Moeten we de Oekraïense chauffeurs in Nederland nog helpen?

Sinds de uitbraak van het conflict op 24 februari 2022 zijn wij actief om uit naam van de Nederlandse chauffeurs voedsel en hulp te geven aan de Oekraïense chauffeurs. Natuurlijk was het nodig en we kunnen ons nog steeds niet voorstellen dat we op een rit naar het buitenland opeens moeten horen dat er oorlog is uitgebroken en dat ons gezin ernstig in gevaar is. Nog steeds treffen we elke dag chauffeurs aan die met tranen in de ogen hun verhaal vertellen en we krijgen filmpjes en foto’s te zien van hun huis dat met de grond gelijk is gemaakt.

hart voor oekraine 37

Dankbaar

Dankzij het geweldige aantal donaties konden we de afgelopen weken onze broeders en zusters bijstaan in de moeilijke tijden die ze moeten doormaken. Ook de vrijwilligers zijn we enorm dankbaar; zij rijden tot op de dag van vandaag nog rond om op de deuren van alle vrachtwagens te kloppen en ook zij staan elke dag nog versteld van de emotionele verhalen die ze te horen krijgen. Daarbij werd snel duidelijk dat bij wagens uit Polen, Litouwen en andere Oostbloklanden vaak Oekraïense chauffeurs achter het stuur zitten.

vrijwilligersdoneer131

Giro 555

Na de media-actie van giro 555 kwam er bij ons nauwelijks nog iets aan donaties binnen. We hebben hierop contact gezocht met andere actieve goede doelen en zij hebben hetzelfde probleem. Natuurlijk hebben we geprobeerd contact te zoeken met giro 555, maar met de telefoon kwamen we nergens en op twee aangetekende brieven is na weken nog niet gereageerd. Dit is op zijn minst vreemd, maar eigenlijk met geen pen te beschrijven. Mensen doneren uit goede bedoeling, maar uiteindelijk kan niemand terecht bij de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties. Naar eigen zeggen leggen ze gedegen verantwoording af en alle woorden op 555.nl wekken de indruk dat ze 'goed doen', maar het verbaast ons wel hoe weinig er daadwerkelijk wordt gezegd en dat niets in detail wordt weergegeven. Wanneer er bijvoorbeeld 360.000 euro wordt uitgegeven worden alleen wat algenene termen gebruikt en nergens valt te achterhalen waar dit geld naartoe is gegaan. Op de site wordt vermeld dat alles wordt gecontroleerd door een externe account, maar (van) wie is dit?

11 organisaties

Giro 555 bestaat uit 11 organisaties: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Maar welke van deze 'goeddoeners' zien we nu daadwerkelijk iets doen voor de Oekraïners wat vergelijkbaar is met de ruim 160 miljoen die de mensen hebben gegeven? Wanneer je bij deze club aansluiting zoekt moet je je al jaren hebben bewezen en je moet echt aan zulke strenge eisen voldoen dat het je praktisch onmogelijk wordt gemaakt om toe te treden.

Geld is op

Onze inzet is wel tot in detail beschreven, we zijn elke dag onderweg en we geven dit ook aan op onze pagina Hart voor Oekraine (transporteffect.com). Maar zoals jullie ook kunnen zien is de bodem van de donatiepot bereikt, waardoor we onze inzet moeten staken. De vele vrijwilligers die de afgelopen weken met hart en ziel op pad zijn gegaan willen echt nog niet stoppen. Het is elke dag een zware hijs, maar ze blijven roepen dat het wel erg nodig is en dat het goed is om het te doen. Geen twee dagen zijn hetzelfde en de vrijwilligers blijven zware verhalen aanhoren. Er wordt vaak gezegd dat deze opzet, blijven doorgaan met de eigen wagen en de voedselpakketten, de grote kracht is. Doorgaan zou dan ook zeker geen luxe zijn, en als je je voorstelt hoe het zou zijn om zo in onzekerheid te zitten en nooit te weten of je je vrouw en kinderen de volgende dag nog kunt spreken, moet dit toch zelfs het koudste hart beroeren.

WhatsApp Image 2022-05-07 at 2.07.16 PM
enquête-chauffeurs344
Vandaag weer 15 pakketten mogen uitdelen. Wat blijft het toch hartverscheurend ?. Bijna alles aan chauffeurs die zichtbaar uit oekraïne kwamen. Geel/blauw. Allen waren zeer dankbaar. Geweest bij Beesd 2 kanten, Deil kant van Beesd en Hardinxveld 2 kanten, en Hank Dussen. Dankbaar dat we iets kunnen betekenen. ?

Moeten we doorgaan? Help ons dan en doneer!

Zolang er geld is.... GAAN WE DOOR!

Afhankelijk

Mensen zijn mensen, waar ze ook vandaan komen. Er wordt wel gezegd dat alles wat je overkomt een gevolg is van keuzes die je maakt. Helaas moet toch wel duidelijk zijn dat hier geen sprake is van keuze en daarom moeten wij de mensen steunen. Zoals jullie weten staan wij pal voor het welzijn van de beroepschauffeurs. Moeten wij dan in deze situatie onderscheid maken tussen Nederlandse chauffeurs en onze buitenlandse collega’s? Wij vinden van niet en daarom geven wij deze mensen uit naam van de Nederlandse beroepschauffeurs de steun die ze zo hard nodig hebben. Om dit te kunnen blijven doen zijn we afhankelijk van donaties, maar door het uitblijven daarvan en omdat giro 555 de hand op de knip houdt moeten we per 1 mei helaas stoppen met rondrijden.

Onze dank en respect gaan uit naar iedereen die deze actie mogelijk gemaakt heeft.

Als eerste danken wij de ruim 60 vrijwilligers die elke dag in weer en wind de weg zijn opgegaan; zonder jullie hadden nooit zo veel mensen geholpen kunnen worden.

Ook iedereen die een donatie heeft gedaan: heel, heel veel dank daarvoor. Tenslotte danken wij onze sponsoren:

Foto's en verantwoording geld? klik hier

melisdrontenTokselkoelhuis

Tokcel Café Restaurant

Jumbo beethovenlaan

Boulangerie Goossens uit Vught
Van de Loo groente&fruit uit Helvoirt
Stichting Vughterstede uit Vught

Bakker Holleman

24/7 chauffeursdiensten

Autohandel Allertz Lorenz

Continuum Global Solutions – Amersfoort

A. & J.A. van Dijk  (Boomkwekerij in Lexmond)

 De Stokhorst fruitkwekerij voor appels en de peren

Melis Duiven

Groenteproductie Flevoland

Koelhuis Dronten

BMN Bouwmaterialen

VDH

Postillion Hotels

Inpakcentrale ICN BV

Spar Zevenaar

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht