (en die zijn GROOT) aan gepakt .Hoe, sorry ik kan het niet dus ik hoop en velen met mij , hopen op een goede oplossing die voor alle partijen baat hebben.
Want burn out blijft loeren om terug te keren.. en het is nu al dat er klanten teleurgesteld worden omdat hun producten niet opgehaald worden of optijd weg gebracht kunnen worden. En dat allemaal omdat er andere vrachtvervoerders met chauffeurs uit andere landen waar het cao niet na geleeft worden ,gaan rijden met een mes op hun keel. het goed koper doen en loon niet omhoog kan.meer gedaan moet en dus de rij tijden .....laat maar ...help.


Geslacht - Man
Chauffeur - Nationaal
Ervaar je een hoge werkdruk? Wat kan men eraan doen? Geef je mening over artikel.  - Ik zit 16jaar bij dezelfde werkgever. De eerste jaren waren te gek voor woorden.GAS GAS GAS. Ik was nog jong en wist niet beter.
5jaar geleden begon ik vanalles te mankeren. Dokters zeiden dat de hele lange dagen en constante druk en stress mede oorzaak waren van mijn ziekte.
Ik besliste de handrem op te trekken en m'n werkgever ging er voor een groot deel in mee.
Ik doe nu 2 volle vrachten op een dag en werk een gemiddelde van 12uur per dag.
Ik merk aan mijn loon praktisch geen verschil tegenover vroeger maar ik ben veel fitter.

Ja, ik heb het zelf ervaren een paar jaar terug. Naast het werk heb je ook een privé leven waar van alles kan gebeuren. Denk daar bij aan een overlijden of het kopen van een huis. Als die zaken in een relatief korte tijd gebeuren en je geeft het geen tijd kan het mis gaan. Toen ik in de gaten kreeg dat het de verkeerde kant op ging heb ik aan de bel getrokken bij m’n werkgever om rustiger werk te krijgen. Ik heb daarna een poosje rustiger aan kunnen doen door meer volle vrachten weg te rijden en meer nachten weg te zijn. De werkdruk op een 2 daagse rit ligt nou eenmaal een stuk lager. Het herstel heeft ongeveer 1.5 jaar geduurd voor ik weer de oude was. Ik ben inmiddels 27 en nog altijd bij m’n zelfde werkgever. Ik laat me niet snel de kop gek maken. Nou hebben we gelukkig ook een werkgever waar het geen probleem is als er eens wat terug komt.

Zit zelf in burn-out herstel Bij mij door zowel prive en werk niet zozeer door de werkdruk maar door niet geluisterd te worden. Krijg van werkgever Koopman Autotransport alle tijd voor herstel. Werk dr 32 jr en zit in het re-integratie traject ben anderhalve jr thuis

de grote boosdoener in heel dit verhaal is de online verkoop en de mentaliteit van de klanten vandaag iets gekocht morgen al hebben en 15 u werktijd naar 12 brengen zou al een goede oplossing zijn

Super. Denk moet zaken naar 10 werkuren per dag! Ik nu zo werk!

Betere Planners en betere prijzen en misschien dat dat scheelt in de stress

Klopt niet wat daar staat je mag niet iedereen 15 uur maken dat zijn er maar 2 , de rest is gewoon 13 uur , bij controle kost het gewoon geld als je iedere dag 15 uur maakt , er zijn veel chauffeurs die te lang blijven zitten in een restaurant of ergens waar het gezellig is en dan geven er veel van deze chauffeurs aan dat ze moe zijn. Dit vind ik dan niet gek

Werkdruk van chauffeur is altijd al hoog geweest maar als ze naar minder dan 15 werkuren per dag gaan kan je beter in een fabriek gaan staan dan verdien je meer een chauffeur heeft zowiezo al 5€ of meer per uur minder dan iemand in een fabriek staat dus als ze minder uren gaan geven gaan er nog veel chauffeurs afhaken in de toekomst en zouden beter de wetten wa gemakkelijker maken zoals elke dag 10u rijden en 15u werktijd en dat de chauffeurs zelf moeten uitmaken van als je moe bent te stoppen en rust te nemen dan zouden de parkings in de weekends ook zo vol nie meer staan want vaak kom je een paar uur tekort om thuis te graken maar als je dan over je uren gaat die boete valt nie te overzien

Ik heb het gehad met vrachtwagen rijden. Verleden jaar burnout, 7 maand thuis gezeten, genoeg hersteld om weer iets te gaan doen, de muren kwamen op me af. ontslag genomen, ben nu repair man in een grote fabriek op 10 minuten van thuis, werk nog 36 uur.

Uw voornaam -Tyrone
Geslacht- Man
Chauffeur -Internationaal
Ervaar je een hoge werkdruk? Wat kan men eraan doen? Geef je mening over artikel. - Voor dit loontje ga je helemaal kapot dus wat ik vind is minder lange werkdagen of loonsverhoging

Uw voornaam -Joop
Geslacht -Man
Chauffeur - Nationaal
Ervaar je een hoge werkdruk? Wat kan men eraan doen? Geef je mening over artikel. De werkdruk is erg hoog doordat je veel uren moet maken. Ik zou graag wat minder maar dan verdien je meteen ook minder en de collega's krijgen het er dan bij.Hoe de gemiddelde automobilist zich misdraagt ten opzichte van vrachtwagens is ook schandalig. De boodschap vanuit de politiek is altijd dat vrachtwagens smerig en stinkende dingen zijn en je ze liever kwijt wilt en dat steunt de automobilisten wel in hun wangedrag. Als er een ongeluk gebeurt waar een vrachtwagen bij betrokken is wordt dat automatisch aan de chauffeur ervan toegeschreven.Er zijn strenge wetten en controlemiddelen op het nemen van rust maar voor parkeerplaatsen wordt niet gezorgd behalve dan betaalde die een eind uit te richting liggen en zo levert de wetgeving iedere dag,de hele dag een enorme hoop stress op.Je kunt je best doen wat je wilt,het lukt gewoon niet om op tijd een plek te vinden en dus kan men weer lekker bekeuringen uitdelen en zo het beeld van de criminele chauffeur verder uitdragen.


Geslacht -Man
Chauffeur - Internationaal
Ervaar je een hoge werkdruk? Wat kan men eraan doen? Geef je mening over artikel. Maximaal 12 dienst uren per dag is meer dan zat.
Werkgevers verplichten werknemers om zo'n 15 a 20 overuren te maken per week, deze mentaliteit moet eens veranderen, overwerk dient in gezamenlijk overleg te gebeuren en de chauffeur moet meer kunnen beslissen over werkuren en vrije tijd.

Geslacht -Man
Chauffeur -Nationaal
Ervaar je een hoge werkdruk? Wat kan men eraan doen? Geef je mening over artikel. -

Geen hoge werkdruk maar je moet wel 60 uur maken je maakt chauffeurs niet blij met 40 of 45 uur. Dan verdien je helemaal niks met dit lage uurloon

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht