Duurzaamheid transport - iedereen knipt en plakt van elkaar, maar wat is nu realistisch? Deel 1

De vrachtwagen zelf Transportbedrijven worden al jaren gestimuleerd of zelfs verplicht om te verduurzamen. We horen zelfs verhalen van zo ver terug als 2005 over zeer hoge investeringen ter verduurzaming, maar het resultaat is tot op de dag van vandaag niet voldoende. Wat opvalt is dat alle artikelen die hierover gaan allemaal op het zelfde neerkomen en dat het veel knip- en plakwerk betreft. Het internet staat er vol mee en iedereen probeert mee te liften en een graantje mee te pikken.

 Wat we erg missen is het realistische aspect en dan vooral de praktische uitvoerbaarheid.

Verduurzaming, is het nodig en wat kan? Soms bekruipt ons echt het gevoel dat er een filmscenario wordt geschreven, en het ergste is dat hooggeplaatste personen daar niet doorheen kijken of simpelweg op het scenario afgaan. Verwonderlijk is dit niet, helemaal omdat de meeste auteurs van de stukken enkel maar vanachter het bureau hun verhaaltje vertellen, wat natuurlijk ook knip- en plakwerk stimuleert. Een van de doelstellingen in het Nederlands Klimaatakkoord is dat in 2030 de CO2-uitstoot in de logistiek met ongeveer 30% moet zijn verminderd.

Dit is een erg korte tijd. Een vrachtwagen gaat bij de meeste bedrijven 5 jaar mee; dit houdt dus in dat de volgende vrachtwagen aan de strengste normen moet voldoen. Door "experts" worden veel ballonnen worden opgelaten over hoe men de CO2-uitstoot kan verminderen. Iedereen mag er ook wel zijn zegje over doen, behalve de chauffeur die met het materiaal moet werken. Als we realistisch kijken is een elektrische vrachtwagen met een zwaar accupakket wat ons betreft niet geschikt voor het vrachtvervoer. Daarbij kan de CO2-uitstoot dan wel laag zijn, maar als we het hele plaatje bekijken is de vraag of men niet een hogere rekening aan het milieu zal betalen. In de praktijk zal het zeker veel problemen geven, maar daarover hoor je niemand. Of dit nu komt door gebrek aan kennis, door marketingbewust denken of doordat men er gewoon niet aan wíl denken, wij weten het niet. Gevaren Een vrachtwagen met een accupakket kent veel gevaren:- De wagen kan geheel onder stroom staan bij een ongeval (hulpdiensten kunnen niet bij slachtoffers komen). - Het gewicht van het accupakket is niet te onderschatten. - Accu’s mogen niet te warm worden, wat in verschillende delen van Europa een probleem zal zijn. - Blussen van het voertuig is onmogelijk en de enige optie is het te laten uitbranden. - De omgevingsschade bij een ongeval zal enorm zijn en hoge kosten met zich brengen. Daarnaast zijn de nadelen: - Oplaadtijden - Energierekening - Actieradius en oplaadpunten en er zijn nog wel meer punten te bedenken.

Waterstof Voor ons kan de oplossing alleen maar worden gezocht in groene waterstof die de elektromotor van stroom voorziet. De ontwikkeling gaat razendsnel en de processen verbeteren met de dag. Daarbij is de veiligheid al stukken beter dan in het verleden; de tanks worden nu zo gemaakt dat ze scheuren in plaats van ontploffen. Ook is er geen lithiumwinning uit moeder natuur nodig. De prijzen van lithium zijn de laatste jaren enorm gestegen, en zoals het Midden-Oosten rijk is geworden van fossiele brandstoffen, zal dit ook gebeuren met de landen waar lithium wordt gewonnen. Met het toepassen van waterstof word ook het energienetwerk niet belast, wat een bijkomend voordeel is nu we de energieprijzen al zeer snel zien stijgen. Waarom zou men niet op waterstof inzetten?

In onze ogen is dit omdat men economisch belang boven milieubelang stelt. Waterstof is pas erg laat serieus genomen als optionele vervanging van fossiele brandstoffen. Elektrisch rijden met accu’s is al jaren gaande, waardoor het een miljardenbusiness is geworden. Men zal dus niet toegeven en men zal alles doen om waterstof zo lang mogelijk tegen te houden, is ons idee. Voor kleine voertuigen (korte afstanden) en voor fietsen en scooters zal waterstof op het moment natuurlijk geen kans maken. Maar voor het grote werk als vrachtwagens, boten, vliegtuigen en zelfs fabrieken, is waterstof juist perfect. Als wij ons geld voor de toekomst ergens op zouden moeten inzetten zou het waterstof zijn.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht