Na zeven dagen uitzichtloos op de parkeerplaats te hebben gestaan, kwam er eindelijk wat perspectief voor hen.

Moerdijk, maandag 04 april 2022, na een melding vanuit de gemeente Moerdijk is stichting Chauffeursnieuws polshoogte gaan nemen op een parkeerplaats in deze gemeente. Daar troffen drie vrijwilligers zeven gestrande Oekraïense chauffeurs aan. Na zeven dagen uitzichtloos op de parkeerplaats te hebben gestaan, kwam er eindelijk wat perspectief voor hen.

Moerdijk

Dat hulp, bijna acht weken na de invasie, nog steeds nodig is, bleek afgelopen maandag wel in de gemeente Moerdijk. Zeven gestrande vrachtwagenchauffeurs, allemaal met een Oekraïens kenteken, stonden al zeven dagen stil op een parkeerplaats ergens op een industriegebied in deze gemeente. Geen diesel om naar huis te gaan en zonder hulpgoederen om mee terug te nemen. De politie tipte de gemeente, die vervolgens contact legde met Aschwin Cannoo van stichting Chauffeursnieuws. Hij kwam met twee vrijwilligers direct in actie.

Hulp

Aschwin Cannoo van stichting Chauffeursnieuws zet zich al sinds de invasie van Rusland in de Oekraïne in voor de nood onder Oekraïense vrachtwagenchauffeurs in Nederland. Dagelijks gaan vrijwilligers op parkeerplaatsen door heel Nederland op zoek naar deze chauffeurs. Ze krijgen levensmiddelen voor twee dagen van de stichting. Daarnaast heeft de stichting een noodnummer voor de chauffeurs beschikbaar gesteld. Dat dit geen overbodige luxe is bleek twee weken terug toen via het noodnummer een vrijwilliger hulp kon sturen naar een chauffeur die een hartaanval had gekregen. Mede dankzij de snelle reactie op zijn roep om hulp is de chauffeur op tijd naar een ziekenhuis bij hem in de buurt gebracht. Hij heeft het overleefd. Via de app en mail ontvangt de stichting veel bedankjes van de chauffeurs, die blij zijn dat men naar hen omziet.

Loopgraaf

Koud en nat, ergens op een parkeerplaats een paar duizend kilometer van je familie stilstaan en geen idee hebben hoe je thuis komt. Eén van de chauffeurs liet op zijn smartphone een filmpje zien van zijn zoon die in een loopgraaf aan het front lag. De man was in tranen. Zou hij hem nog terugzien? Wie kent immers niet de gruwelijke beelden die uit de Oekraïne komen? En daar sta je dan, met je collega’s en de beelden die je blijft zien op je smartphone. Het was een indrukwekkende ontmoeting voor de vrijwilligers, die inmiddels toch wel wat gewend zijn na enkele weken Oekraïense chauffeurs ontmoet te hebben. “Dit raakte me echt”, aldus één van de vrijwilligers. De meegebrachte levensmiddelen waren geen overbodige luxe en de chauffeurs namen ze dankbaar aan.

Tolk

Met hulp van een Oekraïense tolk is geregeld dat deze chauffeurs met hun laatste diesel naar een locatie in Oldenzaal kunnen gaan, waar vrijwilligers van de stichting zich over hen zullen ontfermen. Maar daarmee is hun probleem nog niet verholpen. Deze chauffeurs willen terug naar de Oekraïne. Maar hoe doe je dat zonder geld voor de terugreis? Per chauffeur betekent dit al gauw een bedrag van circa €2.500 a €3.000 voor diesel en tol. Stichting chauffeursnieuws wil zich inspannen om deze chauffeurs terug te kunnen laten keren naar hun vaderland. Daarom start stichting Chauffeursnieuws een inzamelingsactie voor deze chauffeurs om zo hun terugreis, liefst met hulpgoederen, mogelijk te maken. Uw donatie kunt u overmaken via de website van Transporteffect hart voor de Oekraïne. Zij hebben uw hulp nodig!

Voor deze chauffeurs hebben we de Diesel en toll kunnen regelen. Klik hier

Meer over onze actie?

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Word lid van TransportEffect | HZC. Jullie welzijn is onze missie.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht