Nederlandse brandstofprijzen duurste van Europa, transportprijzen naar recordhoogte
11 april 2022
We zullen allemaal diep in de buidel moeten tasten; de brandstofprijzen hebben geen plafond meer. Het is vandaag de dag behoorlijk schrikken wanneer je gaat tanken: een liter benzine kost nu al ruim meer dan 2 euro.
Alles moet vervoerd worden; zo zijn alle product die in een winkel liggen vervoerd door vrachtwagens. Ook zijn veel producten samengesteld uit grondstoffen die overal vandaan moeten komen. Ook de brandstof die we tanken wordt per vrachtwagen aangeleverd. De kosten voor het transport zullen altijd bovenop de prijs van het eindproduct komen, waarbij vaak niet wordt stilgestaan omdat deze verhogingen later komen dan het moment waarop u al de duurdere brandstof tankt. Dat laatste heeft nog een andere oorzaak; daarover later.
De overheid heft accijnzen en stelt deze elk jaar per brandstof vast. Bij Euro 95 benzine is dit 45,6% van de pompprijs.
Koopkracht
Koopkracht is voor ons een van de belangrijkste punten die we in de gaten moeten houden; uiteindelijk gaat het erom wat men voor zijn euro kan kopen. De energie- en nu ook de brandstofprijzen in Nederland zijn fors gestegen, dus we voorzien dat er zware tijden op komst zijn.
Als gevolg van de eindeloos opgelegde coronamaatregelen is de spaarpot van veel mensen al leeg, maar moesten ook veel bedrijven interen op hun opgebouwde buffer. Wij denken dat de rek er bij velen al lang uit is en dat dit enorm veel problemen zal veroorzaken. Wat opvalt is dat de overheid hierop niet anticipeert, maar gezapig achterover leunt, wachtend op de problemen die zeker zullen komen. Dat is tenminste ons gevoel hierbij, en dat gevoel zullen velen met ons delen.
Energie
Dat er nu iets op de energieprijzen wordt toegelegd, en dan ook maar voor enkelen, is een druppel op een gloeiende plaat. Bedrijven ontkomen niet aan de hoge prijzen en uiteindelijk zal dit gevolgen hebben voor elk product. De overheid zal ook denken: hoe meer een product kost, des te meer we binnen zullen harken. Niet alleen aan BTW, maar ook aan andere belastingen en accijnzen waarbij de overheid wel vaart.
We kunnen natuurlijk roepen dat deze inkomsten voor de overheid gegrond zijn nu zo veel geld is en nog wordt uitgegeven aan de "coronapandemie", maar wanneer ergens zo'n 5,4 miljard van ons zuurverdiende geld zomaar "verdwijnt" zonder dat men dat kan of hoeft te verantwoorden gaan we dat natuurlijk niet doen.
Duurste land
Goed. De brandstofprijzen. Wat ons opvalt is dat we het duurste land in Europa zijn wat betreft de brandstof voor voertuigen (zie de afbeelding onderaan). We zien grote verschillen in prijzen: tussen de maximum- en de minimumprijs per liter zit maar liefst zo'n € 1.34 verschil.
Dat een vat olie weer wat duurder is geworden laten de statieken zien. Wat we ons afvragen is waarom de olieprijzen nu stijgen. Men geeft als reden dat er minder vraag is doordat er meer elektrisch wordt gereden en er tijdens de "pandemie" minder is gevlogen en gereden.. Het principe van vraag en aanbod blijkt dus opeens te zijn veranderd. Wanneer er meer aanbod dan vraag is zou de olieprijs moeten zakken, maar hier is dus juist het omgekeerde aan de hand. Waarom? Wij weten het niet. Wat we wel weten is dat achter elke prijsverhoging of -verlaging van een vat olie politieke motieven zitten.
Met de energieprijzen zijn wij trouwens ook niet de goedkoopste in Europa. Wel verlaagt onze overheid in 2020 de energiebelasting, maar dit zal nog niet genoeg zijn om een enorme stijging te voorkomen.
Kortom: Nederland, maak uw borst maar nat. Alle prijsverhogingen voor brandstof en energie, maar ook voor de productie van grondstoffen, zult u voelen in uw portemonnee. De enige die hier iets aan kan doen is de overheid, maar daar hebben ze hun inkomsten hard nodig ...
Ruwe olieprijs
Ongeveer 21% van de pompprijs (€0,332) wordt bepaald door de prijs van ruwe olie. Deze winnen we overal ter wereld. Vraag en aanbod (wereldwijd) beïnvloeden de prijs. Deze zijn op hun beurt afhankelijk van zaken als internationale politiek en economie, valutaschommelingen, de beschikbaarheid van olie en zelfs natuurrampen.