Pensioenpremie betalen hetzelfde als de loterij, men moet blij zijn met eigen geld terug?

In Nederland bouwt bijna iedereen die in loondienst is verplicht pensioen op. Dat gaat automatisch via je salaris, en je hebt niets te zeggen over hoeveel je opzij zet of waarin je geld wordt belegd. Uiteraard horen de vakbeweging in het oog te houden of de werknemers niet benadeeld worden. In 2019 is na ruim 9 jaar onderhandelen door de FNV een akkoord gekomen over een nieuw systeem waarbij we allemaal moeten inleveren en veel langer moeten doorwerken. De FNV deed voorkomen dat ze trots waren op het resultaat, maar de kranten stonden vol met uitingen van ongenoegen onder het volk. Volgens de FNV hadden ze 375.823 stemmen binnen gehaald, waarvan 74,46% akkoord ging. Dit houdt dus in dat ongeveer 279.837 mensen akkoord zijn, over de ruim 9.000.000 werkenden in Nederland. De vraag rijst of 3.1% van de werkenden wel genoeg is om over zo'n belangrijk onderwerp voor de gehele samenleving te beslissen.

Transporteffect pensioen

Twee jaar verder

Twee jaar verder zien we dan ook dat er steeds meer weerstand komt tegen een verplichte pensioenregeling. In onze ogen komt dit niet omdat men tegen sparen voor de oude dag is, maar meer om het feit dat er geen inspraak is en men de regels verandert als het zo uitkomt. Mensen die in de pensioenwereld zitten en dikke bonussen krijgen zijn de enige loterijwinnaars, terwijl mensen die elke maand inleggen al blij moeten zijn als ze hun eigen geldje in de toekomst zullen terugkrijgen.. Bewustwording, waarvoor de FNV eigenlijk heeft gestreden en waarmee we nu te maken hebben, dringt nu toch ook bij velen door. Werken tot boven de 70 jaar is natuurlijk voor velen ver weg; toch zien we nu dat steeds meer mensen zich bewust worden wat dat betekent. Ten eerste is het niet gegarandeerd dat die leeftijd zal worden bereikt en ten tweede: hoe lang en vooral hoe gezond kun je er van genieten?

Geld verspelen

Uiteraard zul je wel moeten blijven werken tot je 70e, en er zullen mensen zijn die tegen die tijd met behulp van een wandelstok hun werk proberen te doen. Ons bekruipt de gedachte dat er bij het hele pensioenstelsel op is ingezet zo min mogelijk uit te betalen, terwijl door de verplichte deelname het geld toch wel binnenkomt. Beleggen, wat men doet met onze inleg, is natuurlijk ook spelen met andermans geld en blijft zonder consequenties. Sterker nog: als ze ons geld verspelen vragen ze gewoon meer premie en zorgen dat de uitbetaling nog minder wordt.

Het bevriezen van maandelijkse tegoeden is steeds vaker een toverformule. We zien dit ook al bij de AOW, waaraan de mensen eveneens erg veel betalen voor hun oude dag. Bevriezen is natuurlijk hetzelfde als de uitkeringen naar beneden halen. Normaal zou alles met de inflatie mee moeten gaan, wat neerkomt op een verhoging van zo'n 2% per jaar. Als men de uitkeringen 10 jaar weet te bevriezen dan winnen ze aan twee kanten. De inleg die wordt betaald bedraagt namelijk wel meer en aan de andere kant wint men ruim door minder uit te keren.

Spaarpot

Vakbewegingen zoals de FNV roepen dan wel vol bravoure dat "ze er voor de gewone (werkende) mens zijn", maar je kunt je ernstig afvragen of dit wel zo is. Of zitten ze misschien ook aan de andere kant van de spreekwoordelijke lijn? Een kind weet dat wat in je spaarpot zit van jou is, van jou blijft en aan jou kan worden uitgekeerd. Hoe anders is dat bij de pensioenspaarpot. Hieruit wordt veel te veel van ons eigen geld gehaald en uitgegeven aan zaken waarvoor het niet bedoeld is. Hierbij valt te denken aan uitgaven als bonussen, verloning aan erg veel eigen werknemers en risicovol beleggen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Wil jij ook zekerheid?
Laat ons het regelen.

Onze partners

Partner worden

Het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht