De vakantieperiode is voor de meesten bijna ten einde. Wat is onze missie en wat doen we voor je?

Het zal velen niet zijn ontgaan dat wij deze vakantieperiode met een bus naar de chauffeurs zijn toegegaan. Eerder werden veel gesprekken aan de chauffeurstafels gevoerd, maar anno 2021 moeten we dit toch op andere manieren doen. Per dag spraken we al snel gemiddeld met 50 chauffeurs en dit heeft ons goed gedaan.

Kwesties

Iedereen die zich samen met ons inzet voor het welzijn van de chauffeur is zelf beroepschauffeur of was dit tot voor kort, waardoor wij weten welke kwesties zich in de praktijk voordoen. Maar wij vinden dat men niet moet ophouden zijn kennis uit de groep te halen en daarom is het zo belangrijk om zo veel mogelijk chauffeurs te blijven spreken. Wij wilden vooral ook onze ideeën voor de toekomst pitchen onder de chauffeurs en hopen ook op steun om deze ideeën kracht te kunnen bijzetten.

Generatie 

We merkten dat er grote verschillen zijn tussen de generaties. Dit is zeker niet per se een slecht gegeven; wel geeft het aan dat beroepschauffeurs in hun loopbaan tot andere inzichten kunnen komen en ook wat men per generatie nog kan. Dit is zeer interessant en geeft alleen maar aan dat onze organisatie erg belangrijk is voor nu en voor de toekomst. De jonge generatie zal nu nog geen interesse hebben in het wel en wee van de toekomst. Evenwel zal die tijd komen en altijd sneller dan men denkt, is onze ervaring. Maar ook de middengeneratie denkt nog niet veel aan het ouder worden en het werken tot 70+. Hoe we het ook wenden of keren, voor eenieder zal het moment komen waarop het leven anders is dan toen men 30, 40 of 50 was. Daar moeten wij op anticiperen en daarom vinden wij dat we niet stil moeten zitten maar ons moeten blijven inzetten.

De missie van nu

De afgelopen drie jaar zijn we ons vol gaan inzetten voor de beroepschauffeur. Wij kunnen over de afgelopen 40 jaar niet één organisatie bedenken die heeft bereikt wat moest. Dit betekent dat er veel goed te maken is. Een netwerk opbouwen, lobbyen en natuurlijk een eenheid onder de chauffeurs krijgen waren en zijn nog steeds onze prioriteiten. Dat dit alles voor sommigen niet snel genoeg gaat komt doordat je nu eenmaal het stappenplan moet volgen: eerst de politiek, daarna de bedrijven en dan kom je uiteindelijk uit bij het welzijn van de chauffeur. Als de politiek onmogelijke regels maakt heeft dit gevolgen voor iedereen en als bedrijven niet kapitaalkrachtig zijn is er ook geen ruimte voor het welzijn van het personeel. Er spelen kortom veel factoren mee waarmee we allemaal rekening moeten houden om te bereiken wat we willen.

CAO

De korte cao die nu loopt is een uitgelezen mogelijkheid om in 2023 een geheel nieuwe cao te ontwikkelen. De basis van de cao die nu wordt gehanteerd stamt uit de jaren 70 en is alleen af en toe wat aangepast. Wij vinden dat het tijd is - en al lang was - voor een geheel nieuwe cao die van deze tijd is en die ook toekomstgericht moet zijn. Om deze reden zullen we met diverse partijen om de tafel gaan zitten om een sociale cao, de beste cao die Nederland ooit gekend heeft, te ontwikkelen Uw inbreng van de afgelopen periode is hierbij van grote waarde.

Het tweede punt is dat we moeten zorgen dat Nederlandse chauffeurs in Europa als elitechauffeurs op de kaart komen te staan. Eerder hadden we deze status bij velen, maar we zien dat deze helaas verloren is gegaan. Om onderscheid te maken in Europa en zodoende de concurrentie achter ons te laten vinden wij de terugkeer van deze elitestatus erg belangrijk. Het maakt een groot verschil of je met een lijnvlucht of met een privéjet naar je vakantiebestemming vliegt, en wij willen het voor elkaar krijgen dat bedrijven hun spullen met een spreekwoordelijke privéjet naar de klanten brengen. Hierbij is het van groot belang dat Nederlandse bedrijven de spullen van de opdrachtgevers dan niet doorverkopen aan de lijnvluchten, om maar even in die termen te blijven.

Het verleden heeft ons geleerd dat dit de voornaamste reden is waarom de Nederlandse vrachtmarkt is verzwakt en de prijzen niet met de economie zijn meegegaan. Een voorbeeld: als men 2 euro per kilometer bij de opdrachtgever beaald kreeg stootte men de vracht af aan een laagloonland voor 1 euro per kilometer en zo stak men per kilometer 1 euro in de zak. Dit heeft onze Nederlandse markt schade toegebracht doordat de opdrachtgever niet kreeg waarvoor hij betaalde en ook kon de opdrachtgever dan beter rechtstreeks een goedkopere transporteur inhuren.

Anno 2021 klagen transportbedrijven veel en roept men tot uit de puntjes van de tenen dat er geen geld meer te verdienen is. Wij hopen dan ook dat men lessen trekt uit het verleden; dat men er samen met ons en de chauffeurs voor kan zorgen dat de privéjet ook word gebruikt en dat men niet achter de rug om de vrachten gaat afstoten.

De komende tijd zal onze focus liggen op de twee bovenstaande punten, maar dit betekent niet dat we alle andere punten uit de weg gaan. Zoals u van ons gewend bent blijven we strijden voor individuele zaken en zaken die op ons pad komen, ten goede van jou als beroepschauffeur.

Blijf ons vooral steunen en blijf ons de kans geven om eindelijk jullie stem te laten spreken. Na ruim 40 jaar zonder organisatie die voor jullie belangen opkwam is het tijd om de kop uit het zand te halen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht