Deel 2: Speelt de ILT verstoppertje in het transport?

In deel 1 hebben we het voornamelijk gehad over de pakkans, waarom de inspectie zo weinig zichtbaar is en of dit een gevoel is of de werkelijkheid.

Deel I Deel III

Nu willen we het hebben over hoe de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de toekomst ziet. We hebben al aangegeven dat de ILT werkt met een programma, "Slim en veilig goederenvervoer over de weg", onder leiding van Frank Schouwaert. Feit is dat men hieraan al 3 jaar werkt en dat men nu in het vierde jaar van het vijf jaar durend programma is.

Pilaren

In dit artikel zullen we de eerste pilaar bespreken en ook onze mening geven. Zoveel mensen, zoveel wensen natuurlijk, daarom zijn we altijd benieuwd naar de mening van de chauffeurs.

Uiteraard vinden we het fijn dat onze eigen inspectiedienst niet stilzit en ook denkt aan de toekomst. Het mooie anno 2021 is dat er steeds meer techniek beschikbaar is. Controles moeten er nog steeds zijn, al was het maar omdat de goede transporteurs niet onder de slechte mogen lijden. Overtredingen leiden niet alleen vaak tot gevaarlijke situaties voor elke weggebruiker, maar ze brengen ook de economie en de stabiliteit in de vrachtmarkt veel schade toe.

In het programma "Slim en veilig goederenvervoer over de weg" zien we verschillende pilaren. In dit artikel belichten we de pilaar 'overgewicht'. Elke chauffeur zal denken dat er niet zo'n probleem van wordt gemaakt. 'Een beetje overgewicht kan toch geen kwaad', horen we vaak. Toch moet dit niet worden onderschat.

90 miljoen

We hebben in Nederland het geluk dat we tot de 50.000 kilo kunnen gaan, compleet met vrachtwagen en al. In de meeste landen is dit al 40.000 kilo. Maar wat als we eerst eens denken aan het wegdek? We kunnen u zeggen dat een stukje asfalt duur is, en dan hebben we het nog niet eens over de bruggen. De schade door overgewicht van beladen vrachtwagens wordt dan ook geschat op maar liefst 90 miljoen euro per jaar.

Ook is het natuurlijk oneerlijk tegenover de bedrijven die zich wel bewust zijn van de gevolgen. Bedrijven die het niet zo nauw nemen met het gewicht nemen natuurlijk tonnages weg die op de vrachtmarkt beschikbaar zouden moeten zijn.

Wij willen hier nog een punt aan toevoegen. De chauffeur moet zich ervan bewust zijn dat een werkgever of opdrachtgever er alleen baat bij denken te hebben. Maar voor de chauffeur kan het gewoon gevaarlijk zijn. De wagens en de opleggers zijn er niet voor gebouwd en daarbij geeft het veel stress op de constructie. Metaalmoeheid zal veel sneller tot stand komen, en niemand wil meemaken dat dit onder het rijden gebeurt.

Prioriteit

Om deze redenen maakt de ILT hier een prioriteit van, en niet om mensen te pesten. Men gaat op verschillende manieren te werk. Weegpunten die op  snelwegen vast zijn geïnstalleerd zijn er niet veel. (WIM-systeem )Helaas kent Nederland er maar 12, waarvan geen enkele in het noorden van het land. De vaste weegpunten kennen namelijk ook nadelen.

a: de weg moet echt vlak zijn en

b: het heeft een lang stuk weg nodig.

Dan moet er als er een signaal komt ook nog maar op kunnen worden gereageerd. Als er uiteindelijk toch een inspectie plaatsvindt, moet er nog steeds een tweede weging worden uitgevoerd.

Het WIM-systeem constateert namelijk alleen een eventuele overbelading. Het signaal wordt door de inspecteur ontvangen op zijn computer. Het voertuig moet dan worden opgevangen en wordt begeleid naar een plaats van controle waar de tweede weging m.b.v. weegplaten moet worden uitgevoerd.

Als we naar andere landen als Zwitserland en Oostenrijk kijken weten we dat men daar verschillende weegpunten heeft, elke vrachtwagen moet dan over de platen rijden en men kan gelijk een goede inspectie uitvoeren doordat men een ruime plaats tot zijn beschikking heeft. Deze oplossingen zijn effectief, maar ook zeer kostbaar en daarbij is het door de Nederlandse infrastructuur en de congestie op de weg moeilijk dan wel onmogelijk om dit soort systemen in te richten.

Transporteffect is daarom dialogen aan het voeren voor een ander systeem met een verhoogde pakkans. Wij zijn van mening dat dit met de huidige technieken te realiseren is, en we hebben al verschillende partijen die hier oren naar hebben. Nu zullen er zeker chauffeurs en ook bedrijven zijn die controle op overgewicht niet als prioriteit zien; toch hopen wij met dit artikel dat men zich er meer bewust van wordt.

Met vriendelijke groet,

Deel 1 lezen? klik hier

meldpunttransporteffect programma ilt

Copyright ILT 

transporteffect weightTransporteffect inspectie

Copyright ILT – Frank Schouwaert (projectmanager ‘Slim en veilig goederenvervoer over de weg’). 

transporteffect deel 2 ILT
Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht